Bolezni beločnice – skleritis in episkleritis

Bolezni beločnice – kaj sta skleritis in episkleritis in kako prepoznati simptome?

Površinske ali globinske vnetne spremembe beločnice, ki jih spremljajo občutek občasne šibkejše ali celo močnejše bolečine v očesu, obilno solzenje in pordelost beločnice, se imenujejo episkleritis (površinsko vnetje) in skleritis (globinsko vnetje).

Optical Express

Vnetja tako imenovane sklere ali beločnice (lat. scleritis) so lahko imunološko pogojena. Povzročijo jih bolezni vezivnega tkiva, redkeje tudi bakterije. Ta vnetja (kot nevarnejše vnetje najpogosteje skleritis) so lahko zelo nevarna za vid, a jih je s pravočasno diagnozo mogoče pozdraviti.

Skleritis in episkleritis

Poleg enega najpogostejših vnetij oči, konjunktivitisa, se lahko v očesu razvijejo tudi druge vrste vnetja beločnice, kot sta na primer skleritis in episkleritis. Zdravnik specialist bo glede na to, ali se vnetje nahaja na površini ali zadnjem delu očesa in ali je vnetje šele na začetku ali pa je že napredovalo, diagnosticiral vrsto vnetnega procesa.

Če je vnetje prisotno samo na površini očesa, gre za episkleritis, če pa je vnetje prisotno v globljih delih očesa, gre za skleritis. Skleritis je torej nekoliko bolj zapleteno vnetje in lahko povzroči celo odmrtje beločnice (nekroza).

Skleritis

Obilno solzenje očesa, bolečine v očesu in pordelost beločnice, ki jih povzroči razširitev krvnih žil, so najpogostejši simptomi teh bolezni oči. Čeprav je mogoče bolezen preprosto diagnosticirati, je odkriti vzrok zanjo težje. 

Pri skleritisu se običajno predpiše visok odmerek protivnetnih zdravil, medtem ko se za zdravljenje površinskega vnetja (episkleroze) predpisujejo predvsem mazila ali kapljice, ki vsebujejo kortikosteroide.

 

Preberite naslednje:
Ablacija mrežnice – ali veste, kaj je ablacija mrežnice?
Računalnik, manjši od zrnca soli, v boju proti glavkomu
Trahom – očesna okužba
Bolezni oči so povezane s težavami s spominom
Senilna makularna degeneracija ali degeneracija rumene pege
Kako prepoznati sivo mreno (katarakto)?
Ptoza – povešenost zgornje veke

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts