Imate suhe oči? Preverite, ali gre za disfunkcijo meibomovih žlez!

Disfunkcija meibomovih žlez (MGD) kot vzrok suhih oči

Optical Express

Disfunkcija meibomovih žlez je ena najpogostejših težav z očmi, za katere verjetno niste še nikoli slišali. Razlog za to je najbrž prav neverjetno ime stanja. Drugo ime za MGD je meibomianitis – ni torej nekaj, kar bi si človek enostavno zapomnil.

 Meibomove žleze

so posebna vrsta žlez v očesnih vekah. Ime so dobile po Heinrichu Meibomu, nemškem zdravniku, ki jih je prvi opisal leta 1666. V zgornji veki se nahaja od 25 do 40, v spodnji pa od 20 do 30 meibomovih žlez. Njihova naloga je izločanje maščobe na površino očesa, zaradi katere solze ne izhlapijo prehitro. Disfuncija meibomovih žlez je zamašitev ali druge nepravilnosti delovanja teh žlez, ki povzročijo zmanjšano izločanje maščobe v solze. Ker v takšnem primeru solze prehitro izparijo, je MGD vodilni vzrok sindroma suhega očesa. Povezan je tudi s težavami vek oziroma blefaritisom.

  Dejavniki tveganja za MGD

Na razvoj disfunkcije meibomovih žlez lahko vpliva več dejavnikov. Tako kot tveganje razvoja sindroma suhega očesa se tudi tveganje razvoja MGD-ja poveča s staranjem. Pri osebah, starejših od 40 let, je možnost precej večja kot pri otrocih ali mlajših odraslih. Študija, v kateri je sodelovalo 233 starejših odraslih (91 % moških, povprečno starih 63 let), je pokazala, da jih je imelo 59 % vsaj enega od znakov disfunkcije meibomovih žlez. Na razvoj tega stanja vpliva tudi etnično poreklo. Nekatere študije so pokazale, da ima disfunkcijo meibomovih žlez od 46 do 69 % azijskih prebivalcev Tajske, Japonske in Kitajske. Za primerjavo: ostale študije so pokazale, da ima MGD od 3,5 do 20 % belcev v ZDA in Avstraliji.

K razvoju takšnega stanja prispeva tudi uporaba ličil. Svinčniki za oči in ostala dekorativna kozmetika lahko zamašijo odprtine meibomovih žlez, še posebej, če obraza pred spanjem ne očistite ustrezno. Nekateri znanstveniki menijo, da lahko nošenje kontaktnih leč poveča tveganje za MGD, ni pa še povsem potrjeno, ali lahko razvoj tega stanja povzročijo leče.

 Kako odkriti MGD?

Simptomi disfunkcije meibomovih žlez pordelost oči, srbečica, zamegljen vid so zelo podobni simptomom sindroma suhega očesa. Da gre res za stanje MGD, lahko z gotovostjo potrdi samo zdravnik. Ena od preprostih tehnik, s katero lahko odkrije stanje, je, da pritisne vašo veko in iztisne vsebino iz meibomove žleze ter jo pregleda. Izkušeni zdravnik bo znal povedati, ali gre za MGD ali ne. Ker meibomove žleze vplivajo na stabilnost solznega sloja, lahko vaš zdravnik preveri tudi kakovost, količino in stabilnost vaših solz.
Eden od običajnih testov, ki se imenuje tear breakup time ali TBUT, je preprost, neboleč postopek, pri katerem se majhna količina barve doda na solzni sloj na sprednji strani površine vašega očesa. Zdravnik nato oči pregleda z modro lučjo (pod katero se solze svetijo), da ugotovi, kako hitro solzni sloj v vašem očesu izgubi stabilnost.

 Zdravljenje disfunkcije meibomovih žlez

V preteklosti je tradicionalno zdravljenje MGD-ja vključevalo topel obkladek čez oči in nežno masažo vek. Cilj takšnega zdravljenja je bilo raztopiti in razpršiti maščobo, ki maši odprtine meibomovih žlez.
Žal pa topli obkladki in masaža običajno niso zadostovali za odpravljanje takšnega stanja. Danes so na voljo nova, učinkovitejša zdravljenja, predstavljena v nadaljevanju.

Sondiranje meibomovih žlez

Gre za preprosto tehniko odmašitve odprtin meibomovih žlez. Po uporabi anestezijskih kapljic za oči zdravnik s posebnim instrumentom sondira in razširi odprtine v žlezah, blizu dna vaših vek. Ena od študij je pokazala, da je 96 % pacientov takoj po postopku občutilo olajšanje, vsi (100 %) pa so se bolje počutili v enem mesecu. Druga študija je pokazala, da je 76 % pacientov z MGD-jem občutilo zmanjševanje simptomov dan po postopku, pacienti, ki so prestali zdravljenje in so uporabljali kortikosteroidne kapljice za oči, pa so okrevali hitreje in celoviteje kot tisti, ki so uporabljali samo kortikosteroidne kapljice.

Antibakterijske kapljice za oči

Nekatere študije so pokazale, da so antibakterijske kapljice za oči pomagale pri težavah disfunkcije meibomovih žlez. Zdravnik vam bo med pregledom povedal, ali je ta možnost za vas primerna.

Kapljice za oči s ciklosporinom

Ciklosporin je snov, ki na poseben način spremeni imunski odziv telesa. To zdravilo vsebujejo kapljice za oči, ki se uporabljajo za zdravljenje simptomov suhega očesa.

Prehranski dodatki z omega-3-maščobnimi kislinami

Nekateri zdravniki poleg zdravljenja priporočajo tudi uživanje prehrane, bogate z omega-3-maščobnimi kislinami. Takšna prehrana lahko zmanjša možnost razvoja disfunkcije meibomovih žlez.

Obiščite svojega zdravnika

Ne pozabite, da vam lahko samo vaš zdravnik pove, ali imate disfunkcijo meibomovih žlez, ter določi najboljše zdravljenje za vaše stanje. Če so vaše oči suhe in razdražene, se čim prej naročite na celovit očesni pregled.

Preberite naslednje:
Pazite na svoje oči – predstavljamo vam 10 preprostih nasvetov!
Siva mrena (katarakta) – kdaj je najboljši čas za operacijo?
Kako odpraviti suho kožo okrog oči
Vodič za pravilno vzdrževanje očal
Ksantelazma – kaj je to, ali je nevarna in kako jo odstranimo?
Kako prepoznati povišan očesni tlak?
Težave z vidom med nosečnostjo

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts