Kaj je glavkom? Spoznajte vzroke, simptome in načine zdravljenja

Glavkom je bolezen propadanja vidnega živca in živčnih vlaken mrežnice, ki je najpogosteje povezana s povišanim intraokularnim tlakom. Poleg katarakte je najpogostejši vzrok slepote na svetu. Pojavlja se pri vseh starostnih skupinah, najpogostejši pa je pri starejših osebah. Prizadete osebe pogosto nimajo nobenih subjektivnih simptomov, ki bi kazali na glavkom, zato so redni oftalmološki pregledi, na katerih se meri intraokularni pritisk, izjemnega pomena.

Optical Express

Pri glavkomu odprtega zakotja vzrok ni znan, medtem ko je lahko pri drugih oblikah vzrok anatomska predispozicija ali že obstoječa bolezen oči (npr. zaprto zakotje, sladkorna bolezen, kratkovidnost, starost, steroidi, travme očesa). Eden najpomembnejših dejavnikov tveganja pri glavkomu je povišan očesni tlak. Pri osebah, ki imajo v družini obolelo osebo, je verjetnost za razvoj glavkoma za 20 % večja kot pri drugih.

Simptomi, ki kažejo na glavkom, so:

 • bolečina znotraj ali za očesnim zrklom,
 • glavobol,
 • občutljivost očesnega zrkla na pritisk,
 • solzenje,
 • neopredeljen občutek nelagodja v očeh.

Kako odkrijemo, da ima nekdo glavkom?

 1. Celovit oftalmološki pregled in merjenje očesnega tlaka
 2. Pahimetrija – merjenje debeline roženice.
 3. Gonioskopija – pregled morfologije očesnega zakotja, s katerim se odkriva možna obstrukcija, tj. motnja v odtekanju očesne vodice, ki vodi do zvišanega očesnega tlaka.
 4. Pregled vidnega polja – računalniška perimetrija s pomočjo naprave VP Octopus 900 G. S pregledom preverimo širino in morebitne izpade v vidnem polju, ki se pojavijo kot prvi tihi znaki glavkoma.
 5. Merjenje debeline živčnih vlaken okoli vidnega živca s pomočjo naprave Spectral Domain OPtical Coherence Tomography – s tem pregledom dobimo vpogled v strukturno poškodbo očesa.

Očesni tlak kot glavni dejavnik tveganja

Normalne vrednosti očesnega tlaka so od 10 do 21 mmHg.

Obstajajo različne metode merjenja očesnega tlaka, v naši bolnišnici pa najpogosteje uporabljamo ti dve:

 • brezkontaktna metoda – hitra, brez stika z roženico očesa pacienta, za grobo oceno vrednosti očesnega tlaka;
 • aplanacijska metoda – po lokalni anesteziji s kapljicami se na roženico prisloni sonda, ki meri vrednost očesnega tlaka.

Povečani IOT > 21 mmHg brez sprememb na vidnem živcu in v vidnem polju imenujemo očesna hipertenzija.

»Normalen« očesni tlak < 21 mmHg, ki povzroča izpade v vidnem polju in spremembe na vidnem živcu, imenujemo normotenzivni glavkom.

Zato se za vsakega posameznika določi »ciljni tlak« – vrednost, pri kateri ne prihaja do nadaljnjih poškodb vidnega živca in okvare vidnega polja.

Načini zdravljenja glavkoma

Osnova zdravljenja je zniževanje očesnega tlaka z namenom preprečevanja nadaljnje poškodbe vidnega živca in okvare vidnega polja ter doseganja kakovosti pacientovega življenja. Ciljni tlak se določi glede na stopnjo poškodb, pozitivno družinsko anamnezo, višino očesnega tlaka in starost pacienta.

 1. Konzervativno zdravljenje – kapljice za zniževanje očesnega tlaka
  Če nižanje očesnega tlaka ni uspešno, se doda še eno zdravilo ali kombinacija zdravil v eni steklenički.
 2. Kirurško zdravljenje – filtracijska operacija glavkoma
  Pri odpornih in težkih primerih, ki se ne odzovejo na konzervativno zdravljenje.
 3. SLT – najvarnejši pristop k zdravljenju glavkoma odprtega zakotja
  Selektivna laserska trabekuloplastika (SLT) je najnovejši pristop za neinvazivno zdravljenje glavkoma odprtega zakotja (zakotje, kjer je drenažni sistem za odtekanje očesne vodice odprt) na svetu.

Zdravljenje se predpiše, ko antiglavkomska terapija z zdravili ne zniža intraokularnega tlaka na želene vrednosti ali povzroči resne stranske učinke, uporablja pa se lahko kot začetno zdravljenje.

Lasersko zdravljenje glavkoma zaprtega zakotja – laserska periferna iridotomija

Laserska periferna iridotomija (LPI) je postopek, s katerim se selektivno naredi mikroskopska odprtina v šarenici blizu njene osnove. Postopek se izvaja s pomočjo laserja Nd:Yag, ki se uporablja za neinvazivno zdravljenje glavkoma zaprtega zakotja. Postopek je mogoče ponoviti večkrat.

Kakšna je napoved?

Glavkom ni ozdravljiv, vendar ga je mogoče nadzorovati. Pacienti z glavkomom morajo hoditi na redne oftalmološke preglede, ker sta preprečevanje in spremljanje ključnega pomena pri ohranjanju vida. Nezdravljeni glavkom privede do trajne izgube vida v nekaj letih.

V kliniki Optical Express izvajamo OCT-preglede in lahko odkrijemo makularno degeneracijo, diabetično retinopatijo, glavkom in druge bolezni mrežnice in vidnega živca. Pokličite nas na 01 5625 450. Na voljo smo vam.

Avtorica: Mirna Belovari, dr.med., spec. oftalmologije, FEBO
Poliklinika Optical Express Zagreb

Čeprav ga imenujejo »tihi ubijalec vida« in je drugi najpogostejši vzrok slepote na svetu, je s pravilno terapijo in stalnim zdravljenjem glavkom mogoče imeti pod nadzorom ter ni treba, da popolnoma uniči vid pacienta. 

Glavkom je lahko dedna genetska bolezen, ki jo povzročijo druga telesna obolenja (recimo sladkorna bolezen). Najpogosteje se pojavlja po 40. letu, ko se preventivno merjenje očesnega tlaka priporoča najmanj na vsaka tri leta. Omeniti je treba, da so ženske bolj nagnjene h glavkomu kot moški. Čeprav se ga povezuje s povišanim očesnim tlakom, je glavkom skupek številnih simptomov, eden od njih pa je očesni tlak, če je višji od 20 mmHg (milimetrov živega srebra).

Dodatni simptomi, ki povzročajo glavkom, so centralna ekskavacija ali poglobitev papile očesnega živca in nepravilni izpadi v vidnem polju. Glavkom je v večini primerov neboleč (redko pride do nespecifičnega glavobola, ki nastane zaradi neizostrene slike) in vključuje trajne in skoraj neopazne poškodbe, zato ga je toliko težje odkriti. Glavna značilnost glavkoma je zoževanje vidnega polja, katerega značilnost je centralna ostrina vida. Težava, ki je vzrok za nastanek glavkoma, je nezmožnost regeneracije snopa živčnih celic, ki sestavljajo očesni živec. Glavkom zdravimo s kapljicami za oči, zdravili, ki se jemljejo oralno (pogosto imajo tudi stranske učinke), zdravi pa se lahko tudi operativno – z laserjem ali kirurškim posegom.
Čeprav glavkom ni popolnoma ozdravljiv in lahko privede do trajne izgube vida, je z discipliniranim zdravljenjem mogoče zaustaviti njegovo napredovanje in ohraniti vid.

Morda bi vas zanimalo:
Uveitis – vzroki, simptomi in zdravljenje
Očesni tumorji – kaj morate vedeti?
Očesna kap: stanji CRAO in BRVO ter ostale okluzije arterij
Otečene veke – vzroki in zdravljenje

Ocena članka:

3 / 5 5
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts