Kako interpretirati izvid očesnega pregleda?

Udeležili ste se očesnega pregleda pri oftalmologu, na katerem so vam diagnosticirali eno od naslednjih stanj: kratkovidnost (miopija), daljnovidnost (hipermetropija), starostna daljnovidnost (prezbiopija) ali astigmatizem. A kaj številke na izvidu sploh pomenijo?

izvid očesnega pregleda

Optical Express

Čeprav nam na pregledu vse pojasnijo, so nam nekateri deli izvidov še vedno neznani in nerazumljivi. V tem članku vam bomo pojasnili vse pojme, ki jih boste lahko prebrali na izvidu s pregleda za korekcijska očala.

Očesni pregled

Redni očesni pregled se izvaja pri oftalmologu. Na pregled se lahko naročite v kateri koli kliniki ali optiki, ki omogoča oftalmološke preglede. Na takšnem pregledu vam bodo povedali, ali imate dioptrijo in kakšno je splošno stanje vaših oči.

Kako se meri dioptrija?

Dioptrija se najpogosteje meri z računalniško kontrolo, ki ji sledi subjektivno določanje dioptrije, pri katerem pacient bere črke na optotipih, medtem ko mu oftalmolog izmenjuje stekelca z različno dioptrijo. S tem lahko pacient in oftalmolog ugotovita stopnjo dioptrije, ki jo je treba korigirati.

Na očesnem pregledu se izmeri in pregleda:

 1. Ostrina vida
 2. Očesni tlak
 3. Pregled sprednjega segmenta očesa (roženica, šarenica, leča in drugo) na biomikroskopu
 4. Pregled očesnega ozadja na biomikroskopu (fundus – vidni živec, krvne žile, makula ali rumena pega in periferna retina)

Kaj pomenijo kratice na izvidu z očesnega pregleda – primer?

Ostrina vida: VOD in VOS.

VOD:sc  0,30cc  +1,50 Dsph–0,50  Cyl ax  100°=    1
 • Kratica VOD (lat. visus oculi dextri) označuje ostrino vida na desnem očesu.
 • sc (lat. sine correctione) označuje ostrino vida brez korekcije; v tem primeru znaša 0,30, tj. 30 % vida.
 • cc (lat. cum correctione) označuje ostrino vida s korekcijo, tj. z očali; v tem primeru znaša +1,50 sferičnih dioptrij (+1,50 Dsph) in –0,50 cilindričnih dioptrij (–0,50 Cyl) na 100-stopinjski osi (as 180).
 • Z navedeno dioptrijo se doseže popolna ostrina vida 1,0, tj. 100-% vid.
VOS:sc  0,50cc  +1,25  Dsph–0,50  Cylax  80°=    1
 • Kratica VOS (lat. visus oculi sinistri) označuje ostrino vida na levem očesu.
 • Dsph označuje sferično dioptrijo, ki se uporablja za korigiranje refrakcijskih napak očesa, kot sta kratkovidnost in daljnovidnost.
 • Cyl označuje cilindre, ki se uporabljajo za korigiranje oziroma merjenje astigmatizma.

Tnc (tonus non contact) je oznaka za merjenje očesnega tlaka z brezstično metodo.

Prva številka se vedno nanaša na desno oko, druga pa na levo.

   T nc  = 14/16 mmHg

Merjenje očesnega tlaka se imenuje tudi tonometrija ali tonus. Če izvajate kontaktno metodo pred merjenjem tlaka, vam bo oftalmolog v oči dodal kapljice (anestetik in fluoresceinsko barvo).

Če se očesni tlak meri z nestično metodo, je to videti tako: brado in čelo prislonite na aparat za merjenje tlaka, nato pa nežna sapica zapiha proti vašemu očesu. Izmerjeni tlak se zabeleži na zaslonu aparata.

Izvida za korekcijska očala in kontaktne leče nista isto!

Razumeti morate, da izvida za korekcijska očala in kontaktne leče nista isto. Če imate pregled za korekcijska očala, s tem izvidom ne morete izbrati kontaktnih leč, saj bodo podatki o dioptriji v tem primeru napačni. Če želite nositi kontaktne leče, morate zdravniku jasno povedati, ali želite pregled za korekcijska očala, kontaktne leče ali oboje.

Ocena članka:

3.71 / 5 7
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamenjava očesne leče

Related Posts

Recent Posts