Diabetična retinopatija ‒ vzroki, simptomi in zdravljenje

Diabetična retinopatija je najpogostejša očesna bolezen ljudi, ki imajo sladkorno bolezen že dlje časa. Če se ne zdravi, je lahko zelo nevarna, saj povečuje tveganje za slepoto. Pri sladkornih bolnikih je tveganje za slepoto od 10- do 20-krat večje kot pri ljudeh brez sladkorne bolezni.

Optical Express

Pri sladkornih bolnikih je tveganje za slepoto od 10- do 20-krat večje kot pri ljudeh brez sladkorne bolezni. 

Diabetična retinopatija se razvija več let, kadar se krvni sladkor in krvni tlak ne preverjata, kot bi bilo potrebno. Vsi, ki trpijo za sladkorno boleznijo, bi morali vsaj enkrat na leto opraviti pregled oči z razširitvijo zenic ‒ skiaskopijo.

Kdaj se pojavi diabetična retinopatija?

Diabetična retinopatija se pojavi, ko je raven sladkorja v krvi povečana in vpliva na žile mrežnice. V nekaterih primerih te krvne žile otečejo (edem makule) in nabere se tekočina, ki iz njih izteka. To lahko vodi do blage ali hude izgube vida.

Vrste diabetične retinopatije

 • Proliferativna retinopatija
 • Neproliferativna retinopatija
 • Diabetična makulopatija

Simptomi diabetične retinopatije

Zgodnja faza te bolezni lahko preide brez simptomov in bolečin. Vid se ne poslabša, dokler bolezen ne napreduje. Značilni simptomi diabetične retinopatije so:

Vzroki za nastanek diabetične retinopatije

Diabetična retinopatija je posledica dolgotrajno povišane ravni sladkorja v krvi. Sčasoma lahko visoka raven sladkorja v krvi oslabi in poškoduje majhne krvne žile v mrežnici, kar povzroči krvavitev, iztekanje tekočine iz žil ali celo otekanje mrežnice.

Po tem ostane mrežnica brez kisika in zrastejo lahko nenormalne žile. Ohranjanje normalne ravni sladkorja v krvi lahko zmanjša tveganje za nastanek diabetične retinopatije.

Kolikšna je verjetnost, da zbolite za diabetično retinopatijo?

Če se prepoznate v enem od opisov, obvezno obiščite oftalmologa:

 • ne preverjate ravni sladkorja v krvi,
 • imate beljakovine v urinu,
 • imate visok krvni tlak,
 • imate sladkorno bolezen,
 • imate povišane maščobe v krvi.

Preprečevanje diabetične retinopatije

Tveganje za razvoj diabetične retinopatije se lahko zmanjša z rednimi pregledi, rednim preverjanjem ravni sladkorja in maščob v krvi, rednim spremljanjem sladkorne bolezni in rednim merjenjem ketonov v urinu.

Zdravljenje diabetične retinopatije

Z metodami zdravljenja diabetične retinopatije vida ni mogoče ozdraviti in obnoviti, temveč se z njimi le preprečujejo nadaljnji zapleti in napredovanje izgube vida.

Pravočasno odkrijte makularno degeneracijo, diabetično retinopatijo, glavkom in druge bolezni mrežnice in vidnega živca. Naročite se na OCT-pregled na polikliniki Optical Express

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts