Kaj je retinoshiza – vzroki, simptomi in zdravljenje

Retinoshiza je stanje, ki povzroči ločitev slojev mrežnice. Mrežnica je tkivo v zadnji strani očesa, ki svetlobo spremeni v električne signale, ki potujejo do možganov. Ko se mrežnica loči, se med sloji razvijejo tanke izrastline, ciste. Ciste poškodujejo očesne živce in preprečijo, da bi svetlobni signali pripotovali do možganov. Zaradi tega lahko vaš vid postane zamegljen.

Optical Express

Obstajata dve vrsti tega stanja:

★ Na kromosom X vezana juvenilna retinoshiza
★ Degenerativna (senilna) retinoshiza

Na kromosom X vezana juvenilna retinoshiza

To redko stanje, včasih imenovano XJR, v glavnem prizadene fantke in moške. Stanje poškoduje osrednji predel mrežnice (makulo). Makula je odgovorna za bister centralni vid in za fokusiranje predmetov, ki se nahajajo pred vami, kot je knjiga ali računalnik. Stanje lahko včasih vpliva tudi na periferni vid.

Vzroki retinoshize

XJR je povezana s spremembo ali mutacijo gena. Če deklica podeduje poškodovan gen, bo prenašalka bolezni, ne bo pa imela simptomov. Če pa gen podeduje fantek, se bo stanje razvilo. Če ima mati ta gen, ima njena hčerka 50 % možnosti, da bo prenašalka, medtem ko je možnost za razvoj stanja pri njenem sinu 50-odstotna. Moški, ki imajo ta gen, ga ne morejo prenesti na sinove, bodo pa prenašalke bolezni njihove hčerke.

Simptomi retinoshize

XJR se začne razvijati po porodu in običajno prizadene obe očesi. Simptomi se lahko pojavijo prvih nekaj mesecev po rojstvu. Pri nekaterih fantkih diagnoza ni odkrita, vse dokler otrok ne začne obiskovati šole in zazna težave z branjem. Vid se običajno poslabša v otroštvu in nekaj časa stagnira, pri 50. ali 60. letu pa se vid pri moških spet začne slabšati. Številni do odraslosti izgubijo dober del vida, le redko pa oslepijo.

Ostali simptomi vključujejo:

★ Vid v različnih smereh (strabizem)
★ Slab vid na blizu (kratkovidnost)
★ Krvavitve v očesu, ki jih povzročijo poškodbe krvnih žil

Kako prepričani ste o kakovosti svojega vida? Preverite ga doma!

V redkih primerih se mrežnica povsem loči od očesa in lahko povzroči resne težave, povezane z izgubo vida. V tem primeru je potrebna operacija.

Diagnoza

Zdravnik bo ugotovil, ali se je mrežnica ločila. Testiranja za na kromosom X vezano juvenilno retinoshizo vključujejo naslednje preglede:

★ Optično koherentno tomografijo (OCT): Svetlobni valovi ustvarijo sliko vaše mrežnice.
★ Ultrazvok: Ustvari se slika vaših oči. Pokaže lahko krvavitve v očesu.
★ Elektroretinogram (ERG): Izmeri električno aktivnost v mrežnici. Ko gledate bliske svetlobe, zdravnik spremlja odzivanje mrežnice nanje.
★ Genetsko testiranje: Išče se prisotnost gena RS1, ki je povezan z na krosom X vezano juvenilno retinoshizo.

Osebe z juvenilno retinoshizo morajo redno hoditi na preglede oči.

Zdravljenje

Ločene retine ni mogoče zdraviti z zdravili. Očala zaradi poškodovanega očesnega živca niso v veliko pomoč, lahko pa vam pomagajo, če ste kratkovidni ali daljnovidni. Otrokom lahko v šoli pomagajo velike pisane ali tiskane črke. Krvavitev v očesu se zdravi lasersko ali s krioterapijo, ki zapre poškodovane krvne žile v mrežnici. Z operacijo je mogoče popraviti ločeno mrežnico. Raziskovalci testirajo nova zdravljenja retinoshize. V nekaterih primerih se poškodovan gen zamenja s kopijo zdravega gena, raziskuje pa se tudi zdravljenje z matičnimi celicami.

Degenerativna (senilna) retinoshiza

Ta vrsta (SR) običajno prizadene moške in ženske med 50. in 70. letom starosti, razvije pa se lahko že prej. Ni tako resna kot juvenilna oblika in redko povzroči izgubo vida.

Vzroki

SR ni genetsko pogojena in ni dedna. Zdravniki ne poznajo točnega razloga, zakaj se mrežnica s staranjem poškoduje.

Simptomi

SR običajno ne povzroči izgube vida ali ostalih simptomov in se običajno odkrije med pregledom oči. Pri nekaterih osebah se sčasoma poslabša periferni vid. V redkih primerih se mrežnica loči.

Diagnoza

Testiranje lahko vključuje preglede, kot so:

★ Test oštrine vida
★ Test vizualnega polja za pregled centralnega in perifernega vida
★ Oftalmoskopijo za pregled zadnjega dela očesa, vključno z mrežnico
★ Biomikroskopski pregled za večji, tridimenzionalni pregled različnih delov očesa

Zdravljenje

Osebe z degenerativno retinoshizo običajno ne potrebujejo nobenega zdravljenja. Redno hodite na preglede vida. Če bo prišlo do ločitve mrežnice, vam bo zdravnik priporočil operacijo.

Preberite naslednje:
Ksantelazma – kaj je to, ali je nevarna in kako jo odstranimo?
Kako prepoznati povišan očesni tlak?
Trahom – očesna okužba
Računalnik, manjši od zrnca soli, v boju proti glavkomu
Ali laserska korekcija vida boli?
Bellova paraliza – zdravljenje in okrevanje
 Otečene veke – vzroki in zdravljenje

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts