Otečene veke – vzroki in zdravljenje

Veke otečejo, ko nastane vnetje ali odvečna tekočina v tkivih, ki obdajajo oko. Otečene veke so lahko boleče, oteklina pa se lahko pojavi tako na zgornji kot na spodnji veki.

Optical Express

Za otečene veke obstaja veliko vzrokov, vključno z okužbami očesa, poškodbami in alergijami. Otečene veke so prav tako lahko znak veliko resnejših težav, ki ogrožajo vid, kot so orbitalni celulitis, Gravesova bolezen in očesni herpes. Če simptomi ne izginejo, se poslabšajo ali spremenijo, je treba obiskati zdravnika.

Simptomi otečenih vek

Otečene veke so lahko simptom drugega stanja, kot so alergije ali okužbe. Otečene oči se običajno pojavijo skupaj s/z:
draženjem oči, kot je srbečica,
čezmernim izločanjem solz,
motenim vidom,
pordelimi vekami,
pordelimi očmi in vnetjem veznice,
izcedkom iz oči,
suhimi očesnimi vekami,
• bolečino, še posebej če je njen vzrok okužba očesa.

Zabuhle ali otečene oči

Izraz »zabuhle oči« se pogosto napačno uporablja za otečene oči. Izraz »otečene oči« se običajno uporablja za opis odziva imunskega sistema na alergijo, okužbo ali poškodbo, medtem ko se izraz »zabuhle oči« uporablja kot ime za zunanje fizične značilnosti otečenih oči zaradi zadrževanja vode, pomanjkanja spanca ali podočnjakov pod očmi.

Vzroki otečenih oči

Oči lahko otečejo zaradi različnih vzrokov – od blagih do stanj, ki lahko ogrozijo vid.

Alergije

Očesne alergije se pojavijo, ko se imunski sistem odzove na tujo snov – alergen. Med najpogostejše očesne alergene spadajo pelod, prah, živalske dlake, določene kapljice za oči in tekočine za leče. Vzrok otečenih oči je lahko tudi kozmetika za oči.

Konjunktivitis  vnetje veznice.

Rezultat alergijskega, bakterijskega in virusnega konjunktivitisa so lahko poleg ostalih simptomov, kot so vodene, pordele in razdražene oči, tudi otečene veke.

Ječmenček

Običajno se pojavi kot otečena, rdeča izrastlina na robu veke. Ječmenčke običajno povzročijo bakterijske okužbe in vnetje Meibomovih žlez.

Chalazion

Stanje, ki ga povzroči zamašitev Meibomovih žlez, je najprej videti kot ječmenček, pozneje pa se razvije v lojno cisto. Medtem ko se ječmenček pojavi na robu veke, se chalazion razvije stran od roba. Obe stanji povzročita otečene veke.

Poškodbe očesa

Travma očesnega predela, posebej udarnine očesne veke in travme, ki jih povzročijo kozmetične operacije oči (blefaroplastika, operacija vek), lahko povzročijo vnetja in otečene veke.

Uporaba kontaktnih leč

Nepravilna nega kontaktnih leč, kot so nošenje nečistih leč, plavanje z vstavljenimi lečami ali shranjevanje leč v nečisti posodi, lahko povzročijo očesne okužbe in otečene veke. Prav tako lahko oko razdraži in povzroči otečene veke uporaba poškodovanih leč.

Blefaritis

Vnetje očesnih vek, ki ga običajno povzroči nepravilno delovanje oljnih žlez v vekah, ki se praznijo v bližini začetka trepalnic.
Za blefaritis so značilne otečene in boleče veke, ki se jim lahko pridružita še koža s prhljajem in izguba trepalnic.

Blefaritis je običajno kronično stanje, kar pomeni, da je simptome mogoče nadzorovati s pravilno obravnavo in higienskimi navadami, vendar ga ni nikoli mogoče popolnoma pozdraviti. Pogosto je povezan z bakterijskimi okužbami, lahko pa tudi s sindromom suhega očesa.

Periorbitalni celulitis

gre za relativno pogosto okužbo in/ali vnetje očesnih vek ter predela okrog oči. Okužbo lahko povzročijo bakterije, virusi ali ostali patogeni. Periorbitalni celulitis se imenuje tudi preseptalni celulitis.

Orbitalni celulitis

gre za redko in resno bakterijsko okužbo tkiv, ki obdajajo oko, katere rezultat je boleče otekanje zgornje in spodnje veke, lahko celo predela obrvi in lic. Ostali simptomi vključujejo izbuljene oči, oslabljen vid, povišano temperaturo in bolečino v očeh. Orbitalni celulitis je nujno medicinsko stanje, pri katerem je potrebno hitro zdravljenje z antibiotiki, da se preprečijo poškodba optičnega živca, trajna izguba vida ali slepota in ostali resni zapleti.

Očesni herpes

Najpogosteje ga povzroči okužba z virusom herpes simplex, očesni herpes pa povzroči vnetje roženice.
Simptomi so lahko podobni simptomom konjunktivitisa, vendar so lahko pri očesnem herpesu veke izrazito boleče ter otečene oz. je vid zamegljen, zaradi česar imate lahko z njim težave.

Gravesova bolezen

Ta očesna motnja, ki jo povzroči preveč dejavna žleza ščitnica (hipertiroizem), je pogosto povezana z otečenimi in zabuhlimi vekami, izbuljenimi očmi, dvojno sliko ter spuščenimi vekami (ptoza). Če imate katerega od teh simptomov, kakor hitro je mogoče obiščite svojega zdravnika, da vam postavi pravilno diagnozo in predpiše ustrezno zdravljenje.

Zdravljenje otečenih vek

  • Zdravljenje otečenih vek je odvisno od prvotnega vzroka. Vaš optometrist ali oftalmolog vam lahko predpiše zdravila ali kapljice za to stanje.
  • Če vam oči otekajo zaradi alergij, vam bodo pri odpravi simptomov pomagale antihistaminske kapljice za oči ali zdravila proti alergiji, pa tudi kapljice za oči, ki vlažijo. Vaš zdravnik vam lahko v primeru resnih alergijskih reakcij priporoči tudi blage steroidne kapljice.
  • Ostala stanja, kot so okužbe, recimo konjunktivitis ali očesni herpes, se dobro odzovejo na protivirusne ali protivnetne kapljice in masti za oči, pa tudi na antibiotike.
  • Če nosite kontaktne leče, jih odstranite, dokler otekanje ne preneha.
  • Otekline vek lahko včasih zmanjšajo hladni obkladki ter polivanje s hladno vodo pri zaprtih vekah.
  • Če simptomi ne izginejo ali se poslabšajo ali če v očeh čutite bolečino, čimprej obiščite svojega zdravnika.

Štirje nasveti, kako preprečiti otečene oči

1. Testirajte se za alergene. Če so otečene veke in drugi simptomi alergij pri vas pogost pojav, se testirajte za alergene. Če veste, na kaj ste alergični, se lahko izogibate določenim alergenom ali vsaj kar najbolj zmanjšate svojo izpostavljenost.
2. Izberite kozmetiko in ostale izdelke za lepotičenje, ki so hipoalergenski in brez umetnih dodatkov, da preprečite alergijske reakcije. Prav tako lahko pred uporabo določenih izdelkov na zapestju naredite preizkus, da se izognete alergijskim reakcijam.
3. Pri uporabi kapljic za oči uporabljajte kapljice brez konzervansov. Čeprav konzervansi v običajnih kapljicah za oči preprečujejo razmnoževanje bakterij, so nekateri ljudje nanje alergični.
4. Če nosite kontaktne leče, lahko kar najbolj zmanjšate tveganje očesnih okužb ali draženja, če upoštevate ustrezne higienske postopke, vključno s pogosto menjavo leč in posodic zanje.

Preberite naslednje:

Herpes na očesu – vzroki, simptomi in zdravljenje

Ocena članka:

4.20 / 5 5
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts