Anizokorija – mističnost Davida Bowieja

Ljudje vseh starosti so poznali in občudovali preminulega Davida Bowieja – bodisi zaradi lepih spominov na film Labirint iz otroštva bodisi zaradi večne ljubezni do njegove glasbe. Številni se spomnijo njegovih ekscentričnih oblačil in naličenega obraza iz zgodnejših obdobij ter njegove edinstvene osebnosti, ki je zaznamovala preteklost. Ena od Bowiejevih edinstvenih lastnosti so bile (in še vedno so) njegove drugačne oči. Na prvi pogled je videti, da sta njegovi očesi različne barve, vendar to ne drži – različna je samo velikost zenic. Omenjeno stanje, ki niti ni tako zelo redko, se imenuje anizokorija.

Optical Express

Kaj je anizokorija?

Anizokorija je stanje, pri katerem so zenice različno velike. Beseda »anisocoria« dobesedno pomeni »neenako stanje zenic«. Čeprav je imel Bowie anizokorijo do konca življenja, pa stanje ni vedno trajno in razlika v velikosti zenic ni vedno tako opazna. Zenici se lahko razlikujeta tudi za samo 0,4 mm. Anizokorija prizadene približno 20 odstotkov zdravih oseb. Čeprav se pri večini primerov velikost zenic razlikuje za 0,4 do 0,5 mm, se lahko razlikuje tudi za en milimeter. Neenako velike zenice lahko povzročijo različna stanja.

Kaj povzroča anizokorijo?

Neenako velike zenice so lahko dedne. Če imajo otroci različno velike zenice, so to morda podedovali od staršev ali drugih bližnjih sorodnikov. Če je stanje dedno, običajno ne postane težava. Včasih lahko različno velike zenice povzročijo zdravila ali kapljice za oči, vendar tudi to ni zaskrbljujoče, če se velikost zenic povrne na običajno.

Anizokorija je lahko tudi posledica resnih travm in stanj, kot so:
1. tumor ali tvorbe na možganih,
2. krvavitve v možgane,
3. otekanje možganov,
4. anevrizme,
5. možganska kap,
6. vnetje membran okrog možganov.
Anizokorijo lahko povzročijo tudi migrene ali glavkom.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Ker lahko anizokorijo povzročijo manj, pa tudi bolj resna stanja, je včasih morda težko ugotoviti, kdaj je potrebna zdravniška pomoč. Če opazite, da so vaše zenice različno velike, obiščite zdravnika – zlasti če se je sprememba zgodila hitro, brez posebnega razloga, in se stanje ne spremeni. Če opazite različno velike zenice po poškodbi glave ali očesa, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Če anizokorijo spremljajo nekateri od naslednjih simptomov, nemudoma poiščite zdravniško pomoč, saj je lahko stanje zelo resno:
glavobol,
občutljivost na svetlobo,
slabost,
bolečine v očesu,
dvojni ali zamegljen vid,
povišana telesna temperatura,
izguba vida.

Vas zanima, kako je David Bowie dobil anizokorijo?

David Bowie je imel različno velike zenice vso svojo kariero, njegovo anizokorijo pa je povzročil prepir glede dekleta. Bowie in George Underwood sta bila namreč prijatelja od devetega leta. Pri petnajstih je bilo obema všeč isto dekle, zaradi katerega sta se tudi skregala. Prepir se je končal tako, da je Underwood udaril Bowieja v levo oko. Udarec morda niti ni bil zelo močan, pač pa je Underwood verjetno z nohtom opraskal Davidovo oko in paraliziral šarenico.

Bowieja so nemudoma odpeljali v bolnišnico in oko dvakrat operirali. Kljub operacijam so bile njegove zenice do konca njegovega življenja različno velike.
Prepiru navkljub sta Bowie in Underwood ostala prijatelja do konca Bowiejevega življenja. Underwood je oblikoval tudi ovitke nekaterih Bowiejevih albumov, vključno z albumoma The Rise and Fall Ziggy Stardust in Spiders from Mars. Allabouteyes

Ocena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts