Pingvekula (pinguecula) – kaj je to?

Pingvekula je dejansko zelo pogosta degenerativna sprememba v očesu, ki je videti kot izrastlina oziroma odebelitev. Pojavi se lahko ne glede na starost, vendar je pogostejša pri starejših. Običajno ne povzroča večjih težav, zato velja bolj za stanje kot malformacijo (bolezen) očesa.

Optical Express

Čeprav točnega vzroka zanjo ne poznamo, je znano, da se pojavlja v obmorskih (sredozemskih) območjih, kjer je UV-sevanje močnejše kot na celinskih delih in je tudi bolj vetrovno.

Pingvekula – poškodba tanke membrane beločnice

Pingvekula je poškodba tanke membrane beločnice, ki jo najdemo v tem predelu očesa. Povzroči lahko draženje in v skrajnem primeru tudi očesno vnetje. Praviloma nastane ob roženici očesa (pojavi se lahko na notranji in zunanji strani) in je videti kot lokalna odebelitev na očesu, dejansko pa gre za degenerativno spremembo maščobnega tkiva. Ker je običajno rumeno-bele barve, jo je mogoče enostavno opaziti (preostanek očesa je namreč drugačne barve).

Simptomi pingvekule

Čeprav stanje ni nevarno, ga spremljajo neprijetni simptomi, kot so:

  • suhost oči,
  • pordelost oči,
  • neprijeten občutek tujka v očesu in
  • občutljivost očesa za zunanje dražljaje.

Zdravljenje pingvekule

Čeprav v večini primerov posebno zdravljenje ni potrebno, je treba vedeti, da lahko nastanek pingvekule preprečimo z ustrezno skrbjo za oči. Zelo pomembno je, da s sončnimi očali oči zaščitimo pred vetrom in pred soncem, posebej poleti, ko je UV-sevanje močnejše. Zdravniki specialisti prav tako priporočajo zmerno uporabo fiziološke raztopine, ki prepreči suhost oči. V ekstremnih primerih vnetij pingvekule ali pogostih motenj, ki jih povzroča draženje, je treba pingvekulo odstraniti s kirurškim postopkom.

Preberite:

Razdraženost oči – kaj jo povzroča in kako se ji izogniti?

 

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts