Pterigij – simptomi in zdravljenje

V prejšnjem članku smo pisali o težavi pingvekule na očesu, ki se razvije, če je oko izpostavljeno močnemu UV-sevanju, močnemu soncu in vetru. Iz istih razlogov, pa tudi zaradi prekomerne izpostavljenosti očesa prahu in pomanjkanja vlage v zraku, se pojavi pterigij z nosne strani beločnice. To izrastlino na konjunktivi (veznici) spremljajo pordelost, vnetni procesi in srbečica, veliko pogosteje pa se pojavi pri moških.

Optical Express

Vse osebe, ki veliko časa preživijo na prostem, kot na primer osebe, ki delajo na terenu, bi morale upoštevati, da je razvoj nekaterih očesnih bolezni mogoče preprečiti s pravočasno ustrezno zaščito oči – predvsem z nošenjem ustreznih sončnih očal, ki 100-% ščitijo pred UV-sevanjem. Tako je mogoče preprečiti tudi nastanek pterigija – vaskularizirane duplikature veznice, ki se prenese na roženico.

V glavnem se nahaja na srednjem delu očesa, kjer lahko zraste in tako postane zelo neprijeten, saj lahko ovira vidno polje. Osebe, ki so pogosto in dolgo ob ali na vodi (morju), so bolj nagnjene k razvoju te izrastline na očesu (športniki, ribiči, mornarji).

Kaj je pterigij?

Sestava pterigija je kompleksna in vključuje 7 delov:

  • Fuchsovo liso,
  • Stockerjevo linijo,
  • kapuco, glavo (vrh je dvignjen),
  • telo,
  • zgornji in spodnji rob.
    Položaj Stockerjeve linije v bližini glave pterigija lahko nakazuje smer njegove rasti.

Simptomi pterigija

Simptomi so suhost oči, neprijeten trd občutek v očesu, srbečica in intenzivna pordelost. Če se pterigij močno razširi na roženico, lahko izrastlina poškoduje roženico in znatno poslabša vid.

Zdravljenje pterigija

Zdravi se z različnimi zdravili – od fiziološke raztopine do operativnih posegov v najbolj resnih primerih. Pterigij je lahko recidivna bolezen, torej se po odstranitvi se lahko spet pojavi.

Preberite naslednje:

Celovit oftalmološki pregled

Ocena članka:

1 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts