Vzroki rumenih beločnic – Zakaj so moje oči rumene?

Oči veliko povedo o človeku. Ta organ ne ponuja samo vpogleda v osebnost človeka, ampak lahko razkriva tudi znake zdravja na sploh. Ko opazimo rumene beločnice, to na splošno kaže na določeno dogajanje v telesu.

Zlatenica se kaže z rumeno barvo kože in beločnic, povzročajo pa jo izjemno visoke količine bilirubina. Bilirubin je snov, ki se nahaja v žolču, tekočini v jetrih, in pomaga pri predelavi maščob. Ko je v krvi preveč bilirubina, se to lahko odrazi na okoliških tkivih, kot sta koža in očesno tkivo, ki postanejo rumena. Zlatenica ima pri odraslih, otrocih in novorojenčkih različne vzroke.

Optical Express

Anatomija očesa

Zlatenica v glavnem prizadene sprednji del očesa, kjer je viden rumeni pigment. Da bi razumeli, kako zlatenica vpliva na oko, je treba razumeti anatomijo sprednjega dela očesa. Sprednji del očesa je sestavljen iz več delov:

Veki in trepalnice: Zgornja in spodnja veka ter trepalnice zagotavljajo zaščito pred umazanijo in prahom. Prav tako so odgovorne za mežikanje, ki očesu zagotavlja vlažnost. Pri zlatenici sta obe veki, zunanji in notranji del, obarvani rumeno.

Zenica: Zenica je temno središče vsakega očesa, ki nadzoruje količino svetlobe, ki vstopi v oko. Zlatenica ne vpliva na barvo zenice.

Šarenica: Šarenica je obarvani del očesa, ki obkroža zenico, in vsebuje mišice, ki nadzorujejo zenico. Na šarenici je rumena barva lahko vidna.

Beločnica: To je beli del očesa. Obkroža šarenico in varuje občutljive dele v notranjosti očesa. Rumena barva se najprej opazi na beločnici.

Vzroki rumenih beločnic pri novorojenčkih

Pri novorojenčkih je zlatenica zelo pogosta, ker se jetra še vedno razvijajo. Bilirubin običajno nastaja hitreje, kot se razvijajo jetra, kar lahko povzroči zlatenico. Poleg rumeno obarvane kože so eden od najbolj očitnih znakov zlatenice pri novorojenčkih rumeno obarvane oči, a so te samo eden od simptomov zlatenice pri novorojenčkih.

Starši morajo biti pozorni tudi na ostale: 

rumena koža,

pomanjkanje energije,

razdražljivost,

povišana temperatura,

težave s hranjenjem.

Vsakega novorojenčka s takšnimi težavami bi moral pregledati zdravnik. Večina primerov zlatenice pri novorojenčkih je nenevarnih in izgine sama od sebe, ko se jetra novorojenčka dovolj razvijejo.

Vzroki običajne zlatenice pri novorojenčkih lahko vključujejo:

Fiziološko zlatenico: Številni novorojenčki imajo to vrsto zlatenice, ki je posledica še ne dovolj razvitih jeter. Običajno se pojavi, ko je otrok star od dva do štiri dni.

Dojenje: Dojenje lahko povzroči zlatenico, če otrok ne dobiva dovolj mleka, da bi se bilirubin izločil.

Mleko dojilje: Običajno lahko sestavine mleka povzročijo, da otrok zadržuje bilirubin, namesto da bi ga izločil iz telesa prek blata. Ta vrsta zlatenice v roku 12 tednov običajno izgine sama od sebe.

Nekateri primeri zlatenice pri novorojenčkih pa so lahko bolj zaskrbljujoči. Ti primeri vključujejo:

Nezdružljivost z materino krvjo: Ko otrok in mama nimata združljivih krvnih skupin, lahko materino telo napade otrokove rdeče krvničke v drobovju. Ker materina protitelesa škodijo otrokovim rdečim krvničkam že pred rojstvom, je lahko ta vrsta zlatenice prisotna od prvega dne po otrokovem rojstvu.

Zlatenica pri novorojenčkih: Pri novorojenčkih obstaja največje tveganje za zlatenico, ker so njihova jetra najmanj razvita. Prezgodaj rojeni otroci imajo lahko poleg drugih zdravstvenih stanj tudi resne oblike zlatenice.

Okužbe: Zlatenico pri otrocih lahko povzročijo tudi nekatere bakterijske okužbe.

Krvavitve: Zlatenico lahko povzročijo notranje krvavitve. Pri prezgodaj rojenih otrocih obstaja veliko tveganje notranjih krvavitev.

Čeprav je večina primerov zlatenice pri novorojenčkih blagih do srednje resnih, so mogoči tudi resnejši primeri zlatenice. Primeri blage zlatenice se bodo uredili sami od sebe, zmerno resne primere pa je mogoče zdraviti z blažjo terapijo. Pri resnih primerih zlatenice lahko zdravljenje vključuje transfuzijo krvi. Kaj je treba storiti, bo odločil pediater.

Primeri rumenih beločnic pri starejših otrocih in odraslih

Pri starejših otrocih in odraslih so rumene beločnice vedno razlog za skrb, ker takšen pojav za to skupino ljudi ni običajen. Rumeno kožo lahko povzroči uživanje prevelikih količin rumene in oranžne hrane, rumene oči pa so skoraj vedno znak zlatenice. Rumene oči in zlatenica pri starejših otrocih in odraslih so običajno znak zdravstvenih težav.

Za pojav zlatenice običajno obstajajo trije osnovni razlogi:

Bolezen ali poškodbe jeter: Težave z jetri povzročajo vrsto zlatenice, ki je znana kot hepatocelularna zlatenica.

Poškodbe rdečih krvničk: Ko so rdeče krvničke v zelo kratkem času poškodovane, pride do močnejše proizvodnje bilirubina.

Težave z žolčnim kanalom: Ko se kanali, ki prenašajo žolč, zamašijo, bilirubin ne more zapustiti jeter in se prekomerno nabira. Ta vrsta zlatenice se imenuje obstruktivna zlatenica.

Obstaja veliko zdravstvenih stanj, ki povzročajo katerokoli od teh vrst zlatenice. Vključujejo lahko:

Akutno vnetje ali okužbo jeter: Če so jetra poškodovana ali okužena, ne morejo proizvajati bilirubina.

Vnetje ali zamašitev žolčnih kanalov: Otečeni ali zamašeni žolčni kanali preprečujejo žolču, da bi zapustil jetra. Ko se žolč nabira, jetra ne morejo izločati bilirubina.

Hemolitična anemija: Hemolitična anemija je motnja krvi, ki nastane, ko se rdeče krvničke prezgodaj uničujejo. Takrat se povečuje količina bilirubina, stanje pa povzroča anemijo – pomanjkanje rdečih krvničk.

Malarija: Tudi ta okužba lahko povzroči zlatenico.

Rak: Zlatenico lahko povzročijo nekatere vrste raka, vključno z rakom jeter in trebušne slinavke.

Starejši otroci in odrasli lahko opazijo rumeno kožo in rumene beločnice brez drugih simptomov, vendar se zlatenica običajno pojavlja skupaj z drugimi neprijetnimi simptomi, kot so:

srbečica,

utrujenost,

napetost,

povišana temperatura,

bledo blato,

temen urin.

Nagel nastanek zlatenice pri odraslih in starejših otrocih je treba preveriti pri zdravniku, ki bo izključil resnejša stanja. Za nastanek zlatenice pri starejših otrocih in odraslih obstaja še nekaj drugih vzrokov. Eden od njih je lahko Gilbertov sindrom, ki je genetski pojav, pri katerem jetra ne predelujejo bilirubina ustrezno.

Preberite naslednje:
Je dobro, da otroci osijo kontaktne leče?
Bellova paraliza – zdravljenje in okrevanje
Pazite na svoje oči – predstavljamo vam 10 preprostih nasvetov!
Kaj narediti, ko se kontaktna leča zagozdi v očesu?
Erozija roženice – poškodba roženice očesa
Migrena, vrtoglavica in težave z očmi
Alergija – kako jo preprečiti in zdraviti?

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts