Astenopija – hitra utrudljivost oči – simptomi in zdravljenje

Astenopija – dobeseden prevod je šibkost pri gledanju

Astenopija ali hitra utrudljivost oči je oftalmološko stanje, pri katerem se oči ob gledanju hitro utrudijo in ki vključuje nezmožnost daljšega gledanja, običajno na blizu. Pri tem stanju pri ustrezno korigiranem očesu še vedno obstajajo težave pri gledanju. Simptomi astenopije so utrujenost in pordelost oči, bolečine v očeh ali okrog njih, zamegljen vid, glavobol in občasno dvojni vid. Pogosto pride do suhosti in nelagodja oči, zato se priporoča uporaba kapljic za oči, ki ublažijo simptome in pomirijo pordelost.

Optical Express

Astenopija – vzroki

Povzročijo jo lahko mišični, psihogeni in zunanji dejavniki. Izključiti je treba resnejše okvare refrakcije, zgodnjo presbiopijo in eksoforijo s poslabšano konvergenco.

Mišični dejavniki

Gre bodisi za šibko ciliarno mišico, težave z akomodacijo bodisi za napako v tonusu in ravnotežju zunanjih očesnih mišic. Najpogosteje gre za napor zunanjih mišic, da ohranijo oči v ustreznem položaju, čeprav obstaja težnja oči, da se premikajo vstran.

Psihogeni dejavniki

Ti dejavniki vključujejo utrujenost, nenaspanost, stres. Astenopijo lahko povzročijo tudi nekatere psihične bolezni in subjektivna stanja.

Zunanji dejavniki

Med zunanje dejavnike prištevamo slabo osvetlitev, utripanje luči, dolgotrajno delo za računalnikom, napačen položaj telesa med branjem (ležanje), dolgotrajno branje, gledanje televizije itd.

Odkrivanje vzrokov astenopije je pogosto težaven postopek tako za pacienta kot za oftalmologa ter zahteva podrobno anamnezo in natančen pregled.

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts