Bellova paraliza – zdravljenje in okrevanje

Bellova paraliza je začasna paraliza obraznega živca, ki je znan tudi kot sedmi možganski živec. Slednji nadzoruje obrazne izraze ter premikanje očesnih vek in mišic na čelu in vratu.

Optical Express

Bellova paraliza se običajno pojavi naglo in bolj prizadene en del obraza. Vzrok je pogosto neznan, stanje pa je povezano z določenimi virusi, kot sta herpes simpleks in herpes zoster. Dejavniki tveganja za Bellovo paralizo vključujejo stanja, kot je sladkorna bolezen ali nosečnost. Statistika kaže, da paraliza prizadene eno od 60 ali 70 oseb. Po nenadnem razvoju Bellove paralize se pri večini ljudi v 48 urah razvije najvišja stopnja šibkosti. Na začetku nekateri občutijo bolečino za ušesom, Bellova paraliza pa lahko spominja tudi na možgansko kap, saj niso prisotni drugi nevrološki znaki ali simptomi.

Kako Bellova paraliza vpliva na oči?

Številni ljudje s paralizo obraza na prizadeti strani ne morejo mežikati, hkrati pa se lahko spodnja veka obrne navzven (ektropij). Obraz in ustnice na prizadeti strani se spustijo, oseba z boleznijo pa izgubi ves ali večji del nadzora nad funkcijo teh mišic. Ker mišico, ki odpira oko, nadzira drug možganski živec, lahko oseba počasi odpre prizadeto oko, nima pa nadzora nad zapiranjem očesne veke. Posledično ima veliko oseb z Bellovo paralizo ekstremno obliko sindroma suhega očesa.

Bellova paraliza – zdravljenje in okrevanje

Zdravljenje Bellove paralize običajno vključuje pogosto uporabo izdelkov za vlaženje oči, kot so kapljice in mazila za oči. Številni si čez oko namestijo prevezo, da bi oko med spanjem ostalo zaprto in vlažno. Če vaša očesna veka ostane obrnjena navzven, boste morda morali na operacijo. Približno 80 % pacientov z Bellovo paralizo okreva v šestih mesecih. Brez ustrezne nege prizadetega očesa lahko pride do trajnih posledic, kot sta roženična razjeda in brazgotinasto tkivo na sprednji bistri površini očesa.

Preberite naslednje:
Sindrom suhega očesa in ali je suhost oči mogoče zdraviti?
Kako preprečiti sindrom suhega očesa v zimskih mesecih?
Možgani potrebujejo le 13 milisekund, da vidijo predmet
Erozija roženice – poškodba roženice očesa
Ali lahko po odpravi dioptrije ponovno nosim leče, če pride do poslabšanja vida?
Zanimiva dejstva o očeh
Otečene veke – vzroki in zdravljenje
Očesni pregled – kaj pričakovati?

 

 

Ocena članka:

2 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts