Akomodacijska ezotropija (strabizem) – kako se zdravi?

Akomodacijska ezotropija – se vam ne sanja, kaj to je? Se spomnite, kako so vam starši govorili, da nehajte škiliti, sicer vam bodo oči za vedno ostale v takšnem položaju? Čeprav to ne drži, je lahko pri novorojenčkih in otrocih prisotno stanje, imenovano strabizem.

Optical Express

Obstaja nekaj tipov strabizma

Če nekdo škili, se stanje imenuje ezotropija, če pa oči bežijo proti zunanjim kotičkom oči, se stanje imenuje eksotropija. Strabizem je lahko stalno ali občasno stanje – pojavi se lahko na primer samo med branjem ali ko je posameznik utrujen. Če takšna odstopanja prizadenejo eno oko, gre za unilateralni strabizem. Če prizadenejo obe očesi izmenično, se to imenuje izmenični strabizem.

Pri novorojenčkih in otrocih starši včasih težko ugotovijo, katero oko odstopa, posebej če gre za izmenični strabizem ali pa je odstopanje zelo majhno. Prav zato se priporoča pregled oči najpozneje do tretjega leta starosti, posebej če primer strabizma obstaja v družini.

Včasih so starši brez potrebe zaskrbljeni, da ima njihov otrok strabizem, saj se tako samo zdi, ker je otrokov fokus nerazvit. Takšni in podobni primeri počasi izginejo, medtem ko se lahko strabizem sčasoma samo poslabša.

Akomodacija in konvergenca

Da oči ne bi doživljale odstopanj, mora popolno delovati in biti v normalnem odnosu dvoje: konvergenca in akomodacija.

Akomodacija je sposobnost očesa, da jasno vidi predmet pred sabo, ne glede na oddaljenost. Ko posameznik opazuje bližnji predmet, morajo oči ne samo akomodirati, temveč morajo tudi sinhronizirano konvergirati. Vsakič, ko oseba pogled z oddaljenega predmeta preusmeri na bližnjega, morajo oči konvergirati.

Včasih pa se zgodi, da obstaja neskladje med količino akomodacije in količino konvergence ‒ na primer ko oči akomodirajo bližnji predmet, obstaja preveč konvergence. Takšno neskladje povzroči dvojni vid, utrujenost, težave z branjem in druge simptome, občasno pa tudi ezotropijo, ki se imenuje tudi akomodacijska ezotropija.

To stanje običajno prizadene osebe, ki ne zdravijo daljnovidnosti, pri kateri je potrebna akomodacija (fokusiranje), tudi za oddaljene predmete. Akomodacija in konvergenca se zgodita samodejno, brez zavestnega razmišljanja ali truda. Daljnovidne osebe, ki ne zdravijo daljnovidnosti, vedno akomodirajo, da bi videno kompenzirale in predmete videle kar najjasneje.

Akomodacijska ezotropija – zdravljenje

Za začetek: otrok bi se vsekakor moral udeležiti očesnega pregleda pred tretjim letom starosti oziroma še prej, če starši sumijo, da nekaj ni v redu.
Obstajajo tudi leče, ki omogočijo jasen vid brez akomodacije in zmanjšajo količino konvergence.

Če je ezotropija močnejša pri gledanju predmetov, ki so blizu, so dobra izbira multifokalne (večžariščne) leče. Najboljši možen rezultat je popolno okrevanje otrokovega vida. Če pa ezotropija ni odkrita zgodaj, lahko eno oko razvije ambliopijo – oslabljen vid. V tem primeru je potrebno nadaljnje zdravljenje.

Akomodacijska ezotropija, tudi s prisotno ambliopijo, velja za eno od stanj, ki se najlaže zdravijo, saj je okvara v večini primerov občasna, nošenje korekcijskih očal pa skoraj vedno zadosten ukrep.

Preberite naslednje:

Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida

Ocena članka:

1 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts