Nošenje očal – ali se vaš vid zaradi nošenja očal slabša?

Nošenje očal? Številni verjamejo, da se jim bo vid poslabšal, če bodo očala nosili dolgo. Imajo prav?

Optical Express

Ljudje zaradi številnih razlogov ne nosijo očal, ko bi jih morali. Nekaterim ni všeč, kako so z njimi videti, druge je strah, da se bodo iz njih norčevali, tretji pa se brez njih preprosto počutijo udobneje. Poleg udobja in estetike se nekateri bojijo, da bi nošenje očal lahko poslabšalo njihov vid in da bi se nanje morali zanašati bolj, kot preden so jih začeli nositi. Študija iz Nigerije, opravljena lani, je pokazala, da 64 % študentov meni, da lahko nošenje očal škoduje očem. Podobni rezultati izhajajo tudi iz raziskav v Indiji in Pakistanu, v Braziliji pa ima takšno mnenje celo zdravstveno osebje. Obstaja kakšen dokaz, ki bi potrdil, da imajo prav?

Ljudje nosijo očala zaradi dveh razlogov: kratkovidnosti ali miopije – pri kateri so oddaljeni predmeti zamegljeni , in daljnovidnosti ali hiperopije – pri kateri je onemogočeno fokusiranje na bližnje predmete. Daljnovidnost je običajno povezana s starostjo in se navadno pojavi med 40. in 50. letom starosti, ko postane branje pri slabši svetlobi težje. S staranjem postajajo naše očesne leče vse trše in se težko prilagajajo različnim daljavam. Ko branje na normalni oddaljenosti ni več mogoče, se ljudje odločijo za bralna očala.

Sčasoma nekateri ugotovijo, da so vse bolj odvisni od očal. Ker se stanje očesnih leč z leti vse bolj slabša, je potreba po očalih res vse pogostejša, a pri tem za poslabšanje vida niso kriva očala, kot menijo nekateri.

Popravljanje vida

Pri otrocih je situacija nekoliko drugačna. Nenošenje (ustreznih) očal ima lahko dolgotrajne posledice. Desetletja je veljalo, da lahko očala z nižjo dioptrijo, kot je potrebna (ko gre za kratkovidnost), preprečijo podaljšanje očesnega zrkla, do katerega pride sčasoma, in tako upočasnijo proces miopije.

Raziskava, ki so jo leta 2002 opravili v Maleziji, pa je pokazala, da je takšno mnenje povsem zgrešeno. Skupina 94 otrok je bila naključno razvrščena v dve skupini. V prvi so otroci nosili očala s predpisano dioptrijo, v drugi pa očala z nekoliko nižjo dioptrijo, kot jim je bila predpisana. Pri otrocih iz druge skupine se je razvila majhna kratkovidnost. Ob začetku raziskave so bili otroci stari med 9 in 14 let. Naslednji dve leti so redno merili dolžino njihovih očesnih zrkel. Pokazalo se je, da so imeli otroci, ki so nosili očala z nižjo dioptrijo, kot jim je bila predpisana, sčasoma daljša očesna zrkla. Povedano drugače – njihov vid se je poslabšal.

Nekateri znanstveniki trdijo, da ni dovolj raziskav in dokazov, ki bi podprli to ali ono stališče. Mnenje večine pa je, da otroci vendarle potrebujejo očala z ustrezno, ne pa nižjo dioptrijo, kot je veljalo nekoč. Oči otrok se morajo naučiti videti pravilno, in če otroci ne nosijo očal s pravilno dioptrijo, se lahko pri njih razvije tudi ambliopija, saj predmet na mrežnici nikoli ni izostren.Pravilna dioptrija poveča hitrost branja in zmanjša možnost škiljenja in mežikanja.Študij s tega področja pri odraslih je manj. Vzrok za to je verjetno ta, da ni pravega razloga, zakaj bi očala lahko škodila vidu.

Zagotovo obstajajo številni razlogi, zaradi katerih ljudje nočejo nositi očal, vendar med njimi ne bi smelo biti strahu, da bi se vam zaradi očal lahko poslabšal vid.

Preberite več:
Predstavljajte si življenje brez očal in kontaktnih leč!
10 nasvetov za nakup otroških očal
Top 5 stvari, ki jih morate vedeti, če nosite očala ali leče
Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts