Zakaj vas pečejo oči in kako lahko stanje omilite?

Ko vas pečejo oči, si jih hočete najprej pomencati? Ne počnite tega in raje preberite, kako si lahko pomagate. Pekoč občutek v očeh ima lahko več vzrokov – od povsem nedolžnih do resnejših. Pojavi se lahko z ostalimi simptomi, kot so srbečica, bolečine v očeh, solzenje ali izcedek iz oči, ali brez njih.

Optical Express

Pekoč občutek pogosto povzročijo tudi neizbežni dejavniki iz okolja, kot je močan veter ali visoka stopnja peloda v zraku. Podobna stanja so lahko seveda tudi simptomi veliko resnejših očesnih težav, ki zahtevajo medicinsko oskrbo. Za pravilno obravnavo stanja je treba najprej ugotoviti vzrok pekočega občutka. Odkrijmo, zakaj vas oči pečejo.

► Vzroki pekočega občutka v očeh

Včasih je enostavno določiti, kaj povzroča pekoč občutek v očeh in zakaj vas oči pečejo. Oči vas lahko pečejo zaradi reakcije na kemične snovi, kot so sestavine, ki jih najdemo v šamponih, kloru v bazenu ali kremi za predel okrog oči. Ostali dražilni dejavniki lahko vključujejo ličila, različne kreme, mila in izdelke za čiščenje.

Nošenje kontaktnih leč dlje časa lahko prav tako povzroči pekoč občutek v očeh. Pekoč občutek je lahko tudi posledica okoljskih dejavnikov, kot je prisotnost smoga, dima, prahu, peloda ali živalskih dlak. Če ste alergični na katero od teh snovi, je verjetnost za razvoj pekočega občutka še večja. Celo čist zrak lahko povzroči pekoč občutek v očeh, posebej če je zunaj izrazito vroče, hladno ali suho.

 Čeprav je pogost vzrok pekočega občutka v vaših očeh prisotnost določene snovi, pa lahko takšno stanje nakazuje tudi resnejša stanja. Takšen pekoč občutek lahko povzročijo npr. stanja, kot so očesna rozaceasindrom suhega očesa in blefaritis.

Prav tako lahko pekoč občutek povzroči vse, kar povzroča vnetje. Očesne alergije in bakterijske ali virusne okužbe lahko povzročijo vnetja, ki lahko izzovejo pekoč občutek v očeh, vzrok zanj pa sta lahko tudi navaden prehlad ali gripa.

 V redkih primerih je lahko pekoč občutek znak resnejših težav, povezanih z vidom, tudi takšnih, ki močno vplivajo na življenje posameznika, kot sta uveitis in orbitalni celulitis.

Pekoč občutek pogosto spremljajo ostali simptomi, ki lahko zdravniku pomagajo ugotoviti vzrok vaše težave. Ko pekoč občutek v očeh spremlja srbečica, je lahko to znak alergije, če pa ga spremlja tudi izcedek iz oči, gre za okužbo.

Kako omiliti takšno stanje

 Če kemični izdelki za gospodinjstvo pridejo v stik z vašimi očmi in vas te začnejo peči, morate najprej preveriti navodila na izdelku. V večini primerov bo stanje olajšalo že izpiranje oči.

 Otroci in odrasli si gredo poleti čez oči pogosto z rokami, na katerih so ostanki kreme za sončenje. Čeprav sta lahko pekoč občutek in skelenje na začetku precej neprijetna, bo nežno izpiranje s čisto vodo pogosto prineslo hitro olajšanje.

 Če imate kakšno od alergij, vam lahko zdravnik predpiše določene kapljice za oči, ki bodo ublažile pekoč občutek med sezono alergij. Kapljice se običajno razlikujejo od peroralnih zdravil proti alergiji, ki lahko včasih zaradi izsušitve oči povzročijo pekoč občutek v očeh.

 Če jemljete zdravila proti alergiji ali katera koli druga zdravila, za katera menite, da povzročajo pekoč občutek v vaših očeh, se z zdravnikom pogovorite o tem, ali bi jih morali prenehati uporabljati.

 Pekoč občutek, ki ga povzročajo suhe oči, se lahko običajno omili z uporabo vlažilnih kapljic za oči (imenovanih tudi umetne solze). Še en način za omilitev stanja je hladen obkladek preko zaprtih oči.

Kdaj obiskati zdravnika

 Če vas oči pečejo in stanje spremljajo bolečine ali izrazita občutljivost za svetlobo ali pa se pojavlja izcedek iz očesaimate zamegljen vid ali zaznavate bliskanje, imate dvojni vid ali druge nepričakovane simptome, takoj obiščite zdravnika.

Če se stanje ne izboljša v nekaj dneh, obiščite zdravnika, tudi če nimate nobenega od teh simptomov.

Preberite naslednje:
Kaj je retinoshiza – vzroki, simptomi in zdravljenje
Bolezni beločnice – skleritis in episkleritis
Ablacija mrežnice – ali veste, kaj je ablacija mrežnice?
Trahom – očesna okužba
Otečene veke – vzroki in zdravljenje
Kako vidijo naši možgani?
Meibom – zakaj imamo zjutraj krmežljave oči?
Vaše oči kažejo, ali imate bolezni srca!
Kako prepoznati sivo mreno (katarakto)?

 

Ocena članka:

5 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts