Senilna makularna degeneracija ali degeneracija rumene pege

Senilna makularna degeneracija – gre za bolezen, ki prizadene osrednji del mrežnice, predvsem zaradi staranja očesa. Lahko je genetsko pogojena in pogosteje prizadene osebe, pri katerih je bolezen že prisotna v družini.

Optical Express

Ker mrežnica spremeni svetlobni signal v sliko, ki jo vidimo, njena degeneracija in malformacija ne vplivata samo na jasnost, temveč tudi na ostrino vida, tj. na centralni vid.

Z njegovo izgubo se kakovost življenja obolele osebe zelo zmanjša, saj ji stanje otežuje opravljanje vsakodnevnih dejavnosti, kot so šivanje, branje in upravljanje avtomobila. Pri tej očesni bolezni je slika, ki jo oboleli vidi, zamegljena, zatemnjena ali povsem motna.

Oblike senilne makularne degeneracije

Razlikujemo dve glavni obliki poškodbe rumene pege – suho in vlažno obliko. Suha oblika je običajno blažja in vid poškoduje manj, vendar se lahko tudi pri tej ostrina vida sčasoma znatno poslabša.

Pri zdravljenju suhe oblike se poleg rednega spremljanja priporoča tudi zdrava in uravnotežena prehrana z veliko minerali, vitamini in antioksidanti, ki so nujni za pravilno delovanje oči. Za preprečevanje degeneracije rumene pege se sicer uporabljajo tudi gotovi pripravki, t. i. vitamini za oči.

Pri vlažni obliki je poškodba vida izrazitejša, nastopi pa lahko tudi naglo zmanjšanje ostrine vida. Vlažna oblika zahteva takojšnje ukrepanje, saj se lahko s pravočasnim zdravljenjem ohrani skoraj popolna ostrina vida.

Danes se za zdravljenje vlažne oblike degeneracije rumene pege zelo uspešno uporabljajo zdravila, ki se v določenih časovnih razmikih aplicirajo neposredno v oko. Po zaključenem zdravljenju je potrebno stalno spremljanje.

Do starostnih sprememb rumene pege pride pri skoraj vseh, ki dočakajo dovolj visoko starost. Za zgodnje odkrivanje in zdravljenje so ključnega pomena preventivno delovanje in redni pregledi.

Samo manjše število pacientov potrebuje aktivno zdravljenje. Če se to začne pravočasno, je mogoče pričakovati ohranitev največje kakovosti vida.

Senilna makularna degeneracija – zdravljenje starostne degeneracije rumene pege

Za zdravljenje vlažne oblike starostne degeneracije rumene pege se uporabljajo t. i. pametna zdravila, tj. zdravila, ki selektivno delujejo samo na očesno tkivo, ki ga je prizadela bolezen, medtem ko na zdravo očesno tkivo nimajo neželenega učinka.

Najpogosteje se za ta namen uporabljajo zdravila Avastin (bevacizumab), Lucentis (ranibizumab) in Eylea (aflibercept), za katere je bila učinkovitost dokazana pri redni klinični uporabi.

Vsa ta zdravila se uporabljajo povsem neboleče, z intravitrealno injekcijo v oko. Postopek izvaja izkušen zdravnik v ustreznih pogojih. Zdravljenje najpogosteje traja od nekaj mesecev do enega leta, izjemoma dlje, in v časovnih razmikih, pri katerih med eno in drugo aplikacijo mine od štiri do šest tednov (odvisno od uporabljenega zdravila).

Takšen način zdravljenja se je pri starostni degeneraciji rumene pege do zdaj izkazal za najuspešnejšega, uporablja pa se tudi za zdravljenje določenih drugih bolezni oči.

Senilna makularna degeneracija – posebej pomembna je pravočasnost zdravljenja, saj lahko vlažna oblika degeneracije rumene pege v kratkem času zelo poškoduje center rumene pege, to pa lahko povzroči trajne posledice za vid.

Dokazano je, da pravočasno zdravljenje ustavi napredovanje bolezni in omogoči povrnitev ostrine vida, včasih tudi popolno. Prav zato so posebej pomembni redni pregledi pri oftalmologu, vedno kadar menite, da imate vlažno obliko degeneracije rumene pege.

Preberite naslednje:

Ali se lahko z lasersko korekcijo vida odpravi starostna daljnovidnost (presbiopija)?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts