Lagoftalmus ali nezmožnost zapiranja očesa

Lagoftalmus je očesno stanje, pri katerem vek ni mogoče povsem zapreti. Zaradi izpostavljenosti oči zraku se razvijejo neprijetni simptomi, kot so suhe, pordele in boleče oči. Ko veke niso dovolj zaprte, se oči izsušijo in se ne morejo naravno vlažiti s solzami.

Optical Express

Veke imajo vlogo bariere. Ko so zaprte, solzam omogočajo, da površino oči ohranjajo vlažno. Poleg hranilnih snovi solze vsebujejo tudi naravne antibiotike, ki uničujejo viruse in bakterije. Če vek ni mogoče povsem zapreti, so oči izpostavljene zunanjim vplivom, solzni film pa izpareva.

Če se lagoftalmus pojavi čez dan, se kaže v obliki nepravilnega mežikanja, ki izsuši oko in privede do različnih zapletov. Če se lagoftalmus ponavlja vsako noč, gre za t. i. nočni lagoftalmus, ki velja za obliko paralize obraza oziroma okvaro mišic, ki sodelujejo pri premikanju očesnih vek. Takšna okvara je lahko začasna ali trajna. Nočni lagoftalmus povzroča razjede (čire) in brazgotine na roženici ter suhe poškodbe. Lagoftalmus je lahko posledica travme, okužbe, Bellove paralize, možganske kapi, tumorja ali operacije.

Lagoftalmus – simptomi

Med najpogostejše simptome spadajo občutek tujka v očesu, suhost očesa in zamegljen vid. Na začetku je zdravljenje lagoftalmusa simptomatsko, kar pomeni uporabo kapljic in mazila za oči, ki roženico zaščitita pred izsušitvijo in okužbo. Če ne pride do spontanega okrevanja, sledi operacija, ki je odvisna od vrste lagoftalmusa.

Zamegljen vid – eden od znakov, da imate astigmatizem

Preberite naslednje:
Kolobom – kaj je to?
Herpes na očesu – vzroki, simptomi in zdravljenje
Nevritis vidnega živca – optični nevritis
Otečene veke – vzroki in zdravljenje
Nanokapljice – kapljice, ki popravijo vid
Računalnik, manjši od zrnca soli, v boju proti glavkomu
Vaše oči kažejo, ali imate bolezni srca!
Očesna stanja, ki jih morate spremljati po 40. letu

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts