Ali lahko pozdravimo leno oko (ambliopija, slabovidnost) in kako?

Ambliopija, slabovidnost ali t. i. »leno oko« je očesna razvojna motnja, pri kateri eno oko ne razvije normalne ostrine vida, tudi z očali ali kontaktnimi lečami ne.

Slabovidnost se razvije v zgodnjem otroštvu. V večini primerov prizadene samo eno oko, vendar se lahko ostrina vida zmanjša tudi na drugem očesu. Slabšanju vida se lahko izognemo, če slabovidnost odkrijemo zgodaj v otroštvu in jo pravilno zdravimo. Če je ne zdravimo, lahko povzroči resne težave z vidom, vključno z »legalno slepoto«.

Optical Express

▲ Znaki in simptomi slabovidnosti

Ker je ambliopija značilna za majhne otroke, lahko simptome spregledamo, pogosto pa je povezana s strabizmom (škilavostjo). Če opazite, da vaš otrok škili, takoj obiščite očesnega specialista za otroke.

▲ Znaki, da ima vaš otrok leno oko

Eden od znakov, ki kažejo na ambliopijo, je jok ali vznemirjenost, kadar otroku pokrijete eno oko. Preprost preizkus, ki ga lahko opravite doma, je, da otroku pokrijete oko in ga nato odkrijete (vsako posebej), medtem ko počne kaj vizualnega, npr. gleda televizijo.

Če se otrok ne vznemiri, ko mu pokrijete eno oko, vznemiri pa se, ko mu pokrijete drugo, je možno, da je prekrito oko zdravo, neprekrito pa ambliopično in povzroča zamegljen vid. Preizkus ni nadomestek za natančen pregled oči. Vid svojega otroka preverite pri očesnem strokovnjaku in se prepričajte, da dobro vidi na obe očesi in da oči delujejo pravilno.

▲ Kaj povzroča slabovidnost?

Obstajajo tri vrste ambliopije, ki temeljijo na različnih vzrokih:

Ambliopija, ki jo povzroči strabizem – Strabizem je najpogostejši vzrok ambliopije. Možgani se želijo izogniti slabemu vidu, zato ignorirajo vizualno zaznavo poškodovanega očesa in povzročijo ambliopijo.

Refraktivna ambliopija – Včasih ambliopijo povzročijo neenakomerne refrakcijske napake na obeh očesih. Eno oko je lahko na primer zelo kratkovidno ali daljnovidno, medtem ko drugo ni, ali pa ima lahko eno oko resno obliko astigmatizma, drugo pa je popolnoma zdravo. V takih primerih se možgani zanašajo na zdravo oko in »izključijo« zamegljen vid na drugem očesu in s tem povzročijo ambliopijo. Ta vrsta ambliopije se imenuje refraktivna ambliopija.

Deprivacijska ambliopija – Gre za vrsto slabovidnosti, ki jo povzroči nekaj, kar je svetlobi preprečevalo vstop in kar se fokusira v otroškem očesu, kot npr. kongenitalna katarakta. Hitro zdravljenje kongenitalne katarakte je nujno za razvoj normalnega vida pri otroku.

▲ Zdravljenje slabovidnosti

V nekaterih primerih refraktivne ambliopije lahko normalen vid dosežemo s preprosto korekcijo refrakcijskih napak na obeh očesih z očali ali kontaktnimi lečami. Pogosto je treba pokriti zdravo oko, da se lahko možgani osredotočijo na signale iz ambliopičnega očesa in razvijejo normalen vid.

Zdravljenje ambliopije s strabizmom po navadi vključuje tudi operacijo, uporabo obliža za oči in eno izmed oblik očesnega zdravljenja (ortoptika). Na ta način lahko dosežemo, da obe očesi delujeta kot ekipa.

Obliž je treba nositi nekaj ur dnevno, cel dan, nekaj tednov ali mesecev. Če ima vaš otrok težave z nošenjem obliža za oči, lahko razmislite o posebej zasnovanih kontaktnih lečah, ki preprečujejo vstop svetlobe v zdravo oko, pri tem pa ne vplivajo na videz vašega otroka. Čeprav so takšne leče dražje od običajnega obliža za oči, so lahko zelo koristne pri težjih oblikah ambliopije, kadar ima otrok odpor do uporabe obliža za oči.

Za zdravljenje ambliopije se pri nekaterih otrocih uporabljajo atropinske kapljice za oči. Kapljice se uporabijo vsak dan za zameglitev vida na zdravem očesu. Z njimi se ambliopično oko prisili, da se bolj napreza in s tem krepi. Prednost te vrste zdravljenja je, da vam ne bo treba ves čas skrbeti, ali otrok nosi obliž za oči ali ne.

V eni izmed obsežnejših študij, v kateri je pred zdravljenjem sodelovalo 419 otrok, mlajših od 7 let, z ambliopijo in ostrino vida 20/40 do 20/100, je zdravljenje z atropinom prineslo podobne rezultate kot zdravljenje z obližem za oči (s tem, da je bila ostrina vida pri ambliopičnem očesu nekoliko večja v skupini, v kateri so nosili obliž). Posledično so nekateri očesni strokovnjaki, ki so bili prej skeptični, začeli uporabljati atropin kot prvo izbiro za zdravljenje ambliopije.

Treba je omeniti, da imajo atropinske kapljice nekaj stranskih učinkov: občutljivost na svetlobo, solzenje oči in morebitna paraliza ciliarne mišice po dolgotrajni uporabi atropina, kar lahko vpliva na prilagoditev očesa ali sposobnost spremembe fokusa.

▲ Pomoč starejšim otrokom in odraslim z ambliopijo

Strokovnjaki so več let verjeli, da izboljšav ni mogoče doseči, če se zdravljenje ne začne že v otroštvu. Verjeli so, da je ključno začeti pri približno 8 letih. Zdi pa se, da lahko starejšim otrokom in celo odraslim z dolgotrajno ambliopijo koristi zdravljenje, pri katerem se uporablja računalniški program, ki stimulira nevronske spremembe in tako izboljša ostrino vida in občutljivost na kontraste.

Eden takih programov – RevitalVision – je izboljšal vid starejšim otrokom in odraslim z dolgotrajno ambliopijo. Zdravljenje traja nekaj tednov in vključuje 40 treningov, ki trajajo po 40 minut.

V klinični študiji, v kateri je sodelovalo 44 otrok in odraslih z ambliopijo, starih od 9 do 54 let, se je po zaključku zdravljenja s programom RevitalVision na standardiziranem testu vida pri 70,5 % udeležencev ostrina vida izboljšala za dve ali več vrstic.

▲ Zgodnje odkrivanje in zdravljenje sta najpomembnejša

Čeprav lahko najnovejša zdravljenja izboljšajo vid pri starejših otrocih in odraslih, se večina strokovnjakov strinja, da je za normalen razvoj vida najpomembnejše zgodnje odkrivanje in zdravljenje ambliopije. Ambliopija ne izgine sama od sebe in nezdravljenje lahko vodi do resnih in stalnih težav z vidom. Če bi si otrok pozneje v življenju poškodoval močnejše oko, bi bil njegov vid zaradi ambliopičnega očesa slab, zato je treba začeti zdraviti ambliopijo čim prej.

Nepopravljene refrakcijske napake in ambliopija lahko v nekaterih primerih privedejo do napačnih sklepov odraslih glede razvoja otroka. Leta 2012 je bila triletna deklica z imenom Emmelyn Roettger sprejeta v Menso kot najmlajša članica. Ker se pri 9 mesecih še ni plazila ali dosegala predmetov, so nekateri zdravniki sumili, da ima avtizem. Na srečo jo je njena mama odpeljala na pregled vida, kjer se je pokazalo, da ima daljnovidnost in ambliopijo. Z očali in obližem za oči je začela normalno sodelovati z okoljem in se hitro učiti.

Brez pregleda oči in zdravljenja bi lahko bilo življenje te deklice drugačno.

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts