Milije – imate okrog oči bele pikice? Preverite, kako se jih znebiti

Milije so majhne izbokline, ki se pojavljajo pod zgornjim slojem kože (epidermisom) na vekah, okoli oči in nosu ter na bradi in licih. Te bele ali rumenkaste ciste se običajno pojavljajo v skupinah ter lahko pokrivajo večji del kože na obrazu. Milije redko otečejo ali se vnamejo, pogosto pa se pojavijo pri novorojenčkih.

Optical Express

 Kaj povzroča milije?

Bele pikice se razvijejo, ko odmrle kožne celice ali keratin ostane ujet pod površino kože. Ni povsem jasno, zakaj se to dogaja, vendar milije niso isto kot akne, katerih vzrok so običajno hormoni in ki povzročajo vnetja.

K nastanku milij lahko privede izpostavljanje soncu, ker koža postane bolj groba, zaradi česar se mrtve celice težje dvignejo in izginejo. Takšne zamašitve lahko privedejo do nastanka milij.

Včasih milije izginejo brez vsakršnega zdravljenja, če pa na koži ostanejo, jih je treba odstraniti. Povezane so tudi z drugimi poškodbami kože, zdravili ali boleznimi, te redkejše oblike pa se imenujejo sekundarne milije.

Kako se jih znebiti?

Bele pikice ne bolijo, ne puščajo brazgotin in pogosto izginejo same od sebe, zato zdravljenje pogosto ni potrebno. Pri novorojenčkih običajno izginejo v nekaj tednih. Primarne bele pikice, ki prizadenejo večje otroke ali najstnike, lahko izginejo v nekaj tednih ali mesecih, lahko pa ostanejo dlje časa. Če odraslim milije predstavljajo težavo, si jih lahko dajo odstranit.

Bele pikice, ki se pojavijo pod očmi, redkeje izginejo same. Da jih odstranite, obiščite dermatologa ali oftalmologa, specializiranega za očesno kozmetično kirurgijo (vključno z zdravljenjem milij). Pri kirurškem odstranjevanju milij niso potrebni šivi.

Ostale možnosti, ki se lahko uporabijo za odstranjevanje milij, vključujejo kemični piling, lasersko ablacijo, krioterapijo in diametrijo.

Bele pikice, ki se pojavljajo na obrazu (licih, bradi, okrog nosu), lahko običajno s sterilno iglo, lanceto ali iglo za ogrce varno odstranimo doma. Ogrci so zamašene, običajno okužene lojne žleze, ki so primarni znaki aken.

Igla za ogrce je ročni pripomoček v obliki pisala, s katerim je mogoče odpraviti akne in bele pikice in ki ga je treba pred uporabo dobro razkužiti.

Čeprav z iglo lahko varno odstranite ogrce in milije na obrazu, je ne uporabljajte za odstranjevanje milij z vek ali v bližini oči.

Preberite naslednje:

26 bolezni, ki lahko povzročijo rumene oči

Ocena članka:

3 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts