Bono Vox: glavkom imam že 20 let

Znani pevec skupine U2, Bono Vox, je povedal, da so očala postala njegov zaščitni znak zaradi bolezni, ne podobe rockovske zvezde.

Optical Express

Bono že 20 let nosi sončna očala ne glede na to, ali je v zaprtem ali odprtem prostoru, in prav zato so ta postala njegov prepoznavni znak. Bono je javno priznal, da jih vedno nosi zaradi težav, ki mu jih povzroča glavkom. Osebe z glavkomom so namreč še posebej občutljive za svetlobo.

»Zdravim se in imam bolezen pod nadzorom. Prepričan sem, da bo z mojim vidom vse v redu,« je povedal Bono med gostovanjem v neki oddaji.

Glavkom se lahko razvije pri komur koli od nas

Bono ni edini, ki ima to bolezen. Glavkom je poleg sive mrene eden najpogostejših vzrokov slepote na svetu. Zelo pomembno je poznati njegove simptome in se redno udeleževati oftalmoloških pregledov pri strokovnjakih.

Večjo možnost za razvoj glavkoma imate, če:

 Štiri stvari, ki se jih lahko o glavkomu naučite od Bona

  • Če imate glavkom, to ne pomeni, da boste oslepeli.

Bonova zgodba je pravi primer, kako lahko osebe, ki imajo glavkom, ohranijo vid in živijo normalno, če stanje odkrijejo v zgodnji fazi.

  • Zdravljenje glavkoma pomaga

Čeprav glavkoma ni mogoče pozdraviti, ga je mogoče ohraniti pod nadzorom. Osebe z glavkomom se morajo udeleževati rednih oftalmoloških pregledov, saj je spremljanje bolezni ključnega pomena za ohranitev vida.

Preberite: Računalnik, manjši od zrnca soli, v boju proti glavkomu

  • Prej ko ga odkrijete, boljše je!

Čeprav Bono ni razkril podrobnosti o svojem zdravljenju, je priznal, da ima glavkom več kot 20 let, kar pomeni, da ga je odkril v zgodnji fazi. Slepoto, ki je posledica glavkoma, je mogoče preprečiti, če se stanje odkrije v zgodnji fazi razvoja.

  • Glavkom pogosto nima vidnih simptomov

Na začetku razvoja glavkoma simptomov skorajda ni, zato strokovnjaki opozarjajo, da so preventivni oftalmološki pregledi zelo pomembni. Starejši ko ste, pomembnejše se je udeleževati pregledov in spremljati stanje svojih oči.

Z rednimi oftalmološkimi pregledi je glavkom mogoče odkriti v zgodnji fazi in tako preprečiti njegov nadaljnji razvoj. Vzemi si pet minut in se naročite na pregled, saj vam lahko en pregled reši življenje.

Morda bi vas zanimalo:

Kaj je glavkom? Spoznajte vzroke, simptome in načine zdravljenja

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts