Vitrektomija in vitreoretinalna operacija oči

Vitreoretinalna operacija očesa vključuje vrsto posegov, ki se izvajajo globoko v notranjosti očesa z laserji in običajnimi kirurškimi instrumenti.

Optical Express

Kot pove samo ime, se ta občutljiva operacija izvaja na predelu vitreusa oziroma steklovine in mrežnice (fotoobčutljiva membrana).

Vitreoretinalno kirurško in lasersko zdravljenje lahko povrne, ohrani ali izboljša vid pri številnih očesnih stanjih, na primer makularni degeneraciji, povezani s starostjo, diabetični retinopatiji, makularnih luknjah in odstopu mrežnice.

Kdo izvaja vitreoretinalno operacijo?

Oftalmologi, oftalmologi subspecializanti ter optometristi običajno pacienta napotijo k strokovnjaku za vitreoretinalne motnje.

Strokovnjaki za vitreoretinalno kirurgijo običajno izvajajo skoraj vse omenjene kirurške posege, čeprav posege, ki zahtevajo uporabo laserja, izvajajo po navadi oftalmologi.

Stanja, ki zahtevajo vitrektomijo, in poseg

Z vitrektomijo se odstrani tekočina steklovine iz očesa. Tujek v očesu zaradi svetlobnih žarkov, ki potujejo skozi oko, meče senco na mrežnico, kar povzroči slabovidnost.

Ko kirurg odstrani steklovino in očisti njen predel, injicira fiziološko raztopino namesto tekočine steklovine, ki po navadi napolni notranjo komoro očesa.

Za navadne točke ali »plavajoče predmete«, ki se lahko s staranjem pojavijo pri vsakomur, je vitrektomija neprimeren in ekstremen poseg.

Najpogostejši razlogi za vitrektomijo so:

 • Diabetična vitreusna krvavitev
 • Odstop mrežnice
 • Epiretinalna membrana
 • Makularne luknje
 • Proliferativna vitreoretinopatija
 • Endoftalmitis
 • Odstranitev tujka iz notranjosti očesa
 • Odstranitev jedra leče

Vitrektomija se po navadi izvede s splošno anestezijo. V nekaterih primerih se uporabi tudi lokalna anestezija, še posebej če je splošna anestezija neprimerna, na primer pri ljudeh s težavami pri dihanju.

Kirurg po navadi naredi tri majhne zareze v oko, da bi ustvaril odprtine za različne instrumente, ki jih bo uporabil med operacijo.

Kaj lahko pričakujete po vitrektomiji?

Zaradi številnih dejavnikov lahko le vaš kirurg, ki pozna stanje, poda realistično sliko o tem, kaj pričakovati po operaciji.

Prvotni vzrok za operacijo je običajno najpomembnejši dejavnik, ki določa, kako hitro in uspešno boste okrevali.

Po operaciji boste najverjetneje teden dni uporabljali antibiotične kapljice in nekaj tednov protivnetna zdravila.

Natančno upoštevajte navodila zdravnika in ne pričakujte končnega rezultata operacije vsaj nekaj tednov.

Vitrektomija ima visoko stopnjo uspešnosti. Možne težave, kot so krvavitev, okužbe, napredovanje katarakte ter odstop mrežnice, so redke. Po vitrektomiji se je mnogim pacientom vid povrnil ali znatno izboljšal. Operacija je »medicinski čudež« za ljudi, ki bi z določenimi stanji v nasprotnem zelo verjetno oslepeli.

Preberite naslednje:
Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida
Kaj je presbiopija ali starostna daljnovidnost?
Kako poteka lasersko odstranjevanje dioptrije?
10 presenetljivih dejstev o modrookih ljudeh
10 mitov o kontaktnih lečah
Migrena, vrtoglavica in težave z očmi
Kako prepoznati povišan očesni tlak?

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts