Presaditev roženice – vzroki in uspešnost presaditve

Roženica (lat. cornea) je prosojni sprednji del očesa, ki pokriva šarenico, zenico in sprednjo očesno komoro. Skupaj z lečo je roženica odgovorna za refrakcijo svetlobe, s čimer očesu pomaga pri fokusiranju, in je zaslužna za približno dve tretjini refrakcijske moči očesa. Roženica prek zenice uravnava količino svetlobe, ki vstopi v oko.

Presaditev roženice

Optical Express

Presaditev roženice je operativni poseg, med katerim se delno ali v celoti zamenja bolna roženica z zdravim roženičnim presadkom darovalca. Potrebna je, kadar vida ni mogoče popraviti z očali ali kontaktnimi lečami in ko boleče otekline roženice ni mogoče pozdraviti z zdravili ali posebnimi lečami. Za presaditev se uporabljajo donirane človeške roženice, testirane glede hepatitisa, aidsa in drugih morebitno nalezljivih bolezni. Pred samo presaditvijo se preveri tudi prosojnost roženice.

Če roženica ne deluje pravilno, se svetloba razprši, vid pa zamegli. Na njeno prosojnost vplivajo otekline in brazgotine, ki jih povzročijo različne bolezni in poškodbe. Presaditev roženice je potrebna v primeru:

  • poškodb, ki pustijo nepopravljive brazgotine na roženici,
  • nekaterih okužb, kot je herpes keratitis,
  • dednih boleznih, kot je Fuchsova bolezen,
  • degenerativne okvare keratokonusa,
  • operacije katarakte.

Glede na sloje, ki se presadijo, razlikujemo penetrantno in lamelarno keratoplastiko (presaditev roženice). Penetrantna keratoplastika obsega presaditev polne debeline roženice in je potrebna pri boleznih roženice, ki prizadenejo njeno celotno debelino. Najresnejši zaplet pri penetrantni keratoplastiki je zavrnitev presadka, zdravi pa se z lokalno in sistemsko uporabo kortikosteroidov oziroma imunosupresivov.

 Slabosti penetrantne keratoplastike so:

– daljši čas do povrnitve ostrine vida,

– slabša kakovost ostrine vida,

– večje tveganje travmatskega odprtja rane,

– težave s šivi.

Pri lamelarni keratoplastiki se ne presadijo globlji sloji, temveč se presaditev izvede samo na površinskih slojih roženice.

Prednosti tovrstnih posegov so:

hitra povrnitev ostrine vida,

– odlična pooperativna ostrina,

– minimalna travma očesa.

Za dolgoročno uspešnost presaditve roženice je izjemno pomembna in nujna pooperativna oskrba. Ključnega pomena so redni zdravstveni pregledi, ki se jih je treba dosledno udeleževati. Prvi kontrolni pregled se izvede dan po operaciji, v prvem letu po presaditvi roženice pa je treba izvesti več zaporednih pregledov, odvisno od dogovora z zdravniki.

Preberite naslednje:

Erozija roženice – poškodba roženice očesa

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts