Ablacija mrežnice – ali veste, kaj je ablacija mrežnice?

Mrežnica je notranja plast očesa, ki je zadolžena za sprejemanje svetlobnih dražljajev. Čeprav ima lasten krvožilni sistem, so njene presnovne potrebe velike, zato jih dodatno prejema iz žilnice očesa.

ablacija mrežnice

Optical Express

Kaj je ablacija ali odstop mrežnice?

Ablacija ali odstop mrežnice je stanje, pri katerem mrežnica izstopi iz normalnega položaja in poslabša vid. Ablacija mrežnice se najpogosteje pojavi zaradi nastanka luknjice ali rupture, ki začne puščati očesno vodico in odstopati od podlage. Ko receptorska plast mrežnice odstopi od pigmentnega epitelija mrežnice, se pojavijo težave v delovanju, če pa sta ti plasti ločeni, lahko pride do trajne izgube vida.

Najpogostejši simptomi ablacije

Najpogostejši simptomi odstopa mrežnice so pikice, pajčevine pred očmi ali bliski svetlobe. Drugi simptomi so lahko zamegljen vid in opažanje sence ali zavese, ki prekriva vidno polje pri vrhu očesa ali od strani. Pojavijo se lahko postopoma ali naenkrat, odvisno od tega, kako notranje podporno tkivo odstopi od mrežnice. Ablacija mrežnice je neboleča, povzročijo pa jo lahko razni tumorji, operacija očesne mrene, sladkorna bolezen in diabetična retinopatija ali anemija srpastih celic.

Zdravi se z operativnim posegom in zahteva hitro ukrepanje 

Zdravljenje ablacije

Zdravi se z operativnim posegom in zahteva hitro ukrepanje. Prej ko se mrežnica poveže z notranjimi plastmi, večje so možnosti za okrevanje in povrnitev vida. Kljub temu pa kirurško povezovanje mrežnice ni vedno uspešno in uspešnost operacije ne zagotavlja popolne povrnitve vida.

Preberite več o drugih očesnih boleznih.

Preberite naslednje:
Senilna makularna degeneracija ali degeneracija rumene pege
Ali se po laserski korekciji vida dioptrija vrne?
Operacija strabizma – kako deluje?
Otečene veke – vzroki in zdravljenje
Anksioznost in težave z vidom
Kaj je presbiopija ali starostna daljnovidnost?
Herpes na očesu – vzroki, simptomi in zdravljenje
Vzroki rumenih beločnic – Zakaj so moje oči rumene?
Ambliopija ali slabovidnost

Ocena članka:

1.50 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts