Migrena, vrtoglavica in težave z očmi

Migrena, vrtoglavica in težave z očmi so lahko tesno povezani. Številni, ki imajo migreno, imajo tudi težave z vidom in vrtoglavico.

Optical Express

Posledice teh stanj so lahko grozljive, vendar jih je mogoče z zdravljenjem olajšati ali povsem odpraviti. Pri težavah, ki jih povzroča migrena, in povezanih simptomih lahko pomagajo sprememba življenjskega sloga, zdravila in dopolnilno zdravljenje.

Težave z vidom

Pred začetkom približno 2 od 10 migren se pojavijo vizualni simptomi, kot so:

 • prazni madeži,
 • bleščeča svetloba,
 • svetloba s pikicami,
 • vijugaste linije v vidnem polju.

Težave z vidom se običajno začnejo 20 minut do ene ure pred glavobolom. Tudi če se navedeni simptomi ne pojavijo, lahko že glavobol povzroči težave z vidom.

Očesna (retinalna) migrena lahko povzroči številne težave z vidom, tudi slepoto na enem očesu pred ali med glavobolom. Na srečo težave izginejo, ko izgine glavobol, je pa pri tej vrsti migrene lahko eden od zapletov trajna izguba vida.

Druge resne težave, kot so težave z optičnim živcem ali zamašene krvne žile, ki v možgane dovajajo kri, lahko prav tako povzročijo slepoto na enem očesu.

Čim prej obiščite zdravnika, ki bo izključil omenjena stanja.

Ali imate očesno migreno?

Vrtoglavica in omotica

Migrena je glavni vzrok omotice.

Zaradi vrtoglavice se vam zdi, da se cela soba vrti. Lahko se pojavi pred ali med glavobolom. Včasih glavobola sploh ne boste čutili. Simptomi lahko trajajo od nekaj sekund do nekaj dni.

Ti občutki so dejansko povezani z notranjim ušesom. Številni, ki imajo vrtoglavico in migreno, imajo tudi težave s sluhom, kot je občutljivost na zvok in brenčanje v ušesih.

Bazilarna migrena običajno povzroči vrtoglavico. Poleg tega povzroči šum v ušesih, izgubo sluha in težave s koordinacijo.

Zdravniki težko diagnosticirajo vrtoglavico, ki jo povzroči migrena. Ljudje, ki imajo takšen glavobol, imajo namreč običajno tudi druga stanja, ki lahko povzročijo omotico, anksioznost, depresijo in nizek krvni tlak.

Zdravljenje migrene in povezanih simptomov

Številni ljudje lahko zmanjšajo ali celo odpravijo glavobol in povezane težave s spremembo dnevne rutine in navad:

 • izogibanje hrani, ki povzroča težave, vključno s čokolado, arašidi in rdečim vinom,
 • prenehanje kajenja,
 • zmanjšanje ravni stresa,
 • redna telovadba.

Ni univerzalnega zdravila, ki bo delovalo enako na vse, je pa na voljo več možnosti. Odločite se lahko za zdravila – sama ali v kombinaciji, ki bodo olajšala glavobole in težave, povezane z vidom in vrtoglavico.

Če imate migreno, vrtoglavico in težave z očmi, se nemudoma naročite na pregled pri svojem zdravniku.

Preberite več:
Kako prepoznati povišan očesni tlak?
Vzroki bolečin v očeh
Vnetje očesnih vek ali blefaritis – kako zdravimo vnetje?
Herpes na očesu – vzroki, simptomi in zdravljenje

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts