Miastenija gravis – kako to stanje vpliva na oči?

Miastenija gravis (MG) je živčno-mišična okvara, ki povzroča oslabelost skeletnih mišic, ki jih telo uporablja za gibanje. Gre za moten prenos živčnih signalov na mišice, zaradi katerega se te manj krčijo. Simptomi se kažejo v obliki napadov oslabelosti mišic. Stanje je pogostejše pri mladih ženskah in starejših moških, vendar se lahko pojavi pri kateri koli starosti. Simptomi se poslabšajo z aktivnostjo mišic, medtem ko jih počitek ublaži.

Optical Express

Miastenija gravis je avtoimunska bolezen, ki se razvije, ker imunski sistem zmotno napada zdravo tkivo. Protitelesa napadajo živčni prenašalec acetilkolin, primarni živčni prenašalec med živci in mišicami, kar povzroči oslabelost mišic. Pri številnih pacientih se simptomi najprej odražajo v očesnih mišicah. Očesne veke se spustijo in razvije se dvojni vid. Ostali simptomi te bolezni se kažejo v prekomerni utrujenosti po manjših obremenitvah, oteženem dihanju in govoru, utrujenosti in hripavem glasu.

Neposredno zdravilo za bolezen ne obstaja, cilj zdravljenja pa je nadzorovanje aktivnosti imunskega sistema. Antikolinergiki in plazmafereza ublažijo simptome, medtem ko kortikosteroidi, imunosupresivi in timektomija (odstranitev prsne žleze) zmanjšajo avtoimunsko reakcijo. Z zamenjavo plazme pride tudi do povečanja moči v mišicah, saj se z njo odstranijo škodljiva protitelesa. Imunosupresivi prekinejo avtoimunsko reakcijo in upočasnijo potek bolezni, vendar simptomov ne ublažijo hitro. Pri pacientih z miastenijo gravis je potrebna korenita sprememba življenjskih navad. Priporočljiv je počitek in izogibanje stresu ter izpostavljenosti toploti.

Kako prepoznati povišan očesni tlak?

 

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts