Kaj so vidne avre in skotomi?

Vidne avre so vrsta nevrološkega primanjkljaja, ki jo pozna vsak zdravnik. Čeprav se avra pojavi pred migrenami ali epileptičnimi napadi, velja za simptom, ne pa zdravstveno stanje kot takšno.

Optical Express

Vidni skotom

Vidni skotom ali amaurosis fugax prav tako predstavlja motnjo vida, vendar se ta ne pojavi pred migreno ali epileptičnim napadom, temveč je povezan z drugimi bolezenskimi pojavi.

Pri pregledu je treba upoštevati določene razlike, saj so nekateri simptomi enaki. Ko se pacient pritožuje zaradi vidne avre ali skotoma, je zato potreben celovit pregled, nikakor pa ni dobro predpostavljati, da gre samo za migreno. Poznavanje različnih vrst avr in skotomov ter mehanizma za njihovo pojavljanje zdravniku omogoča prepoznati vzroke ter izbrati metode testiranja, primerne za nadaljevanje zdravljenja.

Kaj so vidne avre in skotomi?

Vidne avre in skotomi niso zameglitve. Vidna avra je kratkotrajna ali dolgotrajna vidna motnja zaznavanja in se pojavi ob migreni ali epileptičnem napadu, ki lahko izvira iz mrežnice ali okcipitalnega režnja. Vidne spremembe, ki jih pacienti opisujejo, so zameglitev. Avra je lahko pozitivna (videnje nečesa, kar ne obstaja) ali negativna (nezmožnost videnja nečesa, kar obstaja). Prav tako je lahko slika izkrivljena. Vidne avre so lahko kratkotrajne (nekaj sekund) ali dolgotrajne (nekaj mesecev) in se lahko pojavljajo z glavoboli in ostalimi vrstami avre, kot so vrtoglavica, mravljinčenje in afazija.

Opredelitev vidnega skotoma je podobna opredelitvi vidne avre. Razlike vključujejo migrene in napade, je pa ta motnja bolj povezana z ishemijo, retinalno degeneracijo ali vnetji ter ostalimi nevrološkimi motnjami. Pri vidnih skotomih se lahko primarna patogeneza pojavi na ravni receptorjev, retinalnih arterij, ciliarnih arterij, optičnega živca in drugih povezanih tkiv. Avre, povezane z migrenami, se ne povezujejo z bolezenskimi stanji določenih tkiv ali pričakovanjem primanjkljaja, povezujejo pa se s povečanim tveganjem za možgansko kap.

Retinalni razlogi

Avra, ki izvira iz mrežnice, se pojavi samostojno v obliki vidnega primanjkljaja, ki je lahko pozitiven ali negativen. Na ravni mrežnice formirani predmeti ne obstajajo. Avra na ravni mrežnice je najpogosteje enostranska. Ta enostranskost je zelo pomembna za pripisovanje avre težavam z mrežnico. Povprečno traja retinalna avra do eno uro. Običajno je embolična, redko migrenska.

Negativna vidna avra velja za sekundarni pojav embolizacije in se običajno nanaša na amaurosis fugax. Izpad vida se lahko širi po vidnem polju, ni pa nujno. Retinalna migrena lahko povzroči enako vrsto vidnega primanjkljaja (negativno avro), pozitivni skotom ali slepoto. Tudi embolija je lahko povezana z glavobolom.

Retinalna ishemija je verjetnejša pri starejših osebah z anamnezo srčno-žilnih bolezni in hipertenzije. Mlajši pacienti brez anamneze srčno-žilnih bolezni imajo pogosteje migrene.

Skotomi, ki niso povezani z mrežnico, se lahko pojavijo na ravni fotoreceptorjev/RPE. V mirnem stanju je mrežnica depolarizirana. To stanje zahteva energijo. RPE je lahko povezan s proizvodnjo energije, kar lahko povzroči lokalizirane predele stalne hiperpolarizacije prizadetih čepkov in paličic. Posledično se pojavi nenehno svetlikanje, ki lahko traja več mesecev in celo let. Pozitivni dolgotrajni svetlikajoči se skotomi se pojavljajo s stanji, kot so retinopatija, povezana s karcinomom, retinitis pigmentosa ali druge retinalne degeneracije ali vnetja.

Bolezen optičnega živca

Na ravni optičnega živca se lahko izguba vida brez migren pojavi v primerih stanj, povezanih s centralnimi retinalnimi arterijami ali posteriorno arterijsko boleznijo.

Praviloma optični živec proizvaja neformirane skotome, ki so negativni, redko pozitivni. Embolična bolezen, ki blokira centralno retinalno arterijo, proizvaja negativni skotom. Primanjkljaj se lahko pojavi za nekaj sekund ali 20 do 30 minut. Čeprav zdravniki to vrsto skotoma pripisujejo emboliji, bi morali upoštevati tudi arterije, pri katerih bi patogeneza lahko vključevala vidno arterijo ali eno od njenih vej.

Vertebrobazilarna disfunkcija

Motnje v vertebrobazilarni cirkulaciji lahko povzročijo negativne dvostranske skotome, v nekaterih primerih tudi pozitivne. Pozitivna vidna motnja se pogosto opisuje kot videnje »padajočega snega skozi sončni žarek«. Traja lahko nekaj minut ali dlje, povezana pa je lahko z ostalimi vertebrobazilarnimi znaki, kot so slabša pozornost, tinitus ali vrtoglavica.

Vpliv možganskih polobel

Vidna avra, ki se pojavlja kot posledica možganske kapi, je običajno povezana z embolijo, migrenami ali epileptičnimi napadi. Kortikalna avra je običajno dvostranska in lahko traja od nekaj sekund do ene ure. Avra lahko glede na lokacijo na možganski skorji zajema obseg tega vidnega polja.

Preberite naslednje:
Ablacija mrežnice – ali veste, kaj je ablacija mrežnice?
 Očesna mrena – zunanja mrena in siva mrena
Računalnik, manjši od zrnca soli, v boju proti glavkomu
Bolezni oči so povezane s težavami s spominom
Operacija strabizma – kako deluje?
Ptoza – povešenost zgornje veke
Imate suhe oči? Preverite, ali gre za disfunkcijo meibomovih žlez!
Kako prepoznati povišan očesni tlak?
Uveitis – vzroki, simptomi in zdravljenje
Očesni tumorji – kaj morate vedeti?
Očesna kap: stanji CRAO in BRVO ter ostale okluzije arterij

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts