Operacija strabizma – kako deluje?

Da bi razumeli, kako deluje operacija strabizma, moramo vedeti, da ima vsako oko šest zunanjih (ekstraokularnih) mišic, ki nadzirajo premikanje oči. Če je pri strabizmu mišica premočna, lahko povzroči obračanje očesa navznoter, navzven, previsoko ali prenizko. Po drugi strani pa lahko tudi oslabljena mišica v določenih primerih privede do neskladja. Stanje se lahko pojavi pri nedelovanju možganskega živca, ki nadzira, kako mišica premika oko. Na srečo obstaja več kirurških rešitev, s katerimi lahko oftalmolog odpravi to težavo.

Optical Express

Operacija strabizma, ki vključuje recesijo in resekcijo

Pri postopku retropozicije (recesije) kirurg loči prizadeto zunanjo (ekstraokularno) mišico od očesa in jo vrne nazaj (resekcija) v oko, da bi oslabil relativno moč mišice, če je ta prevelika. Če je mišica prešibka, lahko kirurg opravi recesijo, s katero zmanjša moč nasprotne mišice (antagonista), da uravnoteži delovanje očesnih mišic. V nekaterih primerih se lahko izvede resekcija, s katero se okrepi očesna mišica in popravi nepravilnost, povezana s strabizmom. Če so vaše oči obrnjene navznoter (ezotropija), lahko kirurg okrepi lateralno mišico rectus, ki je na vsaki strani očesa proti ušesu.

Operacija strabizma s šivanjem

Pri operaciji strabizma s šivanjem kirurg prilagodi šive, s čimer zagotovi, da mišice očesa po posegu ostanejo v določenem položaju, in izboljša končni učinek. Ta poseg se običajno izvaja pri odraslih. Operacija je verjetno najboljša rešitev za tiste, pri katerih se je strabizem razvil v odraslem obdobju. V večini primerov se poseg izvaja v operacijski dvorani s splošno ali lokalno anestezijo. Po tem se oči povijejo. Po štirih do 24 urah po operaciji, ko anestezija popusti, se povoji odstranijo in oceni se poravnanje oči. Glede na položaj oči lahko kirurg določen šiv razrahlja ali napne. Ko je dosežen želeni položaj, kirurg šiv trajno poveže na določeno mesto in postopek je končan.

Kaj lahko pričakujete po operaciji strabizma

Vaše oči bodo po operaciji pordele in boleče. Verjetno boste opazili kri, običajno v notranjih ali zunanjih kotičkih oči, kar je normalen pojav po operaciji. Poškodbe krvnih žil in splošna pordelost bi morale izginiti v dveh do treh tednih. Morda se vam bo zdelo, da imate nekaj v očesu, vendar bo ta občutek sčasoma izginil. Običajno se lahko k običajnim aktivnostim vrnete čez nekaj dni. V prvih nekaj dneh po operaciji je poravnanje oči dober znak, da je bila operacija uspešna. Trajnejši rezultati so sicer lahko štiri do šest tednov po operaciji še nejasni. Otroci, mlajši od desetih let, za najboljše možno poravnanje oči pogosto potrebujejo še eno ali dve operaciji. V nekaterih primerih lahko očala ali posebne leče (prizme), nameščene v očala, prispevajo k sodelovanju oči pri binokularnem vidu.

Preberite naslednje:
Erozija roženice – poškodba roženice očesa
Kako prepoznati povišan očesni tlak?
Astenopija – hitra utrudljivost oči – simptomi in zdravljenje
Clive Russell, zvezda serije »Igra prestolov«, je v Optical Expressu opravil poseg z vstavitvijo leč
10 mitov o kontaktnih lečah
Ksantelazma – kaj je to, ali je nevarna in kako jo odstranimo?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts