Vodič za pravilno vzdrževanje očal

Najboljši način za preprečitev poškodb in prask ter ohranjanje dolge življenjske dobe očal je njihovo vsakodnevno čiščenje. Obstaja pravi način za čiščenje očal in veliko napačnih.

Optical Express

Očala sperite z mlačno vodo.

Očala sperite z mlačno vodo, da odstranite prah in ostale delce, ki lahko med čiščenjem popraskajo očala. Izogibajte se vroči vodi, saj lahko poškoduje premaz na steklih očal.

Na vsako steklo kanite kapljico detergenta za pomivanje posode.

Večina sredstev za pomivanje posode so koncentrati, zato zadostuje že majhna količina. Kapljico detergenta si lahko kanete tudi na prst. Uporabljajte sredstva, ki ne vsebujejo losjona za roke.

Umijte si roke.

Pred čiščenjem očal si umijte roke, da preprečite prenos umazanije, ostankov kreme, prahu in vsega ostalega, kar lahko prenesete s kožo, na stekla očal. Uporabite milo in detergent za pomivanje posode, ki ne vsebujeta losjona, in pazite, da vlakna brisače ne ostanejo na vaših rokah.

Nežno zdrgnite obe strani stekel in vse dele okvirja.

Nekaj sekund nežno drgnite vsako stran stekla in vse dele okvirja, vključno z delom za nos in konci, ki se zataknejo za ušesa. Obvezno sperite tudi del, kjer se konec stekla stika z okvirjem, saj se tam nabirajo prah, delci in maščoba s kože.

Dobro sperite.

Dobro sperite obe strani stekel in okvir. Če detergenta za pomivanje posode ne boste dobro sprali, bodo stekla, ko se bodo posušila, ostala umazana.

Očala nežno stresite, da odstranite ostanke vode s stekel.

Nato očala preglejte in se prepričajte, da so čista.

Stekla in okvir obrišite s tkanino, ki ne pušča vlaken.

Uporabite bombažno krpo, s katero čistite občutljive steklene kozarce. Poskrbite, da bo tkanina čista – delci na njej lahko poškodujejo stekla, olje za kuhanje in losjon za roke pa lahko pustita madeže.

Ponovno preglejte stekla.

Če opazite madež, ga obrišite s tkanino iz mikrovlaken.

Kako ne smete čistiti očal?

  • Stekel, še posebej suhih, ne čistite z robom srajce, saj jih lahko poškodujete.
  • Za čiščenje stekel ne uporabljajte sline.
  • Ne uporabljajte čistil za čiščenje oken ali gladkih površin – sestavine teh izdelkov lahko poškodujejo stekla očal ali njihove premaze.
  • Ne uporabljajte papirnatih brisačk, prtičkov ali toaletnega papirja – poškodujejo lahko stekla ali na njih pustijo delce.

Sam svoj mojster: kako se znebiti prask na steklih očal?

Sami veste, kako hitro lahko poškodujete očala, in s tem kratkim vodičem se boste prask s stekel preprosto znebili. Očala lahko počijo ali se zvijejo, kadar jih ne nosite v etuiju ali kadar vam po nesreči padejo. Praskam se sicer ni mogoče izogniti, a vsakdo, ki nosi očala, ve, kako neprijetno je imeti popraskana stekla, saj ta izkrivljajo vid in škodujejo očem. Tudi najkakovostnejša stekla bodo kdaj popraskana.

Pozor: ne zamenjujte prask na steklu in zlomljenega stekla. Če je steklo počeno ali zlomljeno, ga ne morete popraviti, temveč morate naročiti nova stekla. Praske lahko odstranite, in to z izdelki, ki jih imate najverjetneje doma. Pa začnimo.

1) Najprej morate z očal odstraniti prah. Uporabite krpico iz mikrovlaken.
2) S tekočino za čiščenje očal stekla obrišite, da odstranite madeže.
3) Na ta način očistite obe strani očal.
Nato uporabite zobno pasto ali sodo bikarbono.

Če boste uporabili zobno pasto:

4) Izberite neagresivno zobno pasto in jo nanesite na stekla – še posebej na opraskane predele. Praske spolirajte z bombažno ali volneno krpico.
5) Stekla polirajte z majhnimi čvrstimi krožnimi gibi približno 30 sekund.
6) Očala sperite s hladno vodo in jih posušite. Praske naj se ne bi videle, a če so bile prevelike, boste morali postopek ponoviti. Če imajo vaša očala sloj za zaščito proti praskam, boste potrebovali več časa, da s poliranjem očal pridete do praske – bodite potrpežljivi!

Če boste uporabili sodo bikarbono:

7) Potrebovali boste eno ali dve žlici sode bikarbone.
8) V posodici zmešajte sodo bikarbono z malo vode, da dobite gosto pasto.
9) Pasto nanesite na stekla in jih spolirajte na isti način kot z zobno pasto.
10) Očala sperite v hladni vodi in jih posušite.

Preberite naslednje: 
Je dobro, da otroci nosijo kontaktne leče?
Ksantelazma – kaj je to, ali je nevarna in kako jo odstranimo?
Pazite na svoje oči – predstavljamo vam 10 preprostih nasvetov!
Ali laserska korekcija vida boli?
Kako prepoznati povišan očesni tlak?
Težave z vidom med nosečnostjo

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts