Herpes na očesu – vzroki, simptomi in zdravljenje

Herpes na očesu, očesni herpes ali herpes očesa je ponavljajoča se virusna okužba, ki lahko povzroči vnetje in pusti brazgotine na roženici. Prenaša se lahko s tesnim stikom z osebo z aktivnim virusom.

Optical Express

Herpes

Herpes na očesu se pojavlja v različnih oblikah, včasih gre le za manjšo okužbo, v nekaterih primerih pa je lahko situacija tako resna, da povzroči izgubo vida.
Herpes keratitis je najpogostejša oblika herpesa na očesu, ki po navadi prizadene samo površinske plasti roženice in ne pušča brazgotin.

Stromalni keratitis

Stromalni keratitis nastane, ko okužba prodre v globlje plasti roženice, in pusti brazgotine, ki lahko privedejo do poslabšanja vida ali slepote. Povzročala naj bi ga zapoznela reakcija imunskega sistema na okužbo. Čeprav je redek pojav, je eden najpogostejših vzrokov za izgubo vida, ki jo povzročijo brazgotine na roženici.

Iridociklitis

Iridociklitis (vnetje sprednje uvee) je resna oblika herpesa na očesu, pri katerem se vnamejo šarenica in tkiva notranjosti očesa, kar povzroča močno občutljivost na svetlobo (fotofobija), zamegljen vid, bolečino in pordele oči. Gre za obliko uveitisa (vnetje srednje očesne ovojnice), ki prizadene sprednje dele notranjosti očesa.

Varicella ali virus zoster povzroča herpes na očesu, vodene koze in herpes. Kadar vpliva na oči, se imenuje herpes zoster ophthalmicus. Drugi virus je herpes simplex tip 1, ki povzroča herpes na ustnicah in v ustni votlini. Kadar gre za oči, povzroči vnetje roženice, takšen virus pa se imenuje herpes simplex keratitis.

Herpes na očesu ima različne simptome, odvisno od vrste herpesa, sta pa oba herpesa boleča, ker vplivata neposredno na živčni sistem.

Herpes zoster povzroča naslednje simptome:

 • Ranice in pordelost čela in očesnih vek
 • Otečeno in motno roženico
 • Izpuščaje

Herpes simplex ima podobne simptome:

 • Bolečine v enem očesu
 • Pordelost
 • Solzne oči in občutljivost na svetlobo
 • Občutek umazanije v očesu
 • Otekanje in motnost roženice

Fotofobija – občutljivost na svetlobo

Virus herpes simplex 

Virus herpes simplex vstopi v telo skozi nos ali usta. Dobimo ga lahko prek druge osebe, ki je okužena, ali pa virus prenesemo sami sebi, če ga že imamo na ustnici ali kje drugje. Po okužbi virus potuje do živcev, kjer lahko ostane neaktiven še leta, včasih tudi do konca življenja. Točen vzrok aktivacije virusa ni znan, toda nekateri dejavniki, kot so povišana temperatura, sončne opekline, večji kirurški posegi na zobeh ali drugje v telesu, povečajo možnosti za razvoj simptomov okužbe.

Raziskave kažejo, da se pri okuženih v 40 do 50 % primerih simptomi spet pojavijo, včasih šele po nekaj letih od prve okužbe.

Virus po navadi prizadene samo eno oko. Zdravljenje je odvisno od dela očesa, ki ga je okužba prizadela, zato se lahko uporabijo razna protivirusna zdravila, kapljice za oči ali tablete, v nekaterih primerih tudi kortikosteroidi. Zelo je pomembno, da se zdravljenje izvede do konca, saj bi se v nasprotnem simptomi lahko spet zlahka pojavili.

Če virus pusti na roženici brazgotine in drugo zdravljenje ni bilo učinkovito, se težava reši z operacijo. Presaditev roženice je rešitev v ekstremnih primerih, kadar virus pusti trajne brazgotine na roženici, ki vplivajo na kakovost vida. Sicer pa zdravila za herpes na očesu ni, zdravijo se samo simptomi okužbe.

Preberite naslednje:
Anksioznost in težave z vidom
Siva mrena – veliki vodič po vzrokih, simptomih in zdravljenju
Kaj so prednosti tehnologije IntraLase?
Erozija roženice – poškodba roženice očesa
Je dobro, da otroci nosijo kontaktne leče?
Kako vidijo naši možgani?

Ocena članka:

4.20 / 5 5
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts