Očesni tumorji – kaj morate vedeti?

Zelo nevarni očesni tumorji se imenujejo melanomi, medtem ko se očesne tvorbe, ki niso toliko nevarne, kot so neprijetne, imenujejo benigni tumorji.

Optical Express

Nenavadne, nenormalne tvorbe na očesu so lahko znak, da gre za očesni tumor. V tem primeru sta nujni nadaljnja preventiva in obravnava pri očesnem kirurgu. Ker so melanomi neboleči, vendar zelo nevarni, je pomembno, da se odkrijejo v najzgodnejši fazi in se čim prej odstranijo.

Čeprav se očesni tumor ali rak pojavi zelo redko, se lahko pojavi v maligni (nevarni) ali benigni (nenevarni) obliki. Maligni tumorji so zelo nevarni, in ker lahko razvijejo metastaze, se lahko razširijo na celoten organizem (sekundarni tumorji). Benigni tumorji se ne širijo in se razvijajo lokalno.

Tumor po navadi prizadene krvne žile na mrežnici ali šarenici in je lahko prisoten le na enem očesu. Če je maligen, lahko prizadene obe očesi hkrati.

Če zdravnik pri pregledu oči posumi na katero koli vrsto tumorja, napoti pacienta na diagnostično angiografijo z intraarterijskim kontrastnim sredstvom, s katero se ugotovi, za katero vrsto tumorja gre. Gre za neinvazivno radiološko metodo odkrivanja očesnega tumorja. Benigni očesni tumorji se kažejo kot nenormalne tvorbe na očeh in se večinoma pojavljajo kot dermoidne ciste, nevus (pigmentacija v očesu) ali kot madež na očesu.

Maligni očesni tumorji

Maligni očesni tumorji se delijo na primarne, sekundarne in metastatske. Primarni tumorji nastanejo v samem očesu, medtem ko se drugi dve vrsti navezujeta na tumor na nekem drugem organu (najpogosteje tumor na pljučih ali dojkah).

Eni izmed najnevarnejših malignih očesnih tumorjev so tisti, ki se pojavijo pri otrocih do 5. leta starosti. Dva najpogostejša maligna tumorja pri otrocih sta retinoblastom in rabdomiosarkom, čeprav se v zgodnji dobi pojavijo tudi številne druge vrste. Retinoblastom, ki je najpogostejši tumor, prizadene mrežnico, rabdomiosarkom pa očesno mišico.

Očesni tumor se (odvisno od vrste in stadija) zdravi na naslednje načine:

z lasersko terapijo, plaque terapijo, radioterapijo ali kemoterapijo. Če se je tumor začel širiti, bo zdravnik pacienta hitro napotil na operacijo, kjer mu bodo odstranili del očesa ali pa celo celotno oko (zrklo), da se prepreči nadaljnje širjenje tumorja na organizem (enukleacija očesa, evisceracija, iridektomija in podobni operativni posegi).

Preberite naslednje:

Otečene veke – vzroki in zdravljenje

Ocena članka:

3.50 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts