Ruptura makule – vzroki, simptomi in zdravljenje

Makula ali rumena pega je majhen predel v samem središču mrežnice. Prav makula je odgovorna za ostrino vida in barve, saj se svetlobni žarki usmerjajo na mrežnico in nato prenašajo do možganov ter razlagajo kot slika, ki jo vidimo.

Optical Express

Ruptura makule je poškodba tkiva mrežnice v predelu rumene pege, ki lahko prizadene celotno debelino mrežnice – od notranje mejne membrane (lamina limitans interna) do zunanjega sloja, ki ga sestavljajo fotoreceptorji.

Ruptura makule – vzroki

Vzroki rupture makule so lahko travmatski in netravmatski. Netravmatski vzroki so povezani s staranjem in se običajno pojavijo pri osebah, starejših od 60 let, medtem ko so travmatski vzroki redkejši in vključujejo poškodbe očesa z dolgotrajno oteklino makule. S staranjem se gel, ki zapolnjuje notranjost očesa, tj. steklovina, zmanjšuje in odstopa od makule. Ko se gel pripoji makuli, pride do trakcije oziroma odstopa makule od steklovine, s čimer se makularno tkivo razteza in ustvarja odprtino ali rupturo.

Takšna poškodba se lahko pojavi pri ljudeh, ki so zelo kratkovidni oziroma ne vidijo jasno na daleč, v veliki večini primerov pa vzrok ni znan. V tem primeru rečemo, da je stanje idiopatsko.

Ruptura makule – simptomi

Na začetku razvoja rupture makule so simptomi zelo blagi in neopazni. Pride lahko do blage zameglitve vida v osrednjem delu in majhne izkrivljenosti slike. Ti simptomi se običajno odkrijejo povsem slučajno, pri zapiranju zdravega očesa, in zato pogosto ostanejo neodkriti. Samo v redkih primerih se ruptura makule pojavi na obeh očesih hkrati. V nekaterih primerih ruptura nastane naglo in pacient lahko natančno opiše trenutek, ko so se pojavili simptomi.

Poleg navedenih začetnih simptomov obstajajo tudi razviti simptomi rupture makule, ki najpogosteje vključujejo:

zmanjšano sposobnost zaznavanja podrobnosti pri osredotočanju na določen predmet, ne glede na to, kako oddaljen je;
zamegljen vid, ki ga pacient zaznava, kot da bi gledal skozi gosto meglo ali zamegljeno steklo;
pojavi se lahko temen ali slep madež v sredini vidnega polja, ki ne vpliva na periferni vid.

Pri rupturi makule pacient vida na prizadetem očesu ne izgubi povsem. Periferni vid je ohranjen in s prizadetim očesom je mogoče gledati od strani, medtem ko zdravo oko prevzame funkcijo vida, kar pacientu omogoča bolj ali manj normalno opravljanje dejavnosti. Eden od načinov za odkrivanje te bolezni je tudi Amslerjev test. Uporabljajo ga specialisti za vid pri odkrivanju težav z vidom, ki izhajajo iz poškodb makule ali vidnega živca.

Ruptura makule – zdravljenje

Poškodbe lahko povzročijo makularna degeneracija, glavkom in druge očesne bolezni. Amslerjev test je zelo koristen pri odkrivanju morebitnih težav z vidom.
Več kot deset let se za zdravljenje številnih bolezni makule uporablja operacija, imenovana vitrektomija (lat. pars plana vitrectomia). Zdravljenje je nujno, saj se slepa točka v središču vida spontano popravi v samo zelo redkih primerih. Vitrektomija je kirurška tehnika, ki vključuje odstranitev steklovine (želatinastega tkiva, ki zapolnjuje notranjost očesa). Po operaciji je vid v določeni meri povrnjen (odvisno od velikosti in trajanja rupture).

Pri osebah, ki so se srečale z rupturo makule na enem očesu, obstaja v primerjavi z osebami, ki se z njo niso nikoli srečale, približno 10 % večja možnost za razvoj rupture makule tudi na drugem očesu. Prav zato so zelo pomembni redni pregledi, saj je z njimi mogoče težavo odkriti pravočasno in preprečiti večje poškodbe.

Preberite naslednje:
Vitrektomija in vitreoretinalna operacija oči
Kako prepoznati povišan očesni tlak?
Očesna kap: stanji CRAO in BRVO ter ostale okluzije arterij
Imate suhe oči? Preverite, ali gre za disfunkcijo meibomovih žlez!
Zamegljen vid – eden od znakov, da imate astigmatizem
Herpes na očesu – vzroki, simptomi in zdravljenje
Kaj je glavkom? Spoznajte vzroke, simptome in načine zdravljenja
Vzroki rumenih beločnic – Zakaj so moje oči rumene?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts