Amebni in infekcijski keratitis – kaj morajo vedeti uporabniki kontaktnih leč?

Amebni keratitis je okužba oči, ki se pojavi pri uporabnikih kontaktnih leč. Gre za redek, vendar resen pojav, ki se pogosto pojavi kot posledica neustrezne skrbi za leče in slabe higiene. V izogib amebnemu keratitisu pravilno skrbite za leče in upoštevajte navodila svojega očesnega specialista.


Pravilna skrb za leče zmanjša možnost za razvoj očesnih okužb, vključno s tistimi, ki jih povzroča akantameba. Preventiva je vedno najboljši pristop, saj je zdravljenje amebnega keratitisa izjemno težko. Včasih zahteva zdravljenje tudi presaditev roženice, ki je resen kirurški postopek.

Optical Express

Kaj so akantamebe?

Acanthamoeba je ameba, ki jo najdemo v naravi – v vodnih virih, kot so voda iz pipe, izviri, vodnjaki, vroče kopeli in odvodne vode. Če ti drobni paraziti okužijo oko, se razvije amebni keratitis. Stanje je bilo prvič diagnosticirano leta 1973, ko so bili v približno 90 odstotkih oboleli uporabniki kontaktnih leč.

 Pojav amebnega keratitisa med uporabniki kontaktnih leč

V zadnjih letih so centri za nadzor in preprečevanje bolezni v ZDA ter ostali raziskovalci opazili sporadični pojav amebnega keratitisa pri uporabnikih kontaktnih leč. Nekateri primeri so bili povezani z uporabo določenih vrst raztopin za leče. Te niso bile kužne same po sebi, vendar niso bile učinkovite pri preprečevanju te bolezni.

➽ Kaj povzroči amebni keratitis?

Dejavniki in postopki, ki povečajo možnost okužbe z akantamebo, vključujejo kontaminirano vodo iz pipe, ki je prišla v stik s kontaktnimi lečami, uporabo domačih pripravkov za shranjevanje in čiščenje leč, nošenje leč v topli kopeli in plavanje ali prhanje z lečami. Neočiščena posodica za leče je prav tako lahko vzrok okužbe s akantamebo.

Nekateri znanstveniki teoretizirajo, da je politika reduciranja rakotvornih izdelkov, kot so dezinfekcijska sredstva v izdelkih za čiščenje, privedla do večjega tveganja mikrobov, vključno z večjo možnostjo za akantamebo. Ostali raziskovalci povečano pojavnost okužb, povzročenih s kontaktnimi lečami, povezujejo z določenimi postopki čiščenja leč brez njihovega drgnjenja, zaradi česar so te slabše očiščene in razkužene. Konec koncev je dobra higiena pri skrbi za kontaktne leče najboljši način, da se izognete tej okužbi.

➽ Kako lahko veste, ali imate amebni keratitis?

Simptomi amebnega keratitisa vključujejo pordelost in bolečine v očeh po odstranitvi kontaktnih leč. Ostali simptomi so solzenje oči, občutljivost na svetlobo, zamegljen vid in občutek tujka v očesu.

Če imate navedene simptome, obiščite svojega zdravnika. Amebni keratitis se pogosto težko diagnosticira, saj so simptomi podobni ostalim simptomom težav z očmi, kot je konjunktivitis

Diagnoza keratitisa se običajno postavi, ko se ugotovi, da je stanje odporno proti antibiotikom. Pojavi se lahko tudi čir na roženici v obliki prstana. Če se amebni keratitis ne zdravi pravočasno, lahko povzroči trajno izgubo vida in za povrnitev poškodovanega vida zahteva presaditev roženice.

➽ Kako zmanjšati možnost za razvoj amebnega keratitisa?

Možnost za razvoj tega nevarnega stanja (ter ostalih okužb, povezanih s kontaktnimi lečami) lahko zmanjšate z nekaj enostavnimi koraki.

▷ Upoštevajte navodila zdravnika glede skrbi za kontaktne leče. Uporabljajte samo izdelke, ki vam jih je priporočil zdravnik.

▷ Na lečah nikoli ne uporabljajte vode iz pipe. Izogibajte se stiku kontaktnih leč z vodo vseh vrst.

▷ Ne plavajte in ne prhajte se z vstavljenimi kontaktnimi lečami. Odstranite jih tudi, ko si nameravate privoščiti toplo kopel. Če boste leče nosili med plavanjem, nosite zaščitna očala, ki ne prepuščajo vode.

▷ Leče vsak večer sperite v sveži raztopi za razkuževanje. Ne uporabljajte ostalih raztopin, ki niso namenjene razkuževanju.

▷ Pred rokovanjem z lečami si vedno umijte roke.

▷ Razen če nosite kontaktne leče za enkratno uporabo, ki jih je treba zamenjati vsak dan, leče vedno očistite neposredno po odstranitvi, tako da jih zdrgnete pod curkom večnamenske tekočine, tudi če uporabljate tekočino, ki ne zahteva drgnjenja. Nato jih shranite v čisto posodico, napolnjeno s svežo večnamensko tekočino ali tekočino za razkuževanje.

Skrb za mehke kontaktne leče

➽ Skrbite za posodico za leče

Čistoča in ustrezna nega sta enako pomembni pri posodici za kontaktne leče. Zelo pomembno je, da posodico za leče očistite, izperete in posušite neposredno po odstranitvi leč iz nje.

Izlijte staro tekočino in notranjost izperite s čistimi rokami. Nato posodico napolnite z večnamensko ali sterilno slano raztopino, izperite in počakajte, da se posuši. Dodatno lahko prazno posodico sterilizirate enkrat tedensko, tako da jo za nekaj minut potopite v vrelo vodo. Številni očesni specialisti priporočajo menjavo kontaktnih leč na enega do tri mesece, da preprečite kontaminacijo.

Še enkrat poudarjamo, da je najboljša zaščita proti amebnemu keratitisu preventiva. Če nosite kontaktne leče, vedno pravilno poskrbite zanje in ohranjajte ustrezno higieno. Če opazite kakršne koli neobičajne znake, ki bi lahko nakazovali okužbo, se takoj oglasite pri svojem zdravniku.

Okužbe, ki jih povzročajo kontaktne leče

Keratitis se nanaša na vnetje roženice. Infekcijski keratitis je najpogostejši resen zaplet, ki ga povzroči uporaba kontaktnih leč in ki lahko povzroči slepoto.

Najpogostejši tip infekcijskega keratitisa je bakterijski keratitis. Gre za stanje, ki v splošnem spada med najredkejše zaplete, ki jih povzročajo leče, in ki je hkrati veliko pogostejše pri tistih, ki nosijo leče ponoči. Čeprav obstajajo leče, ki jih je dovoljeno nositi 30 dni, tudi čez noč, številni očesni specialisti svetujejo, da se leče vsak dan odstranijo.

V redkih primerih lahko keratitis povzročijo virusi in glivice. Keratitis lahko pri uporabnikih leč, posebej mehkih, povzročijo klice, ki so običajno prisotne v vodi iz pipe.

Neinfekcijski vzroki keratitisa pri uporabnikih leč so lahko:

  •  poškodbe (ki so posledica udarca, praske ali tujka),
  •  kemikalije, vključno s tistimi, ki se nahajajo v tekočini za leče,
  •  fiziološki dejavniki, kot so alergijske reakcije.

Če nosite kontaktne leče in so vaše oči boleče in vnete, imate lahko infekcijski keratitis. Odstranite leče in obiščite zdravnika. Za zdravljenje okužbe boste verjetno potrebovali antibiotične kapljice. Simptomi bakterijskega keratitisa lahko vključujejo:

  • bolečino in pordelost oči,
  •  solzne oči in bolečo občutljivost na svetlobo,
  •  izcedek iz očesa,
  •  oslabljen vid.

Kontaktne leče – pogosta vprašanja

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts