Katarakta – Kako lahko prepoznamo sivo mreno?

S staranjem se naš vid spreminja. Poslabšanje vida je neizbežen in naraven proces, ki ga začnemo opažati predvsem po 40. letu starosti. 

katarakta

Optical Express

Katarakta (siva mrena) je eden najpogostejših vzrokov slepote na svetu. Vzroki zanjo so med drugim tudi:

 • preveč preživetega časa na soncu brez zaščite za oči,
 • kajenje,
 • visok krvni tlak,
 • uporaba izdelkov s steroidi,
 • pogosta izpostavljenost sevanju.

Čakalni seznami

Velika težava pri zdravljenju katarakte (sive mrene) so dolgi čakalni seznami. Če imate mreno in bi jo radi operirali v eni od bolnišnic, boste na pregled v povprečju čakali leto dni, enako dolgo pa tudi na operacijo.

Eden od razlogov, zakaj so tako dolgi čakalni seznami pri bolnikih s katarakto velika težava, je ta, da odločitev za operacijo v zgodnji fazi bolezni olajša samo operacijo, zmanjšuje število zapletov in pospeši okrevanje.

Če imate sivo mreno in bi jo radi operirali v eni od bolnišnic, boste na pregled povprečno čakali leto dni.

Naročite se na pregled za odstranitev sive mrene, če imate katerega od spodaj navedenih simptomov:

Zamegljen vid

Katarakto boste takoj na njenem začetku sami težko prepoznali, saj se začne z majhnimi spremembami, ki vplivajo na vaš vid. Na začetku se vam bo vse okrog vas zdelo malce motno, vendar se na to ne boste odzvali, saj se boste na takšen vid navadili. Zamegljen vid se bo sčasoma samo stopnjeval, svet okrog vas pa se vam bo zdel moten. 

Katarakta in vožnja

Sčasoma katarakta napreduje, vaš pogled na svet pa postaja zamegljen in vključuje rjave ali rumene sledi.

Zamegljena in zatemnjena slika zmanjšujeta kakovost življenja in vsakdana. Aktivnosti, kot je vožnja avtomobila, začenjajo postajati zelo težke in naporne. Vsako vaše gibanje ponoči začenja biti zahtevnejše. Bleščanje drugih avtomobilov lahko povsem oteži vašo vožnjo in je lahko za vaše oči celo boleče.

Študija univerze v Avstraliji je pokazala, da je zdravljenje katarakte zmanjšalo tveganje za prometne nesreče za kar 13 %.

Naš nasvet: če sumite, da imate katarakto, bodite med vožnjo zelo previdni, posebej ponoči, in se čim prej naročite na pregled.

Avreole in halo učinek

Zameglitev očesne leče lahko povzroči nepravilno ukrivljenost svetlobe, ki vstopi v oko, to pa lahko povzroči halo učinek. Halo učinek je pojav, pri katerem okrog vsake luči vidimo obliko prstana. Vidite ga lahko v različnih barvah, zaradi njega pa je vožnja zelo naporna. To je še eden od razlogov, zakaj je vožnja ponoči zelo nevarna, če imate katarakto.

Očala ne zadostujejo več

Če bi v zadnjem času zelo radi pogosto zamenjali svoja očala ali leče (ker so prešibke), obstaja velika verjetnost, da imate katarakto ali drugo očesno bolezen. Takoj ko opazite hitre spremembe v svojem vidu, obiščite oftalmologa.

Dvojna slika

Motnja, pri kateri oseba namesto enega predmeta vidi dvojno, tj. dva predmeta, se imenuje diplopija ali dvojna slika. Pojavi se lahko samo na enem ali obeh očesih.

Dvojna slika ni samo znak katarakte, pač pa je lahko tudi vzrok:

 • infarkta,
 • možganskega tumorja,
 • multiple skleroze,
 • možganskih poškodb.

Kljub številnim raziskavam do zdaj še ni bil odkrit noben zanesljiv način preprečevanja katarakte. Edini način za njeno zdravljenje je kirurški poseg.

Preventivni pregledi lahko rešijo vaš vid. Takoj ko opazite katerega od znakov poslabšanja vida, se naročite na pregled pri oftalmologu.

Siva mrena (katarakta) – kdaj je najboljši čas za operacijo?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts