Bolezni oči so povezane s težavami s spominom

Med pregledom oči je mogoče odkriti povečano tveganje za težave s spominom. Novejša študija razkriva, da lahko tudi pri osebah z zelo majhnimi poškodbami oči, vključno s krvnimi žilami mrežnice, ki so posledica krvožilnih težav, obstaja večje tveganje za težave s kognitivnimi funkcijami in funkcijami, povezanimi s spominom.

Optical Express

Raziskovalci trdijo, da so lahko težave z očesnimi krvnimi žilami pomemben znak, da krvne žile v možganih ne delujejo ustrezno. Če to drži, bi lahko pregled oči za odkrivanje retinopatije ‒ poškodbe, povezane s krvnimi žilami mrežnice ‒ prispeval k odkrivanju tveganja za razvoj demence.

Zdravje oči, zdravje možganov

Retinopatija je pogost zaplet pri sladkorni bolezni in visokem krvnem tlaku ter je vodilni vzrok slepote pri odraslih. Sladkorna bolezen in visok krvni tlak sta lahko prav tako povezana s tveganjem za poslabšanje sposobnosti razmišljanja in pomnjenja. Da bi odkrili, ali je lahko retinopatija zgodnji opozorilni znak za razvoj duševnih težav, povezanih s krvožilnimi težavami, so raziskovalci pregledali podatke obsežne študije, znane kot »Pobuda za zdravje žensk«.

Analiza je vključevala več kot 500 starejših žensk, ki so se deset let enkrat letno udeležile testiranja duševnega zdravja, namenjenega analiziranju njihovih duševnih sposobnosti in spomina. Ženske so se prav tako približno štiri leta po začetku študije udeležile pregleda vida in približno osem let po začetku študije slikanja možganov.

Rezultati so pokazali, da je imelo 39 (7,6 %) žensk retinopatijo, čeprav njihov vid ni bil zelo slabši od vida žensk brez tega stanja. V primerjavi z ženskami brez poškodb očesnih krvnih žil so imele ženske s poškodbami nižje povprečne rezultate na testih pomnjenja in razmišljanja. Slikanje možganov je pokazalo tudi poškodbe krvnih žil v možganih.

Retinopatija in izguba spomina

Rezultati kažejo, da je lahko tudi zelo zgodnja stopnja retinopatije pokazatelj bolezni krvožilnega sistema in dejavnik tveganja za poslabšanje razmišljanja in pomnjenja, povezano s temi poškodbami. Za potrditev teh ugotovitev bodo potrebne obsežnejše in dolgotrajnejše študije, prav tako pa bi bilo treba raziskati, ali bi se odkrivanje retinopatije lahko uporabilo kot klinično pomembna informacija v povezavi z zdravjem možganov. Raziskovanje retinopatije bi lahko postalo koristno orodje za prepoznavanje tveganja za duševne težave.

Preberite naslednje:
Ptoza – povešenost zgornje veke
Kako prepoznati povišan očesni tlak?
Daljnovidnost – vzroki, simptomi in zdravljenje
Korenček? Ne, za vaše oči je odlično grozdje!
Pazite na svoje oči – predstavljamo vam 10 preprostih nasvetov!
Možgani potrebujejo le 13 milisekund, da vidijo predmet
Kaj je laserska korekcija dioptrije?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts