Keratokonus pri otrocih ‒ kako ga zdravimo?

Keratokonus je napredujoča bolezen roženice, ki po najnovejših raziskavah prizadene enega človeka na 500 ljudi. Najhitreje napreduje pri otrocih in mladih, medtem ko pri osebah v 40. letih starosti začne stagnirati.

Optical Express

Keratokonus pri otrocih ‒ ali lahko povzroči slepoto?

Najprej je treba pojasniti, da otrok z diagnosticiranim keratokonusom ne more oslepeti, je pa potrebno pravočasno ukrepanje, saj lahko to ustavi napredovanje bolezni in celo popolnoma prepreči razvoj keratokonusa.

Če se keratokonus ne zdravi, še posebej v hudih primerih, je potrebna presaditev roženice, kar pa s sabo prinaša morebitne zaplete.

Keratokonus je na splošno bolezen, ki kvari vid. Osebe, ki ga imajo, ne morejo opravljati nekaterih poklicev, kot so policist, gasilec, vojak itd.

Keratokonus pri otrocih ‒ kaj storiti?

Pri zgodnjem odkrivanju keratokonusa so ključnega pomena redni pregledi. Da bi čim prej odkrili slabovidnost, pa tudi zaradi zakonskih predpisov, je treba prvi oftalmološki pregled otroka opraviti do 4. leta starosti. Nato sledi pregled pred odhodom v osnovno šolo.

Preberite tudi: Težave z vidom pri otrocih ‒ kako jih prepoznati?

Če starši opazijo ali posumijo, da njihov otrok ne vidi dobro, morajo opraviti pregled ne glede na to, ali so ga opravili že prej. Če otrok pogosto škili in se napreza, da bi izostril predmete, je lahko kratkoviden ali pa ima keratokonus.

Posebno pozornost je treba nameniti otrokom, katerih eden od staršev ima diagnosticiran keratokonus. Pri takih otrocih je treba preglede opraviti enkrat letno.

Keratokonus pri otrocih ‒ zdravljenje

V začetnih fazah se lahko vid popravi z očali ali lečami, v napredovalih primerih pa so potrebne poltrde ali hibridne leče.

Keratokonus se zdravi s tako imenovano metodo crosslinking. Crosslinking je relativno preprost poseg, kjer se s pomočjo riboflavina in ultravijoličnih žarkov utrdi tkivo roženice, s čimer se prepreči napredovanje bolezni. Če se bolezen odkrije v predklinični fazi, se lahko bolnik keratokonusa popolnoma znebi. Metodo crosslinking, ki so jo odkrili v Švici, na Hrvaškem na polikliniki Optical Express uporabljamo že dvajset let, kar nas uvršča med prve na svetu, ki so uporabili to metodo.

doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med, očesna poliklinika Optical Express

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts