Daljnovidnost – vzroki, simptomi in zdravljenje

Kaj je daljnovidnost? Daljnovidne osebe vidijo oddaljene predmete lažje kot bližnje. Če ste daljnovidni, lahko vidite bližnje predmete tako zamegljeno, da ne morete početi stvari, kot je branje ali šivanje. Daljnovidne osebe vidijo predmete drugače od oseb, ki niso daljnovidne. Daljnovidnost ali hiperopija je različica normalnega vida, ne pa bolezen. S starostjo lahko na vas različno vpliva.

daljnovidnost

Optical Express

Kaj povzroča daljnovidnost?

Daljnovidnost se pojavi, ko se svetloba, ki vstopa v oko, fokusira za mrežnico, ne pa neposredno na njej. Povzroči jo lahko prekratko oko, neustrezno ukrivljena roženica ali leče, ki se nahajajo predaleč v očesu.

Daljnovidnost je običajno dedna. V redkih primerih lahko daljnovidnost povzročijo določene bolezni, kot je retinopatija ali tumor.

Simptomi daljnovidnosti

Simptomi daljnovidnosti lahko vključujejo:
– zamegljen vid, posebej ponoči;
– težave pri gledanju bližnjih predmetov (na primer nezmožnost branja časopisa);
– bolečine v očeh, naprezanje in glavobole.

Otroci s tem stanjem včasih nimajo nobenih simptomov. Otrok, ki je močno daljnoviden, lahko:
– ima glavobole,
– si pogosto menca oči,
– ima težave z branjem ali ne kaže zanimanja zanj.

Kdaj se daljnovidnost začne in kako se spreminja skozi čas?

Daljnovidnost se pogosto razvije zgodaj v otroštvu, vendar težava med posameznikovim razvojem izgine. Če je otrok še vedno malo daljnoviden, ko se oko neha razvijati (približno pri devetem letu), se lahko težava reši s prilagoditvijo očesa. Postopek se imenuje akomodacija.

S staranjem pa se naše oči vse težje prilagajajo. Pri približno 40. letu naše oči začnejo naravno izgubljati sposobnost fokusiranja na bližnje predmete. Stanje se imenuje presbiopija. Opazite lahko, da vaš vid na blizu postaja zamegljen. S slabšanjem presbiopije pa postane zamegljen tako vid na blizu kot na daleč.

Kako se diagnosticira daljnovidnost?

Na rednem pregledu oči pri oftalmologu ali optometristu lahko izveste, ali ste daljnovidni. Pregled vida vključuje vprašanja o vašem vidu ter fizični pregled vaših oči. Oftalmoskopija, tonometrija, biomikroskopski in drugi pregledi vida so del rednega pregleda. Pregled oči morajo opraviti tako majhni kot starejši otroci.

Katere vrste daljnovidnosti obstajajo?

Oftalmologi razlikujejo nekaj vrst hiperopije:

• šibka: do +2,0 dioptrije
• srednja: do +5,0 dioptrije
• visoka: več kot +5,0 dioptrije

Ko gre za nizko hiperopijo, ni slab ne vid na daleč ne vid na blizu, vendar se pacienti pogosto pritožujejo zaradi utrujenosti, glavobola in vrtoglavice. Pri srednji hiperopiji lahko osebe jasno vidijo zelo oddaljene predmete, vendar vid težko fokusirajo na bližnje predmete.

Pri visoki hiperopiji je vid slab na vseh oddaljenostih, saj je v tem primeru povsem izgubljena sposobnost fokusiranja predmeta na mrežnico, zato pacienti ne morejo jasno videti niti zelo oddaljenih predmetov.

Hiperopija in presbiopija (starostna daljnovidnost) se lahko odkrijeta pri pregledu vida – ko se zenice razširijo z medicinskimi kapljicami za oči (skiaskopija), so leče sproščene in je mogoče določiti izvorno obstoječo refrakcijo.

Kaj je skiaskopija – določitev dioptrije s širjenjem zenic

Kako se zdravi daljnovidnost?

Večina daljnovidnih oseb ne potrebuje posebnega zdravljenja. Za odpravljanje težave se oči običajno prilagodijo same. S staranjem pa se oči lahko vedno manj prilagajajo, zato boste najverjetneje potrebovali očala ali kontaktne leče (te vam lahko pomagajo pri kateri koli starosti, če postane daljnovidnost resna težava).

V določenih primerih je težavo mogoče rešiti tudi z operacijo, in sicer s postopki, ki preoblikujejo roženico, kot so metode LASIK. Preberite več o metodah laserske korekcije vida

Številni specialisti pa se vendarle sprašujejo, ali so ti postopki dobra izbira. Večina daljnovidnih oseb ima lahko zelo dober vid z očali ali lečami. Daljnovidnost ni bolezen in večina oči, pri katerih je odkrita daljnovidnost, je normalnih in zdravih.

Če ste daljnovidni, hodite na redne preglede oči in obiščite specialista, če opazite kakršne koli spremembe pri svojem vidu.

Razvoj starostne daljnovidnosti – presbiopija

S staranjem začne oko izgubljati prožnost in možnost ostrenja opazovanih predmetov. Zaradi staranja očesa se razvije presbiopija, kot se strokovno imenuje starostna daljnovidnost.

Starostna daljnovidnost se lahko začne pojavljali že po 40. letu. Čeprav se korigira z nošenjem očal ali leč, so danes na voljo tudi mikroposegi, s katerimi je mogoče težavo odpraviti.

Skozi leta tkivo v celotnem človeškem telesu izgublja prožnost in enako velja za naše očesne leče. Očesna leča postopoma izgublja sposobnost širjenja in oženja. S tem se možnost fokusiranja očesa na bližnje predmete znatno zmanjšuje, ta anomalija pa se lahko pri nekaterih pojavi že po 40. letu starosti. 

Sposobnost očesa, da zaostri predmete, ki so blizu, glavoboli, zamegljen vid, hitra utrujenost – vse to so simptomi, ki spremljajo starostno daljnovidnost.
Ker presbiopije ni mogoče preprečiti, se korigira z nošenjem korekcijskih očal.

Poudariti je treba, da je vsaka oseba drugačna, zato je vsakič potreben individualen pristop zdravnika specialista. Pri individualnem pristopu je zelo pomembno upoštevati delo, ki ga oseba opravlja. Določitev dioptrije je odvisna namreč tudi od tega, ali oseba delo opravlja v zaprtem prostoru, za računalnikom ali ob izpostavljenosti zunanji svetlobi.

Glede na to zdravniki pogosto priporočijo očala z enim žariščem, ki je namenjeno korekciji vida na blizu. Takšna očala se nosijo občasno in glede na dejavnost, ki jo oseba opravlja.

Če oseba želi in čuti, da bi morala očala nositi ves čas, ji zdravnik predpiše bifokalne ali večfokalne leče, ki korigirajo vid pri različnih oddaljenostih.
Zahvaljujoč napredku očesne kirurgije danes obstajajo tudi mikroposegi, s katerimi lahko odpravite starostno daljnovidnost.

Presbiopija – simptomi:

– roke postanejo »prekratke,
– težave pri delu na blizu,
– težave pri delu brez močne osvetlitve,
– utrujene oči,
– glavoboli,
– astenopija.

Presbiopija – zdravljenje

Presbiopija se korigira s pozitivnimi, konveksnimi (zbiralnimi) lečami, zelo pomemben dejavnik pri korekciji tega stanja pa je tudi oddaljenost med delom – večja je oddaljenost in natančnejše je delo, močnejša morajo biti korekcijska očala. Če je oddaljenost med delom večja, delo pa ni natančno, morajo biti korekcijska očala šibkejša.

Na portalu Optike.hr je opisana starostna daljnovidnost pri kratkovidnih in daljnovidnih osebah: Če je oseba daljnovidna, stanje pa ni bilo korigirano, je mogoče presbiopijo pričakovati tudi pred 40. letom starosti.

Takšna oseba bo morala po 45. letu starosti nositi dvoje očal – ena za gledanje na blizu in druga za gledanje na daleč. Če je oseba kratkovidna, bo nosila ena očala, ki bodo korigirala njeno kratkovidnost, druga pa bodo imela manjšo negativno dioptrijo za gledanje na blizu, odvisno od starosti osebe in oddaljenosti pri delu.

Pri kratkovidnosti z dioptrijo –2 se bo na primer starostna daljnovidnost pojavila šele med 50. in 55. letom starosti, oseba pa bo do takrat lahko brala brez očal.
Starostna daljnovidnost je stadij pred razvojem starostne sive mrene.

Daljnovidnost pri otrocih

Daljnovidnost je zelo pogosta pri majhnih otrocih. Težja oblika daljnovidnosti lahko vodi v razvoj strabizma.

Katera očala so najboljša izbira pri daljnovidnosti?

Hipermetropija ali daljnovidnost se pojavi, ko v očesu obstaja težava z refrakcijo, kar pomeni, da oko nepravilno zbira svetlobne žarke, zaradi česar svetloba ne pripotuje do mrežnice, kot bi morala.

Pri daljnovidnosti so svetlobni žarki zbrani za mrežnico, ne pa na njej. Zaradi tega je bližnji predmet zamegljen, oddaljen pa bolj viden. Na začetku se poskuša oko prilagoditi, kar lahko sčasoma privede do bolečin in glavobolov in prav to je očiten znak, da obstajajo težave z vidom. Čeprav stanja ni mogoče preprečiti, ga je mogoče zdraviti. Očala so zelo preprosta, varna in poceni izbira.

“Korekcijska očala za daljnovidnost imajo konveksne leče in predznak plus (+), vid pa korigirajo tako, da svetlobne žarke rahlo ukrivijo proti notranjosti in omogočijo njihovo fokusiranje na pravilnem mestu na mrežnici.

Dioptrija je različna. Usposobljen optometrist in preizkus vida sta dovolj za določitev dioptrije. Dandanes je na voljo veliko različnih okvirjev za očala za vsak slog in žep.”

Ocena članka:

5 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts