Ptoza – povešenost zgornje veke

Ptoza je povešenost ene ali obeh očesnih vek. Povešenost je lahko komaj opazna ali pa se veka povesi čez celo zenico. Prizadene lahko odrasle in otroke, vendar se običajno pojavi kot posledica staranja.

Optical Express

Simptomi in znaki

Najbolj očiten znak ptoze je povešena veka. Glede na stopnjo povešenosti se lahko pojavijo tudi težave z vidom. Nekateri nagibajo glavo nazaj, da bi videli pod veko, ali dvigajo obrvi, da bi veko dvignili.

Stopnja ptoze se razlikuje od primera do primera. Če menite, da imate ptozo, primerjajte sliko svojega obraza s tisto pred desetimi ali dvajsetimi leti in ugotovite, ali obstaja razlika.

Ptoza je lahko podobna dermatohalazi, bolezni, ki povzroča gubanje kože. Natančne vzroke bo ugotovil vaš osebni zdravnik.

Kaj povzroča ptozo?

Ptoza se lahko pojavi pri porodu (kongenitalna ptoza) ali pa se razvije zaradi staranja, poškodb ali nekaterih operacij oči.

Takšno stanje lahko povzročijo tudi težave z mišicami, ki dvigajo veke – levatorji, težave z levatorji pa včasih povzroči anatomija človeškega obraza.

Povešenost vek lahko povzročijo tudi tumor očesa, nevrološke ali druge bolezni, kot je sladkorna bolezen.

Zdravljenje ptoze

Najboljša rešitev za zdravljenje povešenih vek je operacija. Kirurg zategne levator, s čimer dvigne veko in izboljša vid in videz, v redkih primerih pa pritrdi veko pod obrv. 

Tveganost operacije

Po operaciji so lahko veke asimetrične, čeprav so višje kot prej. Zelo redko pride do izgube sposobnosti premikanja vek.

Pomembno je, da skrbno izberete kirurga, saj lahko slabo opravljena operacija povzroči neželen videz in suhe oči, ki so posledica nepopolnega zaprtja zaradi dviga vek.

Preden se odločite za operacijo, se pozanimajte, koliko postopkov je doslej opravil kirurg. Prav tako zahtevajte fotografije pred in po operaciji prejšnjih pacientov ter se z njimi pogovorite o posegu.

Ptoza pri otrocih

Otroci, rojeni z zmerno ali hudo obliko ptoze, potrebujejo za pravilen razvoj vida kirurško zdravljenje. Če se ptoza ne zdravi, se lahko posledično razvije ambliopija (oslabljen vid na enem očesu) ali trajno poslabšanje vida.

Otroci s ptozo morajo vsako leto obiskati očesnega specialista. Oblika oči se spreminja z rastjo, zato se lahko ob neustreznem zdravljenju ptoze pojavijo težave z vidom.

Preberite naslednje:
Erozija roženice – poškodba roženice očesa
Siva mrena – veliki vodič po vzrokih, simptomih in zdravljenju
Migrena, vrtoglavica in težave z očmi
Kako vem, ali je laserska korekcija vida primerna zame?
Otečene veke – vzroki in zdravljenje
Barva oči razkriva nekaj vidikov osebnosti

Ocena članka:

1 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts