Anksioznost in težave z vidom

Težave z vidom, povezane z anksioznostjo, lahko prizadenejo samo eno oko, lahko se pojavijo izmenično ali na obeh očesih hkrati.

Optical Express

Težave z vidom, povezane z anksioznostjo, lahko vključujejo:

• zaznavanje neobstoječih predmetov, na primer zvezdice, lesketanje, zameglitev, avreolo, senco itd.,
• zaznavanje objektov v kotu očesa, ki ne obstajajo,
• razširjen ali zožen vid,
• izgubo perifernega vida,
• vid, ki deluje nerealno, kot spanje,
• svetlikanje, pike, zamegljenost,
• težave s fokusiranjem,
• spremembo dioptrije.

Takšni simptomi so lahko redki, pogosti ali pa trajajo neprekinjeno. Prav tako se lahko pojavijo prej, med ali po stopnjevanju ostalih simptomov tesnobe. Do izraza pridejo pri napetosti, strahu ali povečanem stresu oziroma samostojno brez ostalih simptomov anksioznosti.

Prav tako so lahko simptomi šibke, srednje ali močne narave. Spreminjajo se iz dneva v dan in iz trenutka v trenutek. Možne so vse omenjene kombinacije in različice.

Kaj povzroča težave z vidom pri anksioznosti?

Anksioznost povzroča stresni odziv, kar privede do določenih psiholoških, fizioloških in čustvenih sprememb, ki vplivajo na sposobnost organizma, da bi se odzval na nevarnost, t. i. »boj ali beg« sindrom.

Del teh sprememb vključuje stimulacijo živčnega sistema, ker stresni hormoni stimulirajo in povečajo občutljivost naših čutil, vključno z očmi, saj so oči senzorični organ. Če se stres pojavlja občasno, je organizem po fizioloških, čustvenih in psiholoških spremembah zmožen okrevati relativno hitro. Toda ko se stres pojavlja prepogosto ali preveč intenzivno, organizem okreva počasneje, kar lahko privede do hiperstimulacije odziva na stres.

Ker stres vpliva na živčni sistem in senzorične organe, lahko daljša obdobja stresa povzročijo različne težave senzoričnih organov, vključno s težavami z očmi in vidom.

 Kako odpraviti težave z vidom, ki jih povzroča anksioznost?

Ko se pojavijo težave z vidom zaradi stresa, je najbolje, da se poskusite umiriti. Ker telo okreva zaradi aktivnega stresnega odziva, bi morali ti občutki izzveneti ter se vrniti v normalno stanje. Ne pozabite, da telo potrebuje do 20 minut ali več, da si opomore od odziva na stres. To je povsem normalno in vas ne bi smelo skrbeti.

Kadar težave z vidom povzroča hiperstimulacija odziva na stres, je potrebno veliko več časa, da si organizem opomore do te mere, da vsi simptomi izginejo.

Ko si telo opomore v celoti, bodo težave z vidom zaradi anksioznosti izginile, zato ni potrebe, da ste zaskrbljeni zaradi vida.

Proces okrevanja lahko pospešite z zmanjševanjem stresa, izvajanjem sproščenega dihanja, počitkom in meditacijo. Težave z vidom lahko povzročijo nemir, toda ko si bo organizem opomogel, bodo simptomi popolnoma izzveneli.

Če imate resne težave z anksioznostjo, poiščite strokovno pomoč.

Preberite naslednje:
Je barva naših oči odvisna od našega razpoloženja?
Znaki, ki kažejo na to, da potrebujete pregled vida
Enominutno dvigovanje oči, ki ga lahko izvajate doma
10 NAJBOLJŠIH domačih pripravkov za sijoče oči
Vsakodnevne napake, ki se jim lahko izognete, da boste imeli bolj zdrave oči
Vaše oči kažejo, ali imate bolezni srca!
Migrena, vrtoglavica in težave z očmi
Kaj je presbiopija ali starostna daljnovidnost?

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts