Trahom – očesna okužba

Trahom je očesna okužba, za katero so značilni srbečica v očesu, gnojni ali sluzast izcedek iz oči ter razdraženost trepalnic in očesnih vek. Ta nalezljiva okužba se prenaša z neposrednim stikom z bakterijami v nosnem, grlnem ali očesnem predelu osebe, ki je prenašalec bakterij. Če se okužba ne zdravi, se lahko razširi.

Optical Express

Boleča očesna okužba, trahom, se prenaša prek okuženih oseb in je ozdravljiva, vendar je zelo nevarna in lahko v ekstremnih pogojih povzroči celo slepoto, če se ne odkrije in zdravi pravočasno. Bakterija, ki je povzročitelj trahoma, se imenuje Clamydia trachomatis (klamidija), posamezne zdravstvene organizacije pa okužbo imenujejo tudi kronični konjunktivitis.

Kje se pojavi?

Okužba je pogosta in značilna za nerazvite države ali države v vlažnem, tropskem pasu, saj je tam podnebje ugodno za širjenje bakterije.

Razvoj trahoma

Razvoj trahoma na očesu poteka v petih stadijih:
začne se kot folikularno vnetje (vnetje očesnih foliklov), nato se razvije intenzivno vnetje, sledijo očesne brazgotine, zraščenost trepalnic in v zadnji fazi zameglitev roženice. Poudariti je treba, da okužba v večini primerov prizadene zgornjo veko, redkeje spodnjo.

Simptomi trahoma

Simptomi, kot so občutljivost za svetlobo, zamegljenost, draženje in izcedek iz oči, se pojavijo na obeh očesih hkrati.

Zdravljenje trahoma

V zgodnejših fazah razvoja je bolezen mogoče pozdraviti z antibiotiki, v poznejših, ki lahko resno prizadenejo vid, pa je včasih potrebna tudi operacija. Če se bolezen ne zdravi pravilno in bakterije ostanejo v očesu, se lahko stanje ponovi.

Preberite naslednje:
Bolezni oči so povezane s težavami s spominom
Ptoza – povešenost zgornje veke
Imate suhe oči? Preverite, ali gre za disfunkcijo meibomovih žlez!
Meibom – zakaj imamo zjutraj krmežljave oči?
Bellova paraliza – zdravljenje in okrevanje
Kako vidijo naši možgani?
Erozija roženice – poškodba roženice očesa
Siva mrena – veliki vodič po vzrokih, simptomih in zdravljenju

 

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts