Siva mrena – veliki vodič po vzrokih, simptomih in zdravljenju

Optical Express je znan center za lasersko korekcijo vida in operacijo sive mrene. Strokovnjaki iz poliklinike Optical Express so odgovorili na vprašanja o vzrokih, simptomih in načinih zdravljenja sive mrene ali katarakte.

          Mirna Belovari, dr.med., FEBO                         doc.dr.sc.Dean Šarić, dr.med

Optical Express

Kaj je siva mrena?

Katarakta ali očesna (siva) mrena je najpogostejši vzrok slepote na svetu, najpreprosteje pa se lahko opiše kot zamegljenost očesne leče, ki zaradi staranja izgublja svojo prožnost in prosojnost. Zaradi sivo-bele barve, ki je značilna za katarakto, se to stanje imenuje siva mrena.

Kako odkriti sivo mreno?

Siva mrena povzroči postopno poslabšanje vida, zato opravljanje vsakodnevnih aktivnosti, kot so prepoznavanje obrazov, vožnja in branje, postaja vse težje. Nekateri navajajo povečano občutljivost oči, t. i. bleščanje, med preživljanjem časa na soncu, poleg tega še zamegljenost predmetov in manjšo intenzivnost barv, ki postajajo sive in zbledele. V večini primerov se siva mrena razvije po 50. letu starosti.

Kateri so simptomi sive mrene?

Siva mrena je neboleča, oboleli pa se pregleda najpogosteje udeležijo zaradi postopne izgube ostrine vida. To pripisujejo spremembam dioptrije, ki jim znatno otežujejo vsakodnevne aktivnosti, kot so gledanje televizije, branje, vožnja itd.

Kdaj operirati sivo mreno?

Sivo mreno je treba operirati, ko je postavljena diagnoza in ko poslabšanje vida ovira vsakodnevne aktivnosti. V preteklosti so zdravniki menili, da mora mrena najprej dozoreti, vendar danes to ne velja več. Odločitev za poseg v zgodnji fazi olajša samo operacijo, zmanjša možnosti zapletov in pospeši okrevanje.

Kako poteka pregled za odkrivanje sive mrene?

Pregled za odkrivanje sive mrene vključuje podrobne oftalmološke meritve in mnenja oftalmologa, ki natančno izmeri ostrino vida in očesni tlak, z biomikroskopom pa analizira prednji in zadnji segment očesa. Prav tako naredi natančno analizo z napravama Wavescan in iDesign, ki omogočata najnatančnejšo merjenje dioptrije, ter optično in ultrazvočno biometrijo, ki poda natančen izračun intraokularne leče, ki se vgradi v oko po odstranitvi zamegljene naravne leče. Oftalmolog lahko po pregledu za celovit vpogled v stanje očesa predlaga še OCT vidnega živca in rumene pege, s katerim se skenirajo in analizirajo očesni živec, rumena pega (središče za vid) in celotna mrežnica.

Zdravljenje sive mrene – kako dolgo traja operacija sive mrene?

Kljub številnim raziskavam strokovnjaki še niso odkrili zanesljivega načina preprečevanja razvoja sive mrene ali zdravljenja z zdravili. Edini način zdravljenja je kirurški poseg – z ultrazvočno operacijo zamegljeno očesno lečo zamenjajo s sintetično.

Danes se operacije mrene v sodobnih klinikah izvajajo ambulantno, kar pomeni, da pacient pride na poseg in se po njem vrne domov. Operacija je povsem neboleča in se izvede z lokalno anestezijo s kapljicami. Poseg običajno traja od 15 do 30 minut. Najprej operirajo eno oko, po mesecu dni pa še drugo.

Kako dolgo traja okrevanje po operaciji sive mrene?

Zahvaljujoč sodobni tehnologiji in usposobljenosti oftalmoloških kirurgov je okrevanje po operaciji sive mrene hitro in neboleče, povrnitev polne ostrine vida pa lahko pričakujete že nekaj dni po njej. Prvi teden po operaciji se morate izogibati prahu, dimu in vetru ter paziti, da oko ni izpostavljeno nenamernim pritiskom ali udarcem. Priporočljivo je, da se športnim aktivnostim izogibate dva do tri tedne po posegu, odvisno od vrste aktivnosti.
Preberite vsa najpogostejša vprašanja in odgovore o operaciji sive mrene in si oglejte cene ter možnosti plačila.

Preberite naslednje:
Ali bom imel po laserski odpravi dioptrije težave s suhim očesom?
Daljnovidnost – vzroki, simptomi in zdravljenje
Kako so oči povezane z našo hrbtenico?
Vzroki bolečin v očeh
Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida
Očesna stanja, ki jih morate spremljati po 40. letu

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts