Vnetje oči zaradi prepiha – kakšni so simptomi in kako vnetje pozdraviti?

Ko smo bili mlajši, so nam govorili, da je prepih »velik sovražnik«, zaradi katerega se bomo prehladili. A nihče nam ni nikoli povedal, da je prepih nevaren, ker lahko povzroči vnetje oči.

Prirodna korekcija vida

Optical Express

O vzrokih in zdravljenju konjunktivitisa oziroma vnetja očesne veznice smo že pisali. Zdravljenje konjunktivitisa je odvisno od vrste stanja, možni vzroki za njegov nastanek pa so smog, alergije, okužbe itd.

Vnetje oči – simptomi

Če vam oko oteče in imate kakšnega od naštetih simptomov, imate zelo verjetno vnete oči:

Vnetje oči zaradi prepiha

Vzrok vnetja oči je lahko tudi dolgotrajna izpostavljenost suhemu in hladnemu zraku ali prepihu. Če so oči dlje časa izpostavljene zraku, lahko to privede do razdraženosti in sušenja, zaradi pomanjkanja očesne vodice pa pride tudi do vnetja. Tako kot ni dobro biti dlje časa izpostavljen suhemu in hladnemu zraku, tako tudi ni dobro biti dlje časa izpostavljen soncu, kar lahko prav tako privede do vnetja. Vnetje oči, tj. konjunktivitis, se imenuje vnetni konjunktivitis, če ga povzroči določena razdraženost (prah, kontaktne leče ipd.). Obstaja tudi alergijski konjunktivitis, ki nastane, kadar nekaj v zraku povzroči alergijsko reakcijo, ki na koncu vodi v vnetje.

Zdravljenje vnetih oči

Na kateri način bomo zdravili vnete oči, je odvisno predvsem od vzroka, zaradi katerega je vnetje nastalo. Če je to blago in ne boli preveč, lahko vedno poskusite na oko položiti topel obkladek, tj. čajno vrečko kamiličnega ali zelenega čaja. Če nosite kontaktne leče, bi bilo dobro, da jih ne vstavljate v oči, dokler se vnetje ne umiri.

Kako pripraviti obkladek s čajno vrečko?

Čajno vrečko položite v vročo vodo. Ko se voda dovolj ohladi, da lahko čajno vrečko primete, jo odcedite in položite na zaprto, vneto oko. Povprečno bi jo morali uporabiti nekajkrat na dan po 15 minut. Če se bolečine in vnetje ne umirijo, nujno obiščite oftalmologa.

Preberite naslednje:

Kolobom – kaj je to?

Ocena članka:

2.67 / 5 3
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts