Ksantelazma – kaj je to, ali je nevarna in kako jo odstranimo?

Pri ljudeh s povečano ravnjo maščob v krvi se lahko na zgornjih in spodnjih vekah pojavijo rumenkaste tvorbe nepravilne oblike, ki se imenujejo ksantelazme. Te spremembe same po sebi niso nevarne, so mehke na dotik, vendar pa kažejo na povišan holesterol, zaradi česar se je treba odzvati.

Optical Express

Včasih se lahko pojavijo tudi brez prisotnosti maščob v krvi, spremembe na vekah pa so lahko napredne in trajne. Odstranjevanje z laserjem je najbolj praktičen način odstranjevanja ksantelazem. Najpogosteje se odstranjujejo iz estetskih razlogov. Posegi niso boleči in lokalna anestezija običajno ni potrebna, po posegu pa ostane ranica, ki se zaceli v približno petih dneh.

Ksantelazma – kaj je to, ali je nevarna in kako jo odstranimo?

Ksantelazme se lahko pojavijo pri ljudeh, starih od 15 do 74 let, najpogosteje pa pri populaciji, stari od 30 do 50 let.

Ko ksantelazma doseže določeno velikost in postane izboklina, se včasih obravnava kot ksantom ali kožni izrastek, ki se lahko pojavi kjerkoli na telesu. Medtem ko ksantom običajno nastane zaradi povišane ravni maščob v krvi ali presnovnih motenj, kot je sladkorna bolezen, so vzroki ksantelazme manj jasni. Pa vendar se pojav rumenkastih tvorb najpogosteje povezuje z visokimi nivoji holesterola in trigliceridov, kar je priporočljivo preveriti, saj raziskave kažejo, da imajo osebe s ksantelazmo večje tveganje za bolezni srca.

“Vaše oči kažejo, ali imate bolezni srca!”

Mesta odstranjene ksantelazme ne umivajte niti z vodo, redno pa nanj nanašajte antibiotično kremo. Kraste, ki nastane, ne odstranjujte, saj bo odpadla sama. Ko greste ven, ne pozabite nositi očal, saj boste tako zaščitili rano.

Preberite naslednje:
Lebdeči delci v očeh – vzroki, simptomi in zdravljenje
Otečene veke – vzroki in zdravljenje
Ali se lahko z lasersko korekcijo vida odpravi starostna daljnovidnost (presbiopija)?
Težave z vidom med nosečnostjo
Simptomi poškodbe očesa – medicinska nujnost
Kaj je astigmatizem, kako ga odkrijemo in zdravimo?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts