6 dejavnikov, ki poslabšajo sindrom suhega očesa

Kaj je sindrom suhega očesa?

Če imate sindrom suhega očesa, ste že doživeli srbenje in pordelost oči, ki sta vse prej kot zabavna. Čeprav se pri tem stanju uporabljajo kapljice za oči, je treba izvesti tudi druge previdnostne ukrepe, če se želite sindroma suhega očesa resnično znebiti. Omeniti je treba, da lahko situacijo poslabšajo tudi razna fiziološka stanja.

Sledi nekaj razlogov, ki lahko stanje vaših oči še poslabšajo:

Optical Express
  • Nosečnost

Lojne žleze nosečnic delujejo drugače kot pri ženskah, ki niso noseče, in prav te spremembe pri številnih povzročijo nastanek aken. Pri nekaterih blokirajo proizvodnjo lipidov in olja, potrebnih za vlaženje oči, kar spremeni sestavo solz. Posledično pri mežikanju nastane trenje, ki povzroči sindrom suhega očesa. Če stanje že obstaja, ga drgnjenje oči poslabša.

Sindrom suhega očesa je pogost pojav v obdobju nosečnosti, ki se običajno razvije ob koncu prvega trimesečja. Po navadi se nadaljuje do konca nosečnosti in lahko traja tudi nekaj mesecev po rojstvu otroka.

  • Kontaktne leče

Leče lahko stanje suhega očesa poslabšajo. Če se ne prilegajo ustrezno ali pred vstavljanjem pridejo v stik z alergeni iz okolja, bodo povzročile draženje oči. Sindrom suhega očesa lahko leče povzročijo tudi, če jih posameznik uporablja že zelo dolgo. Če vaše oči postanejo pordele in otekle ali pa se pojavi obilen izcedek, čim prej obiščite zdravnika.

Kontaktne leče – pogosta vprašanja

Laserska korekcija vida

Sindrom suhega očesa je lahko začasna (od tri do šest mesecev trajajoča) reakcija po laserski korekciji vida. V zadnjih nekaj letih je to vse manjša težava, saj so laserji novejši in izboljšani. Če se pojavi draženje, za izboljšanje stanja zadostuje uporaba kapljic za oči.

V preteklosti je bil sindrom suhega očesa veliko večja težava, saj se je postopek izvajal mehansko.

Preberite: Ali laserska korekcija vida boli?

Danes, ko zdravniki uporabljajo drugo metodo (Intralase), je razlogov za skrb manj. Če potujete z letalom neposredno po posegu, lahko začutite močnejšo suhost, saj je zrak v letalih suh. Zdravnik vam lahko predpiše kapljice za oči, ki bodo poskrbele za prijetnejše potovanje.

  • Preredko mežikanje

Tisti, ki oči pri mežikanju ne zaprejo dovolj (na primer pacienti z Gravesovo boleznijo), ali tisti, ki ne mežikajo dovolj (na primer pacienti s Parkinsonovo boleznijo), lahko hitreje dobijo sindrom suhega očesa. Enako velja za vse, ki veliko časa preživijo za računalnikom.

Ko beremo ali se dlje časa na kaj osredotočamo, moramo pogosteje mežikati. Zdravniki priporočajo zavestno mežikanje z očmi vsem, ki veliko časa preživijo za računalnikom.

  • Alergije

Tako alergije kot sindrom suhega očesa povzročijo simptome, kot so pordele, suhe oči in močna srbečica. Če ste alergik, vas lahko simptom suhega očesa prizadene med menjavanjem letnih časov. Nošenje zaščitnih očal med delom na dvorišču in uporaba zračnega filtra v notranjih prostorih lahko preprečita poslabšanje simptomov spomladi, ko nastopi sezona alergij.

Uporaba vlažilca zraka pozimi lahko pekoč občutek in draženje, ki sta simptoma suhega očesa, ublaži.

  • Menopavza

Sindrom suhega očesa se pogosteje razvije pri ženskah v menopavzi . Razlog za to še ni znan. Ena od razlag je sprememba sestave solz, ki je posledica hormonskih sprememb. Če ste v menopavzi in imate sindrom suhega očesa, obiščite zdravnika, ki vam bo svetoval, kako stanje uspešno pozdraviti.

Očesna stanja, ki jih morate spremljati po 40. letu

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts