Keratitis (vnetje roženice): kaj je in kako se zdravi?

Keratitis je boleče vnetje roženice, ki ga lahko povzroči okužba ali poškodba. Obstaja več vrst keratitisa in vsaka od njih zahteva drugačno zdravljenje. Posebno tveganje za keratitis obstaja pri uporabnikih kontaktnih leč.

keratitis

Optical Express

Keratitis – simptomi

Simptomi keratitisa so na začetku zelo podobni simptomom konjunktivitisa:

Poleg že omenjenih simptomov se lahko pojavijo tudi naslednji:

Keratitis – vzroki

Poškodba očesa: gre za enega od najpogostejših vzrokov za nastanek keratitisa, ki ga povzroči vbod z ostrejšim predmetom v oko, npr. pisalom.

Bakterijska okužba: ta vzrok je najpogostejši pri osebah, ki nosijo kontaktne leče, saj se lahko na škatlicah za leče in samih lečah nakopičijo bakterije. Prav zato je ohranjanje higiene kontaktnih leč zelo pomembno.

Virusna okužba: kot pove že samo ime, to vrsto keratitisa povzroča virus, in sicer virus herpes simplex. Povzročijo jo lahko tudi vodene koze ali navaden prehlad. Če je vaša odpornost trenutno slabša in ste zboleli, bodite pozorni na higieno rok.

Paraziti: akantameba je mikroorganizem, ki ga najdemo v vodah (reke, jezera, voda iz pipe). Uporabniki leč morajo biti zato ob stiku z vodo in uporabi leč previdnejši.

Glivična okužba: okužba nastane zaradi večje praske na očesu ali okuženih leč. Takšna vrsta okužbe je redka.

Keratitis lahko povzročita tudi pomanjkanje vitamina A in suhost oči, zato ne smete nobenega od omenjenih simptomov prezreti, temveč morate čim prej obiskati oftalmologa.

Keratitis – zdravljenje

Vsaka vrsta keratitisa se zdravi drugače. Če predpisano zdravljenje ne deluje in pride do trajne poškodbe roženice, je rešitev lahko presaditev roženice.

Bakterijski keratitis se najpogosteje zdravi z antibakterijskimi kapljicami v kombinaciji s peroralnimi antibiotiki. Glivični keratitis se zdravi z antifungicidnimi tabletami in kapljicami za oči, medtem ko se virusni keratitis zdravi s protivirusnimi kapljicami za oči in protivirusnimi tabletami. Akantamebni keratitis se težko zdravi, saj se okužba pogosto ne odziva na nobena zdravila.

Vsaka poškodba pa seveda še ne pomeni, da boste dobili keratitis. Prav nasprotno – če je roženica utrpela manjšo poškodbo, zdravljenje ne bo potrebno, a obisk oftalmologa vendarle ne bo odveč.

Preberite naslednje:

Amebni in infekcijski keratitis – kaj morajo vedeti uporabniki kontaktnih leč?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts