Težave z vidom pri nedonošenčkih

Zaradi prehitrega prihoda vašega otroka na svet ste vznemirjeni, vendar tudi zaskrbljeni, prav tako pa se boste zaradi tega morali soočiti z nekaterimi izzivi. Vaš nedonošenček bo morda imel določene zdravstvene težave, tudi težave z vidom. Poučite se o njih in kaj morate narediti, da preprečite izgubo vida pri svojem nedonošenčku.

Optical Express

Retinopatija pri nedonošenčkih (ROP)

Stanje se pojavi samo pri nedonošenčkih. Običajno prizadene obe očesi in je glavni vzrok izgube vida pri otrocih. Pri otrocih, ki so rojeni z manj kot tremi kilogrami ali pred 31. tednom nosečnosti, se bo to stanje verjetno razvilo. Na srečo se pri večini nedonošenčkov razvije blaga oblika, ki ne zahteva zdravljenja. Resnejše oblike pa lahko ob nepravočasnem ukrepanju povzročijo izgubo vida in celo slepoto.

Razvoj oči

Oči se začnejo razvijati v približno 16. tednu nosečnosti. Strokovnjaki so prepričani, da prehitro rojstvo prepreči nadaljnji razvoj oči pri nedonošenčkih, kar privede do ROP-a. Ostali dejavniki so povezani s stanji, kot so anemija, težave z dihalnimi potmi, transfuzija krvi in zdravje na splošno. Zaradi ROP-a krvne žile v očesu ne rastejo in se ne širijo ustrezno po mrežnici. Te nove krvne žile so tanke in povzročajo krvavitve v očesu. Nastane lahko brazgotinasto tkivo, mrežnica pa se lahko premakne z zadnjega dela očesa, kar povzroči težave z vidom.

Diagnoza

Očesni pregled je edini način, s katerim boste preverili stanje vida pri vašem otroku. Če je bil rojen prehitro, vprašajte zdravnika, ali je potrebno testiranje. Otroci, rojeni v 30. tednu ali prej, in tisti, ki imajo ob rojstvu manj kot tri kilograme, bi se morali pregleda udeležiti. Če vaš otrok potrebuje pregled, vprašajte zdravnika, kdaj je najbolj primeren čas – načeloma je to od štiri do devet tednov po porodu oziroma odvisno od tedna nosečnosti, v katerem je bil rojen. Če zdravnik pri nedonošenčku ne odkrije nobenih težav z vidom, nadaljnji pregledi niso potrebni.

Zdravljenje

Bolezen vključuje več faz. Specialist, ki bo pregledal vašega otroka, bo prepoznal znake in jih bo znal zdraviti. Zdravljenje lahko vključuje:

 •  krioterapijo (zmrzovanje) ali fotokoagulacijo (lasersko zdravljenje) za ustavitev rasti krvnih žil in ohranitev mrežnice na mestu;
 • povijanje steklovine, pri katerem zdravnik čez otrokovo oko namesti povoj. S tem ga potiska navznoter, kar pomaga mrežnici ostati na mestu. Povoj se odstrani po nekaj mesecih ali letih;
 • vitrektomija vključuje operacijo. Zdravnik tekočino v steklovini očesa zamenja s posebno (slano) tekočino in nato odstrani brazgotinasto tkivo v očesu. Ta postopek pomaga mrežnici ostati na svojem mestu;
 • zdravila, ki se dodajo v oči – trenutno potekajo študije, s katerimi želijo odkriti, ali lahko zdravila za zdravljenje makularne degeneracije pomagajo tudi pri zdravljenju tega stanja.

Zgodnje zdravljenje pomaga ohraniti otrokov centralni vid, kar pomeni, da lahko otrok jasno vidi, bere, loči barve in vozi. Nekateri navedeni postopki lahko privedejo do izgube perifernega vida.

Zapleti

Otroci, ki imajo ROP, so dovzetnejši za razvoj nekaterih drugih stanj, kot so:

Vaš otrok bo potreboval redne očesne preglede. Če se katero od navedenih stanj odkrije pravočasno, ga je možno uspešno zdraviti brez izgube vida.

Strabizem

Pri majhnem številu otrok se razvije strabizem (stanje, pri katerem oči niso enako fokusirane). Infantilna ezotropija je tip strabizma, ki prizadene novorojenčke. Ko mišice, ki obkrožajo in nadzirajo oči, ne sodelujejo med sabo, gleda otrok v različni smeri. Zdravniki so prepričani, da se to stanje pri novorojenčkih razvije, ker se otrokovi možgani niso dovolj razvili, da bi nadzirali očesne mišice. Na to stanje lahko vplivajo tudi ostali dejavniki:

 • težave z možgani ali živci, kot so voda ali krvavitev v možganih, epileptični napadi, cerebralna paraliza in ostala stanja,
 • poškodbe retine,
 • rast krvnih žil pod kožo v bližini očesa (hemangiom),
 • tumor očesa ali možganov,
 • katarakta,
 • zaostalost v razvoju,
 • genetske okvare.

Če ima vaš otrok katero koli od navedenih stanj, morate obiskati otroškega oftalmologa. Če opazite, da vaš otrok škili, povejte to njegovemu zdravniku.

Zapleti

Ker se očesi fokusirata na dve različni točki, možgani dobivajo informacije o dveh različnih objektih. Da bi to popravili, možgani ignorirajo informacije iz očesa, ki gleda poševno in obdelajo samo tiste, ki jih zazna »močnejše« oko. To lahko vpliva na zaznavanje globine. Ko »šibkejše« oko ne razvije dobrega vida ali v celoti izgubi vid, se lahko razvije tudi ambliopija (slabovidnost). Približno ena tretjina otrok s strabizmom ima tudi ambliopijo.

Zdravljenje

Če ima vaš otrok ambliopijo, se bo zdravnik najprej posvetil zdravljenju tega stanja. »Močnejše« oko bo zaprl, da bi možgani videli samo tiste objekte, ki jih zaznava »šibkejše«. Za to lahko uporabi prevezo za oči ali kapljice, ki zameglijo vid. To bo okrepilo »šibkejše« oko in mu pomagalo bolje videti. Otrok bo morda nasprotoval prevezi, vendar jo je treba nujno nositi. Če se ambliopija ne začne zdraviti pravočasno, lahko postane trajna.

Ko se vid ustali, lahko zdravnik očesne mišice popravi z operacijo. Morda vam ne bo všeč, da mora vaš otrok prestajati vse to, vendar so možnosti za njegovo dolgoročno izboljšanje vida večje, če se zdravljenje izvede pred drugim letom starosti. Po operaciji bo morda še vedno moral nositi očala. Ker se strabizem lahko povrne, redno obiskujte zdravnika.

Preberite naslednje:

Osem znakov, da ima vaš otrok težave z vidom

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts