Ječmenček in chalazion – vzroki in razlike

Če opazite rdečo bulico na robu veke, zagotovo gre za ječmenček ali chalazion, ki je kronična oblika ječmenčka. Čeprav ječmenček kot bolezen ni nevaren za vid in ne bo privedel do resnih zapletov v očesu, je zelo neprijeten in lahko tudi zelo boleč.

ječmenček in chalazion

Optical Express

Čeprav ječmenček kot bolezen ni nevaren za vid in ne bo privedel do resnih zapletov v očesu, je zelo neprijeten in lahko tudi zelo boleč.

Vnetje Meibomovih žlez

Akutna bakterijska okužba, ki povzroči nastanek rdeče bulice pod ali na veki, se imenuje ječmenček. Če gre za stalno prisotno bolezen, je to znak vnetja Meibomovih žlez (chalazion), ki se imenuje chalazion. Če se ječmenček pojavi znotraj veke, je to znak notranjega hordeoluma in je simptom okužbe žlez v veki.

Kronična oblika ječmenčka, chalazion, povzroči zamašitev žlez v veki. Obe bolezni sta lahko posledica blefaritisa.

V vnetnem procesu se pri ječmenčku v nastali bulici nabira gnoj. Ječmenček, ki zelo pogosto izgine sam od sebe in traja približno teden dni, je lahko za razliko od chalaziona zelo boleč. Čeprav lahko po nekaj mesecih izgine, tudi brez zdravljenja, lahko zaradi možnosti povečanja ovira vidno polje, kar je lahko precej neprijetno. Stanje očesa bo oftalmolog preveril s pregledom z instrumentom, ki se imenuje biomikroskop. Katera od bolezni je prizadela oko, pa bo zdravnik ugotovil glede na potencialno obstoječo (ječmenček) ali neobstoječo (chalazion) bolečino v očesu.

Zdravljenje

Za zdravljenje se priporoča vsakodnevna, večkratna uporaba toplih obkladkov na vnetem predelu, ki se ga ne smete dotikati ali nanj pritiskati. Če je stanje resnejše in je bolezen napredovala, bo zdravnik pacientu predpisal antibiotične kapljice.

Imate suhe oči? Preverite, ali gre za disfunkcijo meibomovih žlez!

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts