Vnetje očesnih vek ali blefaritis – kako zdravimo vnetje?

Vnetje očesnih vek ali blefaritis (blepharitis) je lahko povezan z bakterijsko okužbo očesa, simptomi sindroma suhih oči ali stanji, kot je rozacea. Simptomi vnetja so oteklost, pordelost in bolečine v očeh.

Optical Express

Akutni (ulcerativni ali neulcerativni) blefaritis

  •  akutni ulcerativni blefaritis po navadi povzroči bakterijska okužba (običajno stafilokok) na robu veke, kjer izraščajo trepalnice. Prizadene folikle trepalnic in Meibomove žleze. Povzroči ga lahko tudi virus, kot je herpes simplex ali varicella zoster. Akutni neulcerativni blefaritis pogosto povzročijo alergijske reakcije, ki prizadenejo isti predel očesa, kot je npr. atopični blefarodermatitis, sezonski, alergijski blefarokonjunktivitis ali dermatoblefarokonjunktivitis;

Kronični (seboroični blefaritis ali nedelovanje Meibomovih žlez) blefaritis

  • kronični blefaritis je neinfekcijsko vnetje neznanega vzroka. Seboroični blefaritis je pogosto povezan s seboroičnim dermatitisom obraza in lasišča. Na luskah, ki nastanejo na robu veke, pogosto pride do sekundarnega naseljevanja bakterij. Meibomove žleze vek proizvajajo lipide (meibum), ki stabilizirajo solze s proizvajanjem lipidnega sloja na površini vodene sestavine solz, kar zmanjšuje izhlapevanje. Pri nedelovanju Meibomovih žlez je prizadeta sestava lipidov, zato se izvodila žlez in njihova ustja zamašijo s čvrstimi, voščenimi zamaški. Pri večini bolnikov solze čezmerno izhlapevajo, kar preide v suh keratokonjunktivitis. Bolezen je pogosto povezana z rozaceo in ponavljajočimi se zunanjimi in notranjimi ječmeni v anamnezi.

Meibom – zakaj imamo zjutraj krmežljave oči?

Čeprav je blefaritis pogosto diagnosticirana bolezen, je način za trajno blažitev njegovih simptomov težko najti. Vnetje je pogosto kronično in njegove simptome je težko trajno odpraviti.

Simptomi blefaritisa

so lahko pordeli robovi vek, občutek tujka v očesu, zbadanje, srbečica in povečano izločanje solz. Pri blefaritisu ima bolnik občutek, da ima nekaj v očesu.

Oči in veke lahko srbijo, povzročajo občutek zbadanja in pordijo, zaradi otekline na veki pa lahko odpade nekaj trepalnic. Oči lahko postanejo rdeče, solzne in občutljive na močno svetlobo. Lahko se naredi krasta in se čvrsto prilepi na rob veke, ko jo odstranimo, pa lahko priteče kri. Zaradi suhih izločkov se lahko med spanjem zlepijo veke.

Zdravljenje simptomov

pogosto vključuje vzdrževanje dobre higiene očesnih vek in masažo, kar lahko prispeva k odmašitvi kanalov Meibomovih žlez. V času zdravljenja vnetja se odsvetuje uporaba ličil in kontaktnih leč. Pri čiščenju robov vek je treba na veke položiti topel, vlažen obkladek, na primer brisačo, navlaženo s toplo vodo, za pet do deset minut, dva- do štirikrat dnevno, odvisno od jakosti simptomov. Pri vsakem umivanju je treba uporabiti čisto brisačo. Po uporabi obkladka je treba veke očistiti z vatiranimi palčkami, navlaženimi z mešanico vode in otroškega šampona v razmerju 4 : 1. Umazanijo lahko odstranite z nežnim drgnjenjem roba veke, ko imate oči zaprte, vendar pri tem pazite, da ne povzročite draženja ali praskanja oči.

Ker se blefaritis rad ponavlja in se ne zdravi preprosto, je treba paziti na razne zaplete, ki jih vnetje lahko povzroči.

  •  Ječmen ali hordeolum je bakterijska okužba žleze lojnice, katere izvodilo se zamaši, in je ena od možnih posledic blefaritisa. Kot posledica nastane na robu ali znotraj očesne veke boleča bulica.
  • Chalazion (halacij) ali kronični hordeolum nastane, kadar je izvodilo ene žleze lojnice zamašeno, povzroča pa povečanje žleze.
  • Ulkus (čir) roženice lahko nastane zaradi nepravilne rasti trepalnic ali pogostega draženja roženice zaradi vnetja trepalnic.

Kronični konjunktivitis – blefaritis lahko vodi do pogoste pordelosti oči ali konjunktivitisa.

Prehranski dodatki v obliki omega-3-maščobnih kislin lahko izboljšajo delovanje očesnih žlez lojnic in tako pozitivno vplivajo na zdravljenje blefaritisa.

Preberite naslednje:
Herpes na očesu – vzroki, simptomi in zdravljenje
Meibom – zakaj imamo zjutraj krmežljave oči?
Top 5 stvari, ki jih morate vedeti, če nosite očala ali leče
Operacija strabizma – kako deluje?
Znebite se gubic okrog oči in imejte bolj napeto kožo!
Daltonizem – motnja prepoznavanja barv

Ocena članka:

4.67 / 5 3
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts