Nevritis vidnega živca – optični nevritis

Vnetje vidnega (očesnega) živca ali t. i. optični nevritis je avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem telesa pomotoma napade optično živčno tkivo, kar povzroči oteklino in nepravilno delovanje očesnega živca.

Optical Express

Optični živec je snop živčnih vlaken, ki povezuje oči z možgani, njegova glavna naloga pa je prenos vizualnih informacij do možganov. Pokrit je z maščobno snovjo, imenovano mielin, ki deluje kot izolacija in pomaga pri hitrem prenosu električnih impulzov vzdolž živca. Poškodbe ali vnetja očesnega živca lahko zelo vplivajo na vid.

Optični nevritis – vzroki

Vzroki optičnega nevritisa se razlikujejo in so pogosto povezani z drugimi boleznimi. Nevritis vidnega živca je lahko eden od zgodnjih simptomov multiple skleroze. Pri odraslih z vnetjem očesnega živca obstaja večja verjetnost za razvoj multiple skleroze, medtem ko je pri otrocih ta verjetnost manjša.

Migrena, vrtoglavica in težave z očmi

Možni vzroki vnetja vidnega živca:

  • Mumps
  • Sladkorna bolezen
  • Leberjeva optična nevropatija
  • Vaskularna okluzija očesnega živca
  • Bakterijske okužbe (npr. sifilis)
  • Virusne okužbe, kot so HIV, hepatitis B ali herpes
  • Drogiranje

Optični nevritis se lahko pojavi na enem ali obeh očesih. Pri otrocih sta običajno prizadeti obe očesi, pri odraslih pa samo eno oko.

Vid se lahko naglo poslabša na enem ali obeh očesih. Možne so tudi motnje pri razlikovanju barv (barve so videti blede) ali bolečine v očesu in glavobol. Pri otrocih se lahko od enega do dva tedna pred težavami z vidom pojavijo povišana telesna temperatura in simptomi, podobni tistim pri gripi. Simptomi optičnega nevritisa se lahko poslabšajo pri visokih temperaturah ali izčrpanosti, na primer pri vadbi ali vroči kopeli. Če bolezni ne diagnosticiramo in ne zdravimo, se lahko simptomi slabšajo še naprej.

Čeprav se v nekaterih primerih stanje optičnega nevritisa izboljša brez zdravljenja, je treba obiskati oftalmologa in ugotoviti vzrok bolezni, saj se lahko tako preprečijo trajne poškodbe oči. Zdravljenje včasih vključuje uporabo steroidov za zmanjšanje vnetja očesnega živca, običajno tudi uporabo intravenoznih in oralnih steroidov.

Preberite naslednje:
Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida
Pordele oči: seznam običajnih vzrokov
Kako so oči povezane z našo hrbtenico?
Težave z vidom med nosečnostjo
Ali imate očesno migreno?
Dioptrija pri otrocih – je otrok kratkoviden?
Ali bom imel po laserski odpravi dioptrije težave s suhim očesom?

Ocena članka:

4.50 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts