Kako prepoznati povišan očesni tlak?

Očesna hipertenzija ali povišan očesni tlak pomeni, da je pritisk v vaših očeh, vaš očesni tlak, višji, kot bi moral biti. Če se stanje ne zdravi, lahko povišan očesni tlak povzroči glavkom, v določenih primerih pa tudi trajno izgubo vida.

Pri nekaterih posameznikih visok očesni tlak ne vpliva na razvoj poškodb vida ali oči.

Kako prepoznati povišan očesni tlak?

Ali imate povišan očesni tlak, ne morete ugotoviti sami, saj pri tem stanju ni nobenih zunanjih znakov, kot so bolečine ali pordelost. Med očesnim pregledom vam bo zdravnik izmeril očesni tlak in ga primerjal z normalnimi vrednostmi. Očesni tlak, višji od 21 mmHg (milimetrov živega srebra), običajno pomeni, da imate povišan očesni tlak ali stanje, imenovano očesna hipertenzija.

Optical Express

Kaj povzroči povišan očesni tlak?

Dejavniki, ki povzročijo povišan očesni tlak ali pa so z njim tesno povezani, so enaki kot tisti, ki povzročijo glavkom:

  • poškodba očesa,
  • vnetje,
  • določena zdravila,
  • določena druga očesna stanja, kot so senilni arkus, okularni psevdoeksfoliativni sindrom in sindrom disperzije pigmenta.

Če imate katero koli od teh stanj, vam bo zdravnik priporočil pogostejše preglede oči in meritve očesnega tlaka.

Zdravljenje povišanega očesnega tlaka

Pri zdravljenju povišanega očesnega tlaka vam lahko zdravnik predpiše kapljice za oči. Ker uporabo takšnih zdravil spremljajo neželeni učinki, lahko nato vaše stanje spremlja in se ustrezno odzove, če se začnejo kazati znaki razvoja glavkoma.

Kirurški poseg pride v poštev, če zdravljenje z zdravili ni uspešno, izvede pa se z vgradnjo mikrocevk, ki uravnotežijo vaš tlak. Z laserjem se zdravi prirojen glavkom ozkega zakotja.

Preberite naslednje:
Glavkom – vzroki, simptomi in zdravljenje
Očesna kap: stanji CRAO in BRVO ter ostale okluzije arterij
Astenopija – hitra utrudljivost oči – simptomi in zdravljenje
Otečene veke – vzroki in zdravljenje
Vzroki rumenih beločnic – Zakaj so moje oči rumene?

Ocena članka:

4 / 5 1

Related Posts

Recent Posts